Waarom een hond heel erg trouw is

In voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt…? Natuurlijk…! We beloven elkaar eeuwige trouw en vinden dat vanzelfsprekend. Toch is het dat niet, getuige het feit dat één op de drie huwelijken strandt. In dat opzicht kan de mens nog wel een voorbeeld nemen aan de hond. Niet voor niets wordt dit huisdier al jaren de trouwe viervoeter genoemd. Honden zijn bijzonder trouw. Soms denken mensen dat dit voornamelijk te maken heeft met het feit dat we ze voeren. En natuurlijk is je hond er heel blij mee, als je dagelijks een nieuwe portie Prins hondenvoer en een bak vers drinkwater neerzet, maar er schuilt natuurlijk veel meer achter.

Dichtbij de mens


De hond staat al eeuwenlang dichtbij de mens. Door de jaren heen is de mens de hond steeds beter gaan begrijpen, maar omgekeerd geldt dat ook. Een hond is namelijk heel goed in staat om aan te voelen hoe het met zijn baas gesteld is. De zintuigen van de hond zijn vele malen beter ontwikkeld dan die van de mens. Een hond is bijvoorbeeld goed in staat om de feromonen van de mens te herkennen. Feromonen zijn signaalmoleculen die door mens, dier en plant afgescheiden worden. Mensen hebben weliswaar ook een orgaan om feromonen te kunnen herkennen, maar dat orgaan is bij ons nauwelijks ontwikkeld.

Positief gedrag belonen


Een beproefde methode om gewenst gedrag aan te leren is het te belonen. Dat geldt zowel voor de mens als voor de hond. Wanneer we hondenkoekjes uitdelen op het moment dat de hond iets goed doet, leert het dier om dat steeds te doen, in de hoop er steeds een lekkere traktatie mee te verdienen. Op die manier ontstaat een bepaald patroon dat prima past in het beeld van trouw zijn. Maar de trouw van een hond gaat veel dieper. Wetenschappers hebben vastgesteld dat een hond zich op dezelfde manier aan een ander individu hecht als een mens. Honden blijken bovendien ook gevoelens van liefde en affectie te ervaren.

Onvoorwaardelijk


De mens denkt vaak in beperkingen en voorwaarden. Bij een hond is dat niet het geval. De hond houdt onvoorwaardelijk van zijn baas. Bovendien wordt de band steeds hechter, naarmate hond en baas meer tijd samen doorbrengen. Als de hond veel voor iemand betekent, zal diegene dat ook terugkrijgen in de vorm van liefde en trouw. Immers: wie goed doet, goed ontmoet…!
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation