Zoenen in je huwelijk is gezond

Wat kan het fijn zijn: even lekker kussen met je partner. Niet een vluchtige kus op de wang, maar een intense kus waar je helemaal in opgaat. Wist je dat het ook nog eens gezond voor jullie is?

Wie al een tijdje getrouwd is, weet dat een intense kus in de drukte van alledag er vaak niet meer inzit: de boterhammen moeten nog worden gesmeerd, de hond uitgelaten en het vuilnis moet nog aan de weg. En dat allemaal in het half uurtje voordat jullie naar je werk rijden. Neem voortaan toch een paar minuten de tijd voor een heerlijke kus. Het doet veel voor je lijf (en geest!).

Kus stress weg


Tijdens het zoenen komen stofjes als endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen zorgen voor een gevoel van genot en geluk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat stellen na een kwartier zoenen minder stresshormonen in hun lijf hebben dan daarvoor (en hoe langer de relatie, hoe groter dat effect!). Ben je een beetje gestrest? Kus het weg!

Goed voor je lijf


De ontspanning die je ervaart tijdens het kussen is ook goed voor je lichaam. Je aderen ontspannen waardoor je bloed beter kan stromen, wat goed is voor je bloeddruk. En had je voor het kussen nog hoofdpijn? Grote kans dat die nu weg is! Uit Japans onderzoek blijkt dat de productie van histamine (waardoor je gaat niezen en tranende ogen krijgt) na een half uur zoenen flink daalt: ideaal als je last hebt van een allergische reactie, zoals hooikoorts.

Zet je spieren aan het werk


Tot slot is niet alleen seks een goede work-out, maar verbrand je met alleen zoenen ook al wat calorieën. Wist je dat je tientallen spieren gebruikt tijdens het kussen? De spieren in je gezicht zijn aardig aan het werk, waardoor je kaaklijn ook nog eens strakker blijft. Je werkt dus stiekem ook nog eens aan een strakker uiterlijk tijdens het kussen.

Kus je gezond!

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation