Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Zaanstad

Gemeente Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaanstad

Trouwen in Zaanstad

De mooiste dag van je leven… in Zaanstad

Wij zijn er trots op dat u er voor hebt gekozen om in Zaanstad te gaan trouwen. Welke locatie u binnen onze gemeente ook kiest, u zult er geen spijt van krijgen!

De zes Zaanse dorpen en de stad Zaandam beschikken stuk voor stuk over schitterende huwelijkslocaties. U kunt er hier meer over lezen, zodat u weloverwogen kunt kiezen welke locatie het beste bij jullie past. Uiteraard is het ook mogelijk om in overleg met de gemeente een eigen locatie te kiezen. Het stadhuis in het centrum van Zaandam beschikt over een prachtige trouwzaal. Mieke en Sepp van Sepp Art voorzagen de wanden van een romantisch panorama van de Zaanstreek, vol symboliek. Boven het raam schilderden zij twee duiven in een appelboom. Deze boom staat voor vruchtbaarheid en liefde. Trouwen in deze zaal geeft uw huwelijksdag daarmee een heel bijzonder tintje!

En zoekt u nog een bijzondere achtergrond voor uw fotoreportage? Aan mooie plekken ontbreekt het niet in onze gemeente. Denkt u bijvoorbeeld aan de historische Zaanse Schans, de beeldentuin in Zaandijk of juist het stadscentrum met de uitdagende architectuur.

Namens het gemeentebestuur wens ik u een onvergetelijke trouwdag in Zaanstad toe!

J. Hamming
Burgemeester van Zaanstad

Van welke huwelijkslocaties kunt u gebruik maken?

Als u besloten hebt ‘de mooiste dag van uw leven’ in Zaanstad te gaan beleven, kunt u bij de afdeling klantcontact Burgerzaken een afspraak maken voor de huwelijks­sluiting. Voor deze gebeurtenis kan gekozen worden uit 10 verschillende locaties binnen de gemeente. De gemeente neemt hierbij slechts verantwoording voor het juridische gedeelte zoals documenten, plaats en datum ondertrouw en huwelijk. Voor een eventuele bezichtiging, catering etc. dient u zelf contact op te nemen met de desbetreffende locatie. De huwelijken in Zaanstad worden voltrokken door buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand.

1. Het stadhuis van Zaanstad

In het centrum van Zaandam is het Stadhuis van Zaanstad gevestigd. Het Stadhuis geeft u een moderne kijk op de Zaanse historie. De trouwzaal in het stadhuis is ingericht door de architect Sjoerd Soeters en heeft een moderne inrichting en de wanden zijn voorzien van fraaie schilderingen. Vanuit de trouwzaal kan een balkon worden betreden met uitzicht op de gedempte gracht. De zaal beschikt over 60 zitplaatsen en is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het bruidspaar kan de trouwauto parkeren op het busplatform onder het Stadhuis. Hiervoor wordt ontheffing gegeven. Gasten kunnen parkeren in parkeergarage De Hermitage. Voor afspraken kunt u contact opnemen met de afdeling Klantcontact Burgerzaken. Stadhuis Zaanstad, Stadhuisplein 100 te Zaandam, telefoon 14 075.

2. ‘t Regthuys

Dit achttiende-eeuwse pand is het voormalige gemeentehuis van Westzaan. De trouwzaal bevindt zich op de eerste etage. Er zijn zo’n 30 zitplaatsen. Deze gelegenheid is slecht toe­gankelijk voor rolstoelgebruikers. Het gebouw is in het bezit van de stichting “’t Regthuys Banne Westzaan”. ’t Regthuys Banne Westzaan Kerkbuurt 35 te Westzaan, telefoon (075) 628 19 72 (075) 616 2005
H. Jongewaard

3. Raadhuis Zaandijk  *)

Dit is het voormalige gemeentehuis van Zaandijk. Het pand is gelegen aan de Zaan, zodat u de mogelijkheid heeft om per boot te komen. Naast de met prachtige wandschilderingen verfraaide trouwzaal beschikt dit pand over een aparte felicitatieruimte.
De trouwzaal beschikt over 28 zitplaatsen. De gelegenheid is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Raadhuis Zaandijk, Lagedijk 104 te Zaandijk, telefoon (075) 631 07 47

4. De Hoop op d’Swarte Walvis

Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis is gevestigd op de Zaanse Schans in Zaandam. Trouwerijen zullen hoofdzakelijk plaatsvinden in de stijlvolle Commandeurskamer, die ruimte biedt aan  35-40 gasten. Voor grotere gezelschappen kan er in overleg ook voor andere ruimten gekozen worden. Voor een afspraken kunt u contact opnemen met De Hoop op d’Swarte Walvis, Kalverringdijk 15 (Zaanse Schans) Zaandam

Vrije huwelijkslocatie

In Zaanstad is het mogelijk om te trouwen op een zelfgekozen locatie. Aan deze locatie worden wel voorwaarden gesteld. 

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Zaanstad.

Melding van voorgenomen huwelijk

Hoe kan een huwelijk/ partnerschapsregistratie gesloten worden?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan moet u dit eerst bekend maken bij de gemeente waar u dit wilt doen. Wilt u in Zaanstad trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan kunt u dit melden via de button aan de rechterkant. Een ambtenaar van de burgerlijke stand neemt contact met u op om de gewenste datum, tijdstip en locatie vast te leggen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Inleg trouw- of partnerschapsboekje € 14,30
Trouw- of Partnerschapsboekje € 19,35
Getuige van gemeentewege (per getuige) € 20,10
Eenmalige benoeming Babs € 220,85
Omzetting Partnerschap in Huwelijk € 71,60

Huwelijkslocatie 

Huwelijk Stadhuis Woens- en donderdag 9.00 en 9.30 uur € 203,30
Huwelijk Stadhuis Maan-, dins-, woens-, donderdag en vrijdag overige tijdstippen € 334,20
Huwelijk vrije locatie Maandag tot en met vrijdag Tussen 9.00 en 17.00 uur € 441,05
Huwelijk vrije locatie Maandag tot en met vrijdag Tussen 17.05 en 23.55 uur € 551,30
Huwelijk vrije locatie Zaterdag Tussen 9.00 en 17.00 uur € 661,65
Huwelijk vrije locatie Zaterdag Tussen 17.05 en 23.55 uur € 882,15

Kan ik gratis trouwen?

Er is een mogelijkheid om gratis te trouwen op woensdag- en donderdagochtend om 8.30 uur, als er minstens een persoon woonachtig is in de gemeente Zaanstad. Er zijn enkele verschillen met een betaald huwelijk:

een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap vindt plaats in een kamer en niet in de trouwzaal
er mogen maximaal 2 getuigen aanwezig zijn en verder geen overige aanwezigen
er wordt geen toespraak voorgedragen
er is geen gelegenheid tot het nemen van foto's of het wisselen van ringen.

Voor inwoners van de gemeente Zaanstad met een uitkering in het kader van de Participatiewet geldt, dat u gratis kunt trouwen in de trouwzaal  mét persoonlijke toespraak en gelegenheid tot het wisselen van ringen en maken van foto's. Deze huwelijken kunnen plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag tussen 9:30 uur en 16:55 uur. 

U dient door middel van het tonen van uw uitkeringsspecificatie dat u voor deze vorm van gratis trouwen in aanmerking komt.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation