Is een vergunning verplicht voor een niet-officiële trouwlocatie?

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om niet in het stadhuis of in een kerk te trouwen. Denk jij ook eraan om te trouwen middenin het bos of een plek die voor jullie een speciale betekenis heeft (van de openbare bibliotheek tot de sportschool)? Check welke vergunning je moet aanvragen als jullie speciale plek een niet-officiële trouwlocatie is.

Is een vergunning verplicht voor een niet-officiële trouwlocatie?

Vergunning verplicht?


Hebben jullie een bijzondere plek op het oog waar je elkaar het ja-woord wil geven? Check bij jullie gemeente of deze locatie een niet-officiële trouwlocatie is. Zo ja, dan gelden er speciale regels voor. Die regels kunnen per gemeente verschillen.

Is een vergunning verplicht voor een niet-officiële trouwlocatie?

Huis der gemeente


De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld biedt twee opties als je wil trouwen op een plek die geen officiële trouwlocatie is. De locatie moet worden benoemd tot ‘huis der gemeente’. De locatie wordt dan ofwel eenmalig een trouwlocatie ofwel een vaste trouwlocatie (vijf jaar geldig).

Is een vergunning verplicht voor een niet-officiële trouwlocatie?

Vergunning aanvragen voor jullie trouwlocatie


Dit is slechts een voorbeeld: vraag bij jouw gemeente na hoe het zit. Je zult een vergunning moeten aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van jouw gemeente. Houdt er dan rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat je ‘groen’ licht krijgt. Vraag dit dus zo snel mogelijk aan om een teleurstelling te voorkomen. Als het mag - en dit ligt aan veel zaken, zoals de toegankelijkheid van de plek en de veiligheid – worden er vaak geen extra kosten voor in rekening gebracht, maar ook dat is geen vaste regel: sommige gemeenten brengen wel kosten in rekening voor het onderzoek dat ze moeten uitvoeren. Overweeg je dus om een locatie te laten onderzoeken, vraag dan eerst na wat de kosten zijn.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation