CBS: Het gouden en diamanten huwelijk neemt toe

Iedereen die ‘ja’ zegt, hoopt zijn of haar hele leven samen te blijven met die partner. Wat dat betreft hebben we goed nieuws, want steeds meer echtparen vieren vandaag de dag hun gouden, diamanten en platina huwelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

CBS: Het gouden en diamanten huwelijk neemt toe

Gouden en diamanten huwelijk


Hoe het kan dat steeds meer mensen hun 50- of 60-jarig huwelijk vieren samen? Het blijkt dat de oorzaak ligt in de stijging van de levensverwachting. We worden met z’n allen ouder, waardoor de kans toeneemt dat je überhaupt een gouden huwelijk kunt vieren.

Piekjaar


1970 geld als trouw-piekjaar, want toen trouwden in ons land 123.000 koppels. Deze mensen zijn dan nu aan de beurt om samen hun 50-jarige jubileum te vieren. Overigens trouwen er vandaag de dag veel minder mensen dan in 1970; gemiddeld geven 65.000 koppels elkaar per jaar het jawoord in Nederland.

CBS: Het gouden en diamanten huwelijk neemt toe

Taboe op scheiden weg


Tegelijk daalt het percentage huwelijken dat samen de 25 jaar haalt, want sinds 1998 is dat aantal gedaald van 73,5 naar 63 procent. De reden hiervoor zou liggen in het feit dat het taboe op scheiden verdwenen is en vrouwen zich - meer dan in de jaren zeventig - vaak financieel zelf kunnen redden.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation