Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Hoe trouwde koningin Elizabeth?

Op 21 april word koningin Elizabeth maar liefst zes en negentig jaar. Ze laat zich nog lang niet uit het veld slaan, zo rijdt ze bijvoorbeeld nog steeds paard. Tijd om eens terug te blikken op haar trouwdag in 1947...

© Shaun Jeffers | Shutterstock·com

Een koninklijk aanzoek

De Engelse koningin is getrouwd met prins Philip, de ‘duke of Edinburgh’. Wist je dat zij elkaar voor het eerst hebben ontmoet op een bruiloft? Ze hebben zich twaalf jaar na hun ontmoeting heimelijk verloofd nadat Philip aan Elizabeth’s vader om haar hand vroeg. Hoe romantisch! Uiteraard gaf haar vader toestemming, maar op één voorwaarde: de formele bekendmaking van het huwelijk moest plaatsvinden op Elizabeth’s verjaardag, 21 april.

Een droom huwelijk

Het aanzoek dat volgde was wederom super romantisch: tijdens een wandeling door het koninklijke landgoed Balmoral ging prins Philip op één knie en presenteerde hij Elizabeth een ring van platina en diamant, met stenen van zijn moeders tiara.


© Andrey Lobachev | Shutterstock·com

Een koninklijke trouwjurk

Uiteraard gaf Elizabeth als antwoord ‘ja’, want al gauw volgde er een trouwdatum: 20 november 1947. De trouwlocatie moest het historische Westminster Abbey in Londen worden. De receptie werd gehouden in het Buckingham Palace. Echter was er een oorlog op komst en daardoor moest Elizabeth haar jurk financieren met voedselbonnen.


© catwalker | Shutterstock·com

De mode ontwerper Norman Hartnell

Haar jurk werd ontworpen door de Briste designer Norman Hartnell. De jurk werd gemaakt van ivoorkleurig satijn met wel tienduizend witte parels. De sleep was bijna vijf meter lang en haar zijden sluier werd op z’n plek gehouden door een tiara die haar moeder haar had geleend. Deze tiara brak in tweeën op de ochtend van de bruiloft, maar werd gelukkig op tijd gerepareerd door de juwelier – die overigens op stand-by stond.

Een koninklijk bruidsboeket

Het bruidsboeket bestond uit witte orchideeën en een takje mirte. Bijzonder, van het takje mirte was afkomstig van de struik die werd gekweekt van het takje mirte in het boeket van koningin Victoria, die ruim honderd jaar eerder is getrouwd. Op de dag na de bruiloft werd het takje op een graf gelegd van een onbekende soldaat in Westminster Abbey.

Een koninklijke bruiloft

De bruiloft werd door de BBC uitgezonden voor wel tweehonderd miljoen mensen over de hele wereld. Het bruidspaar ontving meer dan 2500 bruidscadeaus en ruim tienduizend felicitaties per telegram.

De huwelijksreis

Als huwelijksreisbestemming koos het bruidspaar voor een nacht in Broadlands in Hampshire, tevens het woonadres van de oom van prins Philip. In hun gezelschap was het hondje van Elizabeth, een corgi. Het oogappeltje van Elizabeth ging ook mee tijdens het tweede deel van hun huwelijksreis op het Balmore-landgoed. In 2012 waren ze 65 jaar getrouwd.

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation