Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Vlissingen

Gemeente Vlissingen
Paul Krugerstraat 1
4382 MA Vlissingen

Trouwen in Vlissingen

Trouwen is voor iedereen een belangrijke gebeurtenis. Vlissingen is een stad die voortdurend in beweging is, zowel vroeger als nu.

De zee bracht werk, roem, rijkdom en avontuur. Dat alles is het gevolg van het feit, dat Vlissingen een strategisch belangrijke positie inneemt aan de monding van de Westerschelde. Vandaar, dat elke overheersende, buitenlandse mogendheid onverwijld de ogen op Vlissingen liet rusten: Engelsen, Fransen, Duitsers, Spanjaarden. We hebben ze allemaal binnen de stadsgrenzen mogen begroeten nog lang voordat ze als toeristen meer dan welkom waren.

De naam Vlissingen was al in het jaar 620 bekend. Het was toen een vissersgehucht. Bijna 1400 jaar later is dat ‘gehuchtje’ uitgegroeid tot een stad met een grote historische en culturele waarde.

Kortom een stad in beweging!

Historische en moderne trouwlocaties

In de gemeente Vlissingen heeft u keuze uit verschillende locaties.

Stadhuis

Zo is er in het stadhuis onze authentieke trouwzaal, waar al vele jaren succesvol huwelijken worden voltrokken, de Michiel de Ruyterzaal. Voor grote gezelschappen kunt u ook kiezen voor de moderne ruime Govan Mbekizaal of de Raadzaal. In de Boeg worden kosteloze huwelijken voltrokken. Op een stadhuislocatie kunt u tegen betaling gebruik maken van catering. Er is een ruime keuze uit koffie/thee, gebak, frisdrank of champagne.

Lampsinshuis

Op de Nieuwendijk, tegenover de vroegere vissershaven en de huidige jachthaven, staat het Lampsinshuis , een voorbeeld van een 17e- eeuwse rederswoning. Cornelis Lampsins was de belangrijkste Zeeuwse reder van die eeuw en liet dit kapitale pand in 1641 bouwen. In juli 2002 opende hier het Maritiem muZEEum Zeeland haar deuren en worden in het Lampsinshuis ook huwelijken gesloten. In dit voormalige stadspaleisje uit de Gouden Eeuw maak je op een eigenzinnige, inspirerende en interactieve manier kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland. Je ervaart de betekenis van de zee voor de Zeeuwen.

Arsenaaltoren

Bruidsparen die op een exclusieve manier willen trouwen zijn bij Het Arsenaal aan het goede adres. In het Kraaiennest, de 65 meter hoge uitkijktoren van Het Arsenaal, is er de mogelijkheid om elkaar het jawoord te geven.Trouwen in het Kraaiennest is elkaar ‘trouw beloven’ in een decor uit het woeste piratenleven en een schitterend uitzicht over Vlissingen en de Westerschelde.

Sint Jacobskerk

De Sint Jacobskerk is een tussenvorm van een basiliek en een hallenkerk. De toren en het lage koor dateren mogelijk al uit 1328. In 1572 werd de kerk voor de protestantse eredienst ingericht. Op 5 september 1911 viel de kerk ten prooi aan een grote brand, waarbij alleen het stenen casco en een deel van de pilaren overeind bleven. Nadien werd het gebouw weer opgebouwd. Dit is een prachtige locatie met een gigantische akoestiek.

Open haven kerk te Oost-Souburg

Dit kerkgebouw is van de Protestantse gemeente te Oost-Souburg. Het is recentelijk gerenoveerd en sindsdien ook uitermate geschikt als trouwlocatie. Deze historische kerk die dateert uit de 13de eeuw is sfeervol en intiem, beschikt over een goede akoestiek, comfortabele stoelen en moderne geluids- en beeldapparatuur.

Amadore Grand Hotel Arion

Hotel Arion is gelegen aan de Boulevard Bankert en biedt de mogelijkheid te trouwen met een panoramisch uitzicht over de Westerschelde. Dit geeft een heel eigen sfeer aan de huwelijks voltrekking, al naar gelang de wensen van het bruidspaar. De zalen zijn gemakkelijk aan te passen aan  het aantal bezoekers. Intiem in een kleine zaal, maar ook de mogelijkheid voor heel grote gezelschappen tot 700 personen.

Strandpaviljoen Boka Bizarro Beach

Voor de echte strandliefhebber is er de mogelijkheid om te trouwen in strandpaviljoen Bako Bizarro Beach. Men kan hier terecht met groepen tot 125 personen.

Historisch Kerkje van Ritthem

Het kerkje van Ritthem is een rijksmonument. De karakteristieke enigszins overhellende toren is woonplaats voor kerkuilen. De laatste restauratie is van 2002 en het geheel ziet er nu prachtig uit. Dit pittoresk gelegen kerkje is ideaal voor het maken van fotoreportages.

Fort Rammekens

Sfeervol trouwen in een echt fort? Dat kan in Vlissingen! U kunt uw partner het ja-woord geven in de authentieke Middeleeuwse kamer van Fort Rammekens, het oudste zeefort van West-Europa. Alleen al de binnenkomst met de zware metershoge en dikke houten deuren van de toegangspoort, is een belevenis. 

Gebouwd tussen 1547 en 1552 en verscholen in een uitgestrekt natuurgebied. Dat met zijn kreken, bossen, schorren en duinen ook een mooi decor kan zijn voor uw bruidsfoto's. 

Andere trouwlocaties zijn:

Het stadhuis in Vlissingen
Belgische Loodsensociëteit
Boka Bizarro Beach
CineCity
De Beurs
De Lasloods
Fletcher Hotel-Restaurant Arion
Fort Rammekens
Grand café Next by Fletcher
Historische Kerk Ritthem
Historische Kerk Souburg
Hotel Piccard
Maritiem muZEEum
Sint Jacobskerk
Strandpaviljoen Kon-Tiki Beach
Strandpaviljoen Panta Rhei
Strandpaviljoen Piet Hein

Voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

De eerste stap naar het huwelijk (lees ook geregistreerd partnerschap) is het doen van een melding hiervan. Dit is het moment waarop er wordt gecontroleerd of jullie kunnen en mogen trouwen. 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Huwelijk of geregistreerd partnerschap en Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Getuigen

U dient als bruidspaar minimaal 2 en maximaal 4 getuigen op te geven. Meestal wordt hier bij de huwelijksaangifte al naar gevraagd. Indien u geen getuigen heeft of deze niet zelf wilt/kunt aandragen (bijvoorbeeld in verband met privacy), dan kan de gemeente hier voor zorgen. Hier worden wel kosten voor in rekening gebracht.

... en dan het huwelijk

Dat dit één van de mooiste dagen van uw leven moet worden is een feit. Daarom doen wij daar ook alles aan om hier toe bij te dragen. U kiest zelf de locatie die voor u aantrekkelijk is en het beste bij u past. Dit geldt ook voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.

In Vlissingen kiest u zelf

Als bruidspaar kunt u zelf een keuze maken voor een trouwambtenaar. Dit kan zijn een trouwambtenaar van de gemeente Vlissingen of een vriend of familielid van u.De vraag voor het laten voltrekken van een huwelijk door een vriend of familielid, moet altijd vergezeld zijn van een sponsorverzoek.  Dit zijn de kosten van de reguliere ambtenaar van de burgerlijke stand en voor de beëdiging bij de rechtbank van de ‘gesponsorde’ buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, alleen voor de voltrekking van dit huwelijk. Hij/zij moet zelf het schriftelijke verzoek doen met bijgevoegd het schrijven van de sponsor.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Er zijn verschillende 'trouwpakketten' beschikbaar in Vlissingen. De kosten variëren per pakket en per locatie.

Michiel de Ruyter pakket

Dit is een regulier huwelijk met ceremonie. De trouwambtenaar mogen jullie zelf uitkiezen. Ook kunnen jullie zelf een locatie uitkiezen. Trouwen kan zowel op het stadhuis van Vlissingen als op buitenlocaties, die aangewezen zijn als trouwlocatie in Vlissingen. De kosten kunnen behoorlijk uiteenlopen, bijvoorbeeld door de locatie. Vraag de prijs daarom altijd na bij jullie trouwlocatie.

Kosten : Jullie betalen een vast bedrag voor trouwen in Vlissingen.

Het voltrekken van een huwelijk/geregistreerd partnerschap in het stadhuis kost van maandag tot en met vrijdag € 341,- op zaterdag € 617,10 en op zondag € 726,70;

Let op: voor de Govan Mbekizaal geldt een ander tarief: van maandag tot en met vrijdag € 443,55 en op zaterdag € 719,60;

De kosten voor een locatie buiten het stadhuis worden verrekend door de locatie en komen bovenop de kosten van de gemeente. Wij adviseren jullie om zelf contact op te nemen met de locatie van jullie keuze.

Willem Ruyspakket

Hierbij trouwen jullie in de Boeg in het stadhuis, zonder ceremonie.

De trouwambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken;
Hierbij mogen inclusief het bruidspaar, 10 personen aanwezig zijn;
De maximale duur van de plechtigheid is 10 minuten.

Kosten : Dit pakket kost € 110,60. Trouwen kan van maandag tot en met vrijdag.

Frans Naerebout pakket

Dit is een gratis huwelijk en kan maximaal 2 keer per week plaatsvinden.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur en 8.45 uur in een kamer in het stadhuis;
Duur: 5 minuten;
Hier mogen naast het bruidspaar en de trouwambtenaar alleen getuigen bij aanwezig zijn;
De trouwambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken;
Voor dit pakket geldt vaak een wachtlijst van enkele maanden.

Kosten: Geen.

Speciaal Michiel de Ruyter pakket

Dit is een gratis huwelijk en een speciale trouwregeling voor inwoner(s) van Vlissingen, waarvan het gezamenlijk inkomen niet meer is dan 110% van de geldende gehuwdennorm (Participatiewet).

Dit huwelijk kan maximaal 1 keer per week plaatsvinden. Voorwaarde is dat geen 2 andere gratis huwelijken geboekt zijn voor dezelfde week;

Trouwen kan elke doordeweekse dag in de Michiel de Ruyterzaal in het stadhuis. Hierbij hoort een ceremonie, waarvoor maximaal 30 personen mogen worden uitnodigd. Dit is inclusief bruidspaar en getuigen;

Het trouwboekje dienen jullie zelf aan te schaffen;

De trouwambtenaar is een ambtenaar van de burgerlijke stand van de afdeling Publiekszaken;
Voor dit pakket geldt momenteel een wachtlijst. Dit is een gevolg van eerder gemaakte boekingen voor gratis huwelijken.

Kosten: Geen.

Openingstijden en bereikbaarheid

ns bezoekadres is Paul Krugerstraat 1, 4382 MA Vlissingen. Wij werken alleen op afspraak. Een afspraak maakt u op deze website of telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur via telefoonnummer 14 0118. Onze openingstijden zijn:

Maandag: 8.30-17.00 uur;
Dinsdag: 8.30-17.00 uur;
Woensdag: 8.30-17.00 uur;
Donderdag: 8.30-20.00 uur;|
Vrijdag: 8.30-12.00 uur.

Internetsite: www.vlissingen.nl/trouwen
E-mail: publieksdiensten@vlissingen.nl

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation