Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Getuigen kiezen: waar moeten ze aan voldoen?

Als je wil trouwen met de liefde van je leven, heb je getuigen nodig. Deze kies je vaak gebaseerd op emoties en gevoelens, maar de getuigen moeten wel degelijk aan een paar regels voldoen. Lees hier alles over de getuigen!

Getuigen op de bruiloft

Voor beide partners die gaan trouwen onder normale omstandigheden geldt dat ze minimaal twee en maximaal vier getuigen moeten uitzoeken. De getuigen moeten minimaal 18 jaar oud zijn, anders is het gesloten huwelijk niet rechtsgeldig. Oftewel: je bent dan in feite niet getrouwd.

Wat doen getuigen?

De getuige hoeft niets te regelen voor of tijdens het huwelijk, hij of zij hoeft alleen maar een handtekening te zetten onder de huwelijksakte. Getuigen moeten dus wel aanwezig zijn tijdens het huwelijk. Het zetten van de handtekening is ondanks het kleine gebaar enorm belangrijk. De getuige geeft aan het eens te zijn met het huwelijk. Mocht de huwelijksakte, die in tweevoud wordt opgemaakt, toch verloren gaan, dan heb je altijd de getuigen nog die kunnen bewijzen dat het huwelijk is voltrokken.

Mag je als getuige weigeren?

Als je gevraagd wordt als getuige kan je natuurlijk weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als je het niet eens bent met het huwelijk. Het is dan wel zo prettig om direct aan te geven dat je niet wil tekenen, want als je dat pas op de huwelijksdag zelf aangeeft, dan kan het bruidspaar dus niet trouwen. Gelukkig gebeurt het bijna nooit dat een getuige weigert. Het is immers een feestelijke taak!

Wie kies je als getuige?

Een getuige moet dus 18 jaar of ouder zijn, verder ben je vrij om te kiezen wie je wilt. Vaak zijn het goede vrienden of familie, maar dat is dus niet verplicht. Je kunt dus ook een willekeurige voorbijganger van de straat plukken, maar dit komt natuurlijk niet zo vaak voor. Je kunt jouw getuigen meerdere taken geven op de bruiloft, zodat hun rol wat groter wordt. Zo mogen getuigen een speech houden, maar dat is niet per se verbonden aan het zijn van een getuige.
Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation