Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Hoe duurzaam werken online bedrijven?

Als je het hedendaagse zakenlandschap van dichterbij bekijkt, wordt één ding al snel duidelijk – het kan niet meer zonder een sterke online aanwezigheid, omdat een groot deel van de zaken al lang digitaal wordt gedaan. Maar dat niet alleen, heel wat bedrijven werken puur online zonder zelfs een winkel te hebben of persoonlijk contact op te nemen met hun klanten.

Dit zijn meestal webwinkels die allerlei soorten goederen of diensten verkopen. Naast de klassieke e-commercebedrijven zijn er ook bedrijven die uitsluitend online werken en die bijvoorbeeld adviesdiensten, softwareoplossingen en programmering of permanente opleiding verkopen in plaats van producten.

Een andere groep biedt een bepaalde toegevoegde waarde voor de eindklant op het internet, bijvoorbeeld door streamingdiensten te exploiteren of entertainment aan te bieden in de vorm van apps. Spannende spellen in een online casino horen hier tegenwoordig ook bij.

We zien dat online bedrijven geen nieuw fenomeen meer zijn, maar al lange tijd succesvol gevestigd zijn en een belangrijke pijler van onze economie vormen. Maar wat zijn precies de voordelen van dit bedrijfsmodel en wat zijn de nadelen? En vooral - hoe duurzaam is het geheel? Deze vragen willen we hier tot op de bodem uitzoeken.


De facetten van online zakendoen

Zoals net vermeld, is het aanbod van puur online bedrijven de laatste jaren enorm gegroeid. Er is dus niet één specifieke sector waarin ze te vinden zijn. Bepaalde sectoren lenen zich meer dan andere voor volledig digitale activiteiten. E-commerce springt er qua aantallen absoluut het meest uit en daarom liggen juist hier de meeste kansen om de juiste koers voor de toekomst uit te zetten.

Hoewel online handel vaak wordt bekritiseerd vanwege de milieubalans, geven veel onderzoeken een heel ander beeld. Hoe dan ook, feit is dat er nog veel ruimte voor verbetering is om op dit gebied efficiënter met hulpbronnen om te gaan en om meer bewustzijn voor duurzaamheid bij consumenten te bevorderen.

In feite worden hoge emissieniveaus niet noodzakelijkerwijs veroorzaakt door de leveringsprocessen en de bijbehorende inspanningen zelf, maar door onzorgvuldig gedrag van klanten en een zeer laks retourbeleid.


E-handel: Voor en tegen

Voor veel consumenten liggen de voordelen van online handel voor de hand, zodat ze weinig aandacht besteden aan eventuele negatieve neveneffecten. En inderdaad, de permanente bereikbaarheid van een webshop en de snelle, ongecompliceerde afhandeling van de aankoop en de snelle levering van de bestelde goederen spreken voor zich.

Door de sterke concurrentie op het net onderbieden de individuele verkopers elkaar soms in prijs om de gunst van de klanten te winnen. Dit is een geldelijk voordeel waarvan de koper natuurlijk direct kan profiteren. Het grootste nadeel is het ontbreken van de mogelijkheid om producten aan te raken, te passen of de geschiktheid ervan te testen voordat je ze koopt.

Het is niet ongewoon dat een online aankoop eindigt in een bittere teleurstelling omdat de productfoto's of -beschrijving een verkeerd beeld gaven. Bovendien is er geen persoonlijke interactie tussen verkoper en koper.

Er kan geen individueel overleg plaatsvinden en er kan niet veel worden gedaan om de vertrouwensrelatie te versterken. Bovendien worden door het verstrekken van veel persoonlijke gegevens en de digitaal uitgevoerde betaling steeds weer zorgen over privacy en veiligheid opgeroepen.


Waarom duurzaamheid belangrijk is in online handel

Hoewel de voordelen van e-commerce voor velen groter zijn dan de nadelen, rijst vaak de vraag hoe deze vorm van handel te verenigen is met het streven naar meer duurzaamheid. Een groot deel van de klanten vindt het tegenwoordig namelijk belangrijk om met hun koop- en consumptiegedrag bij te dragen aan een groenere voetafdruk.

Bedrijven kunnen dus een aanzienlijk voordeel behalen als ze deze klantwens serieus nemen en er zo uitgebreid mogelijk op ingaan. Er zijn veel verschillende manieren om klanten een goed gevoel te geven over de milieu- en klimaatbeschermingsmaatregelen die ze hebben geïmplementeerd.

Wij presenteren vier benaderingen om duurzaamheid in e-commerce op een zeer praktische manier te beleven:


Hulpbronnen behouden op alle niveaus

Milieubescherming begint natuurlijk al bij de productie en gaat door in het hele toeleveringsproces, tot aan het klimaatvriendelijke gebruik van het artikel. Bedrijven kunnen hier al een bijdrage leveren door hernieuwbare energie te gebruiken, gebruik te maken van lokale leveranciers en hun transportketens zo te ontwerpen dat er zo min mogelijk CO² wordt uitgestoten.

Het is ook heel eenvoudig om elektriciteitsbesparende maatregelen te nemen door het dataverkeer te verminderen, aangezien computers die warm draaien ook veel energie verbruiken. In het geval van voedsel of natuurlijke cosmetica kan ook aandacht worden besteed aan biologische teelt zonder het gebruik van chemische toevoegingen, waardoor tegelijkertijd een aanzienlijk hogere productkwaliteit wordt bereikt.


Duurzame goederen aanbieden

Een betere milieubalans kan echter ook worden bereikt door simpelweg producten aan te bieden die veel duurzamer zijn dan die van andere concurrenten. Bijvoorbeeld omdat ze geproduceerd zijn op een manier die water en grondstoffen bespaart, uit de regio komen, een bijzonder lange levensduur garanderen of gemaakt zijn van gerecyclede materialen.

Als verkoper kun je je blijven specialiseren in veganistische goederen of aandacht besteden aan eerlijke lonen en sociaal aanvaardbare productieomstandigheden. Sommige dienstverleners hebben zich daarentegen gericht op het aanbieden van tweedehands artikelen zoals boeken of kleding. Dit verlengt hun levenscyclus, wat ook direct bijdraagt aan meer duurzaamheid.


Milieuvriendelijke verzending implementeren

Een belangrijk knelpunt in e-commerce is en blijft verzending. Ondertussen zijn er talloze slimme oplossingen om meer aandacht te besteden aan milieubescherming. Een daarvan is het gebruik van milieuvriendelijke verzendopties zoals DHL GoGreen.
Winkeliers die echt duurzaam willen zijn, kunnen ook hun verpakkingssysteem veranderen en gerecycled vulmateriaal gebruiken of helemaal geen plastic meer gebruiken. Onnodige bezorgroutes kunnen ook worden vermeden met de beschikbare bezorgopties zoals Click & Collect.
Als u zendingen combineert, kunnen dubbele ritten worden uitgespaard, ook al zal de levering onvermijdelijk wat vertraging oplopen. CO₂-neutraal verzenden ligt dus binnen handbereik.


Duurzaam omgaan met retourzendingen

Tot slot kan een online bedrijf zijn doelgroep ook opvoeden om vanaf het begin verantwoord om te gaan met de bestelde goederen. Hoe gedetailleerder de productomschrijving, hoe minder vaak er iets geruild hoeft te worden. En wie het niet te gemakkelijk wordt gemaakt om alles zomaar gratis terug te sturen, zal ook bewuster kiezen. Hoe minder retourzendingen, hoe beter de ecologische voetafdruk automatisch wordt.
Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation