Een gelukkig huwelijk? Zo doe je dat

Wat maakt een gelukkig huwelijk? Volgens verschillende psychologen heeft het niet alleen met karakter en ‘de klik’ te maken, maar met de kleine, liefdevolle momentjes die je voor elkaar over hebt. De kleine gebaren maken een huwelijk groots.

In een goed huwelijk lach je veel


Als je gelukkig bent en lekker in je vel zit, lach je veel. In jezelf, met elkaar of naar vreemden op straat – gewoon omdat het kan. Psychologen ontdekten dat partners uit een gelukkig huwelijk veel met elkaar lachen. Om herinneringen, maar ook omdat ze elkaar grappig vinden. Humor is een belangrijke factor bij aantrekkingskracht en de klik. Bij een eerste date geven veel mensen aan dat hun potentiële partner humor moet hebben – of in elk geval kunnen lachen om hun grapjes. Uit het onderzoek van de psychologen bleek ook dat er meer gelachen wordt als partners zich veilig en geborgen voelen bij elkaar. Lachen met elkaar is een manier om de positieve emoties tussen elkaar te versterken.

Kleine gebaren die vaak worden vergeten


Naast veel naar elkaar lachen is dankbaarheid een dingetje dat vaak wordt vergeten, vooral als partners een gezin stichten en een hectischer leven krijgen. Het zeggen van ‘dankjewel’ en het uitdrukken van waardering schiet er vaak bij in. Uit het onderzoek blijkt dat partners elkaar liefdevoller vinden wanneer ze hun waardering uitdrukken – of het nu gaat om het maken van een bakje vla of als steun aanwezig zijn bij een ziekenhuisbezoekje. Door deze kleine uitingen wordt de band tussen twee personen versterkt en solide gemaakt. Volgens de onderzoekers zijn het deze kleine momentjes van waardering die een huwelijk sterk maken en waardoor een huwelijk niet alleen lang duurt, maar waarin beide partners ook erg gelukkig zijn. Begin je dag met een lach en sta wat vaker stil bij de dingen die je partner voor je doet, hoe klein ze ook lijken.

Sanne van Bortel
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation