Kun je voorspellen of een huwelijk succesvol zal zijn?

Volgens Amerikaanse onderzoekers wel! Voor het onderzoek werden 135 pasgetrouwde stellen gevraagd naar hun verwachtingen van het huwelijk. Ook werd aan de hand van foto’s gekeken wat het onderbuikgevoel van de mensen op hun partners was.

Snel mogelijk antwoorden


De stellen kregen heel kort, slechts een derde van een seconde, een foto van hun geliefde te zien. Hierna verscheen er op het beeldscherm een positief woord (zoals geweldig) of een negatief woord (bijvoorbeeld verschrikkelijk) op het scherm. Alle deelnemers aan het onderzoek moesten zo snel mogelijk aangeven of het woord negatief of positief was.

Je zou zeggen: dat is niet zo moeilijk


Maar juist omdat ze net een foto van hun geliefde hebben gezien, reageren de deelnemers langzamer of juist sneller; dat ligt aan het gevoel dat ze hebben over hun geliefde.

Onderbuikgevoel in kaart brengen


De onderzoekers konden op die manier een onbewust onderbuikgevoel over de gevoelens van de partners voor elkaar in kaart brengen. Uit de testresultaten bleek dat hoe negatiever het gemeten onderbuikgevoel van de pasgetrouwde koppels was, hoe groter ook de kans was dat ze jaren later ongelukkig zullen zijn in hun huwelijk. Deze mensen bleken 1 tot 4 jaar later relatief vaak aan te geven dat ze zich inderdaad ongelukkig in het huwelijk voelden. De stellen werden ook persoonlijk ondervraagd over de verwachtingen die ze hadden van het huwelijk, maar uit deze antwoorden bleek niet te voorspellen hoe hun huwelijk zou verlopen.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation