Welke.nl

5 momenten om tijd voor jezelf te nemen in je huwelijk

Iedereen heeft wel eens een momentje voor zichzelf nodig, een moment van bezinning en rust, even afstand nemen en kijken hoe het precies ervoor staat. In een relatie is dat soms moeilijk, maar zeker niet onbelangrijk. Twijfel je of je even afstand nodig hebt? Lees dan of jij jezelf herkent in dit artikel.

Wanneer je niet meer jezelf bent


Soms ben je zo druk met het alledaagse leven dat je niet meer goed weet wat jij nu eigenlijk wil. Wat waren altijd je ambities voordat je een relatie kreeg, voordat je trouwde of voordat je kinderen kreeg? Als je je dat niet meer goed kunt herinneren, is het verstandig om even een paar dagen voor jezelf te plannen. Ga het huis uit, zorg voor een verfrissende omgeving, vermijd alle afleidingen. Zet op een rijtje wat je graag wil bereiken en ga daar dan ook echt actief mee bezig, anders verlies je jezelf in je relatie.

Wanneer iemand je nodig heeft


Hoewel je huwelijk je primaire relatie is, heb je ook nog relaties met anderen. Denk aan je familie, of aan je beste vriendin. Als iemand dan je hulp nodig heeft, is het helemaal niet raar om een paar dagen vrij te nemen voor diegene. In een goed huwelijk moet dat ook gemakkelijk kunnen; je partner helpt je hiermee zodat je weg kan en je familie of vrienden kunt helpen. Bovendien voel je je dan ook minder afhankelijk van je partner.

Wanneer je elkaar irriteert


Hoe sterk jullie huwelijk ook is, iedereen heeft wel eens een dag waarop alles en iedereen irritant is. Ook je partner. Als je je begint te irriteren aan je partner is het verstandig om allebei even de ruimte te nemen. Ga wat leuks doen met vrienden of familie of besteed weer eens een dag aan die ene leuke hobby van je. Als je terugkomt van je rustdagje, lijkt je partner ineens weer een stuk liever en minder irritant.

Als je vraagtekens zet bij je huwelijk


We zetten allemaal wel eens vraagtekens bij onze relatie, vooral bij hele lange relaties. Is dit echt wat ik wil? Het is een normale vraag, mits je er niet te lang over nadenkt. Als je elke dag met deze vraag in je hoofd zit voor een langere periode, is het verstandig om even een pauze te nemen van elkaar. Vooral als je elke dag met je partner doorbrengt, kan dit je perspectief op de relatie verduidelijken. Maak je hoofd leeg en bekijk dan eens helder of dit is wat je wil.

Als je in een sleur zit


In veel langdurige relaties komt een moment waarop het voelt alsof je compleet vast zit. Of er doet zich juist een kans voor waardoor er grote veranderingen op komst zijn, maar van die veranderingen weet je niet zeker of je die wel wil. Een dilemma dus. Denk aan een verre verhuizing voor een goede baan. Ga je mee? Blijf je hier? Neem een time-out en denk er goed over na. Afstand van elkaar kan daarbij helpen. Een pauze nemen in je relatie hoeft echt niet het einde te betekenen. Het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over wat jij zelf wil. Je hebt natuurlijk veel over voor je partner, maar verlies jezelf niet hierin. Als jullie relatie sterk is, dan zijn frequente minipauzes juist heel fijn. Wees niet bang om je eigen behoeften aan te geven, want twee gelukkige mensen maken een gelukkig huwelijk.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation