Gevoelige puntjes op de trouwdag

Bij elke bruiloft zijn er vroeg of laat (knel)punten waar ieder bruidspaar mee te maken krijgt. Hoe groot is bijvoorbeeld de invloed van degene die de bruiloft (grotendeels) betaalt? Wie brengt de bruid naar het altaar als er geen ouders meer zijn? En wat doe je met gescheiden ouders?

Wie betaalt, wie bepaalt?


Het is natuurlijk ontzettend lief als jouw ouders een groot deel of zelfs de gehele bruiloft betalen. Vaak willen zij dan ook veel inspraak op de bruiloft en dat is dan weer iets wat jullie eigenlijk niet zo zien zitten.

Hoe zit het traditioneel?


Degene die de bruiloft betaalt, heeft nu eenmaal veel inspraak en dat is vrij normaal, hoewel vrijwel alle bruidsparen zich eraan ergeren. Gelukkig kan alles in overleg en komen jullie in de meeste gevallen met een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.

Wie brengt de bruid naar het altaar?


Soms heeft een bruid geen ouders meer. Het is dan even lastig te bedenken wie haar naar het altaar brengt. Dit kan een hele goede vriend zijn of één van de ouders van de bruidegom. Misschien heb je een hele goede band met een oom of neef of een ander familielid, ook hij/zij kan jou naar het altaar brengen. Kies iemand waarmee je een speciale band hebt, want de taak is zeer evenwichtig en belangrijk.

Bekijk ook Trouwlocaties in je regio

Gescheiden ouders op de bruiloft


In sommige gevallen geen probleem, als de gescheiden ouders nog prima met elkaar op kunnen schieten. Als dat niet het geval is, wees dan niet bang om een gesprek met ze te voeren over hoe hun gedrag de bruiloft kan beïnvloeden.

Traditioneel gezien zit de moeder van de bruid op de eerste rij en de vader van de bruid direct achter haar


Ze kunnen best naast elkaar zitten als dat geen problemen oplevert. Als zowel vader als moeder een nieuwe relatie hebben, is het misschien beter om ze iets verder uit elkaar te plaatsen.

Iemand brengt toch een kind of date mee


Hoe ga je om met gasten die niet zijn uitgenodigd op de bruiloft, maar die toch op komen dagen? Bijvoorbeeld kinderen of dates, terwijl de uitnodiging echt heel duidelijk was. Hoewel je alle recht hebt om de ongenodigde gasten weg te sturen, staat het niet heel vriendelijk en ook voel je jezelf er niet beter door. De beste oplossing is om nog een plek aan de tafel te laten dekken en glimlachend door te gaan met je bruiloft. Naderhand deal je dan wel met degene die de regels aan z’n laars heeft gelapt door toch zomaar iemand mee te nemen.

Tekst: Sanne van Bortel
Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation