Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Waarom trouwen we steeds minder?

Vanochtend in ‘Goedemorgen Nederland’ kwam er een interessant item voorbij over trouwen: we doen het steeds minder. Er is een forse daling waargenomen sinds 1970 en het stijgt ook niet weer. Waarom trouwen we minder snel dan vroeger?

Vaker een geregistreerd partnerschap

Twintigers en dertigers kiezen steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Trouwen gebeurt dus steeds minder vaak. In 1970 werden er nog 120.000 huwelijken per jaar gesloten, nu is dat nog maar de helft. Volgens Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het te maken met de veranderende opvattingen over het huwelijk en de economie. Een trouwfeest is duur, maar ook nu de economie aantrekt stijgt het aantal huwelijken niet.

Trouwen is geen must meer

Het huwelijk is nu iets waar je echt voor kiest. Mensen gaan eerst samenwonen, krijgen kinderen, kopen een huis. Trouwen is niet meer noodzakelijk om samen een leven te beginnen. We trouwen omdat we het leuk vinden, niet omdat het nodig is. Daardoor trouwen we ook op latere leeftijd: mannen gemiddeld rond hun 34e en vrouwen rond hun 31e. Ook de flexbaan werkt hier niet aan mee: veel lageropgeleiden met een flexbaan ervaren teveel onzekerheid om in het huwelijksbootje te springen.

Vaderschap goed geregeld bij geregistreerd partnerschap

Een andere reden waarom we minder snel trouwen is dat sinds 2014 het vaderschap veel beter is geregeld bij het geregistreerde partnerschap. Ongehuwde vaders krijgen het een stuk gemakkelijker. De ‘nood’ om te trouwen verdwijnt daardoor. Bovendien willen veel stelletjes het graag zakelijk houden, hoe kil dat ook klinkt. Trouwen is toch iets symbolieks, veel mensen spreekt dat niet meer aan.

Migranten trouwen meer in Nederland

Ook een opvallende trend is dat mensen met een migratieachtergrond vaker in Nederland trouwen dan in de Nederland geboren inwoners. Deze bruiloften kosten ook veel meer dan gemiddeld, het zijn enorm grote feesten met vaak honderden gasten. Deze gasten komen uit alle hoeken van de wereld. Ze komen een weekendje naar Nederland voor een bruiloft, want dankzij Schiphol vliegt ons landje gemakkelijk aan. Voor hen is eerst trouwen heel erg belangrijk vanwege hun religie.

Heb je het item in ‘Goedemorgen Nederland’ ook gezien vanochtend? Laat ons weten wat jij ervan vond in een reactie!

Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation