Een relatie dip? Doe er wat aan (voor je gezondheid)!

Iedere relatie heeft zijn ups en downs. Zitten jullie in een flinke dip? Probeer er samen iets aan te doen. Dat verbetert niet alleen de sfeer. Ook voor je gezondheid is een negatieve sfeer en veel kibbelen namelijk slecht, zo blijkt uit onderzoek.
relatie dip slecht gezondheid

Slecht voor gezondheid


Discussies hebben een negatieve invloed op de gezondheid. Die conclusie trokken de onderzoekers van universiteiten in het Amerikaanse Nevada en Michigan. Ze volgden maar liefst zestien jaar lang in totaal 373 koppels voor het onderzoek.

relatie dip gezondheid

Onderzoek over dip in de relatie


In het onderzoek kwam aan bod over welke onderwerpen de koppels regelmatig ruzie hadden. Ook moesten zowel de man als de vrouw vragen beantwoorden over hun gezondheid, bijvoorbeeld of ze hoofdpijn, stress of slaapproblemen hadden. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de gezondheid van de kibbelende stellen met de gezondheid van stellen die meer in harmonie leefden. En wat blijkt? Veel discussies in je relatie voeren is even slecht voor je lijf als drinken of roken, zo concludeerden de onderzoekers! Wie veel ruzie maakt als koppel, kan meer stress ervaren, minder honger hebben en zelfs ontstekingen krijgen. Verder blijkt dat de impact van veel ruzie met de partner voor het mannenlijf groter is dan voor vrouwen.

relatie dip tips

Relatie dip tips


Het is dus niet alleen hartstikke ongezellig, maar ook nog eens ongezond om voortdurend op elkaar te vitten. Er simpelweg mee stoppen is voor veel stellen lastig. Probeer toch te kijken hoe je het negatieve patroon kunt doorbreken. Lukt het jullie niet zelfstandig, overweeg dan om samen in relatietherapie te gaan.
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation