Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Notaris moet goed informeren bij wijziging huwelijkse voorwaarden

Tijdens de voorbereiding op jullie grote dag komt er veel op jullie af, waaronder belangrijke juridische zaken die soms over het hoofd worden gezien. Een recente zaak bij de Hoge Raad benadrukt het belang van goed geïnformeerd zijn, vooral als het gaat om huwelijkse voorwaarden. Er werden namelijk wijzigingen aangebracht in de huwelijkse voorwaarden, wat voor één van de twee uit het huwelijk zeer nadelig uitpakte. Lees hieronder meer over de zaak.

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

In 1997 trad een stel in het huwelijksbootje met huwelijkse voorwaarden die onder andere een verevening van pensioenaanspraken voorschreven bij echtscheiding. Door de jaren heen werden deze voorwaarden echter aangepast, met als resultaat dat in 2017 de echtgenoten voor de rechter stonden na een echtscheiding.

Hoe dat kan? Omdat de wijzigingen in 2009 en 2016, zoals het intrekken van het periodiek verrekenbeding, uiterst nadelig bleken voor een van de echtgenoten. De Hoge Raad oordeelde dat zij haar recht op verrekening van overgespaarde inkomsten en pensioenverevening verloor, en zelfs moest bijdragen aan een mogelijk negatief privévermogen van haar ex-partner.

Laat je goed informeren over huwelijkse voorwaarden

Wat is het moraal van dit verhaal? Allereerst, huwelijkse voorwaarden zijn geen 'one-size-fits-all'. Bij elke verandering is het essentieel dat jullie goed geïnformeerd worden over de gevolgen. De notaris speelt hierbij een cruciale rol. Volgens de Hoge Raad heeft de notaris niet alleen de taak om jullie op tijd op de hoogte te stellen van de inhoud van de akte, maar ook om de zakelijke inhoud en mogelijke gevolgen toe te lichten. Dit geldt vooral als de effecten nadelig zijn voor een van de partijen.

Overweeg daarom zorgvuldig welke huwelijkse voorwaarden bij jullie passen. En belangrijker nog, laat je goed informeren door een notaris die jouw belangen behartigt. Een huwelijk is niet alleen een verbintenis van liefde, maar ook van vertrouwen en samenwerking. Dus laten we ervoor zorgen dat de juridische kant van het verhaal net zo liefdevol wordt als het jawoord zelf.

Lees meer tips, informatie en inspiratie op onze website. Het juridische aspect is niet de leukste kant van het trouwavontuur, maar als dat eenmaal goed geregeld is, kunnen jullie weer beginnen met genieten!

Bron: Advocatie.nl

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation