Duurzaam trouwen? Zo doe je dat!

Speelt duurzaamheid een belangrijke rol in jullie dagelijkse leven? Dan willen jullie waarschijnlijk niet dat jullie bruiloft een enorme ecologische voetafdruk achterlaat. Dat zou tenslotte al jullie goede werk op het gebied van afval scheiden, energie vergelijken in een zoektocht naar de groenste aanbieder en zo vaak mogelijk de fiets of het openbaar vervoer pakken, enigszins tenietdoen. Maar ook voor jullie bruiloft kunnen jullie duurzame keuzes maken.

Ga voor een duurzame trouwlocatie


Trouwen in het buitenland is leuk, maar de kilometers die je gasten per auto of vliegtuig moeten afleggen, kun je niet echt duurzaam noemen. Wil je een ecologische bruiloft, kies dan voor een trouwlocatie bij jullie in de buurt. In Nederland zijn er diverse trouwlocaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en bijvoorbeeld werken met streekproducten voor het diner. En natuurlijk is het helemaal mooi als de energie voor jullie trouwdag wordt opgewekt door zonnepanelen!

Groene uitnodigingen


Het moment is aangebroken dat jullie mensen uit gaan nodigen voor jullie bruiloft. Maar hoe doe je dit zo duurzaam mogelijk? De meest duurzame manier is een digitale uitnodiging. Hier sneuvelen geen bomen voor en er komt geen postbode (lees: vervoer) aan te pas. Maar we kunnen ons voorstellen dat jullie het leuker vinden om toch iets tastbaars te versturen. Zoek in dat geval een (duurzame) drukker die gebruikt maakt van gerecycled papier, of papier gemaakt van bamboe. Een andere optie is groeipapier met (Europese) plantenzaadjes, bijvoorbeeld klaprozen, keukenkruiden of een bijenmix, zodat jullie gasten nóg een mooie herinnering hebben aan de bruiloft.

Trouwkleding van duurzaam materiaal


Als jullie liefhebbers zijn van vintage, dan is de keus voor ‘pre-loved’ trouwkleding snel gemaakt. Misschien kunnen jullie zelfs de trouwjurk of het trouwkostuum van jullie moeder of vader laten vermaken. Het huren van een trouwjurk of trouwpak is ook een optie. Mochten jullie toch iets nieuws willen voor jullie groene bruiloft, ga dan voor duurzame materialen. Sommige ontwerpers verwerken vintage materiaal in hun trouwkleding, of werken met stoffen als biologisch katoen of hennep-zijde. Zelfs voor de ringen kunnen jullie een duurzamere keuze maken, in de vorm van ‘fairmined’ of gerecycled goud of zilver.

Het diner: biologisch, vegetarisch of vegan


Als je kiest voor een duurzame trouwlocatie, dan is de kans groot dat dit concept hier ook al doorgevoerd wordt in de catering. Sommige duurzame locaties hebben zelfs een eigen moestuin, waar de heerlijkste ingrediënten uit tevoorschijn komen. Voor een ecologische bruiloft is het belangrijk dat er in ieder geval gekookt wordt met lokale producten. Dit zijn dan automatisch producten die ook in het seizoen zijn. Graag een stukje vlees op het menu? Kies dan voor biologisch vlees.
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation