Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Vaals

Gemeente Vaals
von Clermontplein 15
6291 AT Vaals

Trouwen in Vaals

U heeft besloten, een belangrijke stap in uw leven te zetten en de band met uw levenspartner officieel te laten bekrachtigen. Dat is een welgemeende felicitatie waard.

Wanneer u een dergelijke beslissing neemt, treft u ook allerlei voorbereidingen om de dag zelf te doen slagen. Daarbij hoort ook de keuze voor een locatie. U heeft ervoor gekozen, dit belangrijke moment in uw leven te verbinden aan een unieke en sfeervolle omgeving: de gemeente Vaals.

Vaals ademt de sfeer van historie, cultuur en vooral ook van een stukje buitenland vanwege de unieke ligging aan de grens met Duitsland en België. Voeg daarbij de prachtige omgeving met een schitterende natuur en u zult het met me eens zijn, dat Vaals de plaats bij uitstek is om uw huwelijks- of partnerschapsband officieel vast te leggen.

Onze medewerkers zullen er alles aan doen, deze gedenkwaardige gebeurtenis zoveel mogelijk volgens uw persoonlijke wensen in te vullen. Deze pagina is voor u een handige leidraad bij de voorbereiding. U vindt hier onder meer een overzicht van de vele prachtige locaties die u ter beschikking staan.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Vaals.

Kortom: ik durf te stellen dat u een uitstekende keuze heeft gemaakt en ik hoop dan ook, dat u straks met plezier aan uw huwelijksdag terug zult denken. Ik wens u toe, dat deze bijzondere dag de opmaat mag zijn voor een lange gelukkige toekomst!

Dhr. H Leunessen
Burgemeester

Trouwen in Vaals: Verrassend veelzijdig en zorgenvrij!!

Onze pittoreske gemeente ligt in het uiterste zuiden van het land. Grenzend aan Duitsland en België staat Vaals bekend als “Drielandengemeente”, met het Drielandenpunt als toeristische trekpleister. De mengeling van drie Europese culturen, de talrijke historische gebouwen en de gemoedelijke sfeer vormen een prachtige ambiance voor het voltrekken van een huwelijk. Spero invidiam: Ik hoop benijd te worden. Dat is de spreuk waarmee u op de gevel van het gemeentehuis wordt verwelkomd. Een toepasselijke spreuk als u bedenkt dat u zeker benijd wordt wanneer u uw huwelijk in ons gemeentehuis laat voltrekken. Het voordeel van onze kleine gemeente is de flexibiliteit waarmee wij u kunnen helpen om uw huwelijksdag tot de mooiste dag van uw leven te maken. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw speciale wensen. Zo is het mogelijk om uw “eigen” trouwambtenaar te kiezen. Ook kunnen wij er op verzoek voor zorgen dat de champagne gereed staat om direct op uw geluk te klinken. En heeft u speciale muziekwensen? Wij proberen ze te vervullen. Zelfs een huwelijksvoltrekking in meerdere talen of het opnieuw afleggen van de huwelijksgelofte (Renewal of Vows) is, al dan niet in combinatie met een inzegening, mogelijk. Een ander voordeel is dat Vaals zowel een protestantse als een katholieke kerkgemeenschap heeft. U kunt uw huwelijk dus ook kerkelijk laten inzegenen. Al uw wensen kunt u voorafgaand aan uw huwelijk in een persoonlijk gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand bespreken.
Een persoonlijke noot is op deze manier eenvoudig te realiseren en maakt uw huwelijksdag voor u onvergetelijk. Na de huwelijksvoltrekking kunt u in Vaals uw bruidsreportage maken. Uiteraard zijn er in de gemeente ook faciliteiten voor overnachtingen en het houden van een compleet huwelijksfeest.

Renewal of vows

Bent u al getrouwd maar wilt u uw huwelijksgelofte graag opnieuw afleggen? Ook dat is mogelijk in de gemeente Vaals! U kunt ten overstaan van een ambtenaar elkaar opnieuw eeuwige trouw beloven. Bijvoorbeeld als u 12 ½ of 25 jaar getrouwd bent.  Maar het afleggen van de huwelijksgelofte is ook mogelijk als u in het buitenland bent getrouwd. In dat geval kan het zijn dat u nog een Nederlandse ceremonie wilt ten overstaan van familie, vrienden en bekenden. Met de “renewal of vows” wordt u deze mogelijkheid geboden.

Renewal of vows: Vaals macht es möglich!

Die Gemeinde Vaals liegt im Dreiländereck von Belgien, Deutschland und den Niederlanden. Der Vaalserberg ist der höchste natürliche Punkt der Niederlande und zieht jährlich fast 100.000 Besucher an. Auch das Städtchen Vaals ist einen Besuch wert. Es hat zahlreiche historische Gebäude und es herrscht eine internationale Atmosphäre. Damit is Vaals für viele Paare der ideale Ort für ihre Eheschliessung. Die Gemeinde Vaals freut sich, Ihnen ein ‘Renewal of Vows’ anbieten zu können. Vielleicht war Ihre Eheschliessung beim Standesamt in Deutschland zu formell und möchten Sie Ihrem Geliebten nochmals in einer festlichen Atmosphäre die Treue versprechen. Auch ein 12,5- oder 25-jähriges Jubiläum wäre ein ausgezeichneter Anlass, Ihr Ehegelübde nochmals abzulegen. Wir bieten Ihnen die Möglichkeit, Ihr Eheversprechen ganz nach Ihrem Wunsch zu wiederholen. Mit Musik Ihrer Wahl, persönlichen Informationen, Gedichten und zum Schluss einem Toast. Die gesamte Zeremonie wird von einem Standesbeamten der Gemeinde Vaals begleitet. Zusammen mit Ihnen werden wir es anstreben, Ihre Wünsche zu erfüllen.
Erleben Sie Ihren schönsten Tag aufs Neue in Vaals!

Trouwlocaties

De gemeente Vaals heeft diverse trouwlocaties, die alle hun eigen charme en uitstraling hebben.

Het Gemeentehuis

Het gemeentehuis is het voormalige woonhuis annex lakenfabriek van de familie Von Clermont, één van de grondleggers van de vroegere lakenindustrie in Vaals. Hier heeft u de keuze uit twee ruimtes om te trouwen: de trouwkamer en de raadzaal. De romantische tuinkamer, die nu in gebruik is als trouwkamer, is in 1975 helemaal in oude stijl gerestaureerd. Hierbij zijn de stucplafonds in de oude rococostijl teruggebracht. De trouwkamer is ingericht in de stijl van Louis XV. Deze ruimte is uitermate geschikt voor een kleiner gezelschap (tot ca. 40 personen) dat in intieme sfeer deze speciale dag wil beginnen.

De Raadszaal,

de voormalige woon- en werkkamer van Johann Arnold Von Clermont, combineert een klassieke omgeving met een modern interieur. Hier kunt u terecht met grotere gezelschappen (tot ca. 90 personen). Uw gasten kunnen vanaf de balustrade de huwelijksvoltrekking volgen.

Museum de Kopermolen

Museum de Kopermolen is een voormalige Lutherse kerk. Door haar zeshoekige vorm is dit een ideale ruimte om letterlijk temidden van uw gasten in een prachtige ambiance in het huwelijk te treden. Deze ruimte is geschikt voor maximaal 100 personen.

Hotel Kasteel Vaalsbroek

Bilderberg Kasteel Vaalsbroek staat voor luxe en stijl in een historische ambiance. Het 15e-eeuwse kasteel is een ideale trouwlocatie en uitstekend geschikt voor een exclusief diner of een grootse bruiloft.
De locatie is geschikt voor zowel kleine als grote gezelschappen. 

Hotel Kasteel Bloemendal

eveneens gebouwd door Johann Arnold Von Clermont, biedt een prachtig terras met een bloemrijke kasteeltuin voor de receptie en fotoreportage. Aansluitend kunt u kiezen voor één van de stijlvolle zalen voor de feestavond. Kortom: in dit voormalige klooster heeft u de gelegenheid “alles onder één dak” te regelen. De locatie is geschikt voor zowel kleine als grote gezelschappen. 

De Wilhelminatoren

De uitzichttoren op de Vaalserberg werd door de vereniging “Neerlands Hoogste berg” gebouwd in 1905. De toren met bijbehorend restaurant werd vernoemd naar de toenmalige koningin Wilhelmina der Nederlanden. In januari 2011 werd de bestaande toren gesloopt en vervolgens gestart met de bouw van een nieuwe toren. De toren is voorzien van een betonnen kern met lift. Rondom deze liftkern wikkelt zich een houten trap naar boven. Het uitzichtplatform op 31m hoogte biedt een schitterend uitzicht over de Euregio. Voor durfals is er een glazen skywalk toegevoegd op 35m hoogte. Deze skywalk biedt een spectaculair 360 graden-panorama. De Wilhelminatoren beschikt over restaurant met schitterende ambiance, mooie terrassen en een prachtige tuin met uitzicht over het heuvelland.

Brasserie Lodge

Op enkele buitenlocaties bestaat de mogelijkheid dat er locatiekosten in rekening gebracht kunnen worden.

Eénmalig te benoemen trouwlocatie

Naast de door gemeente benoemde locaties bestaat de mogelijkheid om een locatie éénmalig te benoemen tot trouwlocatie voor een huwelijk.

Praktische zaken

Het motto van onze gemeente staat eveneens in een gevelsteen uitgebeiteld: Nil Volentibus Arduum: Waar een wil is, is een weg. Wij hanteren deze kreet met verve en zullen er alles aan doen om van uw huwelijksdag een onvergetelijke dag te maken. Er zijn echter enkele wettelijke spelregels. Daar gaan wij hier kort op in. Wij verzoeken u deze aandachtig door te lezen. Mocht u dan nog vragen hebben, dan kunt u altijd persoonlijk contact met ons opnemen! Om misverstanden te voorkomen merken wij nog op dat daar waar in deze folder het woord “huwelijk” wordt gebruikt, hiermee ook “geregistreerd partnerschap” wordt bedoeld.Eén van de belangrijkste vragen is waarschijnlijk of de datum en het geplande tijdstip voor uw huwelijk nog beschikbaar zijn. Informeer hier tijdig naar en laat de datum door ons vastleggen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Onze gemeente staat bekend om haar lage kosten voor het voltrekken van een huwelijk.

Voor de exacte gegevens en ook de dagen dat er kosteloos gehuwd kan worden verwijzen wij u graag naar ons tarievenoverzicht.

Huwelijken gemeentehuis:

Trouwkamer di 10.00 - 18.00 uur € 260,55
Trouwkamer ma en wo t/m do 09.00 - 18.00 uur € 260,55
Trouwkamer vr 09.00 - 18.00 uur € 364,75
Trouwkamer za 09.00 – 18.00 uur € 468,95
Raadzaal ma t/m do 09.00 - 18.00 uur € 364,75
Raadzaal vr 09.00 - 18.00 uur € 468,95
Raadzaal za 09.00 - 18.00 uur € 521,10
Dinsdagochtend van 09.00 - 10.00 uur Gratis
Huwelijk op locatie: € 552,35
Huwelijk bijzonder huis (bij ziekte of detentie): € 286,60
Ambtenaar als getuige € 36,45
Trouwboekje € 36,45

Kiezen eigen trouwambtenaar (familie, vrienden, kennissen)

Hiervoor geldt een toeslag bovenop de leges huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis of op een andere locatie.

Reeds benoemde en beëdigde trouwambtenaar € 156,30
Niet benoemde en beëdigde trouwambtenaar € 343,90
Locatie éénmalig aanwijzen als trouwlocatie € 156,30
Trouwen buiten de reguliere tijdstippen € 260,55

Huwelijksvoltrekking op:

Nieuwjaarsdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis € 1.042,20
Carnavalsmaandag- en dinsdag, Bevrijdingsdag, Oudejaarsdag € 552,35
Zondagen € 781,65

Parkeren 

Bij een huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis (Gratis) (dit geldt niet bij gratis huwelijken)

Op dinsdagmorgen is parkeren vanwege marktdag alleen in overleg mogelijk.

Bij een huwelijksvoltrekking op een andere locatie dient u contact op te nemen met de desbetreffende locatie.

Voorbereidend gesprek

Ter voorbereiding van uw huwelijk vindt er altijd een gesprek plaats met u en de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Goed om te weten

De hierboven genoemde tarieven gelden voor een huwelijksceremonie van 60 minuten. Voor iedere 15 minuten verlenging wordt € 57,30 extra in rekening gebracht.

Gratis huwelijken duren maximaal 15 minuten.
Bij betaalde huwelijken is de prijs inclusief trouwboekje

Annulering

Annulering van de huwelijks- of partnerschapsceremonie kan alleen door schriftelijke opzegging. Bij annulering binnen vier weken voor de geplande datum bestaat aanspraak op teruggaaf van 50% van de geheven legeskosten. Bij annulering langer dan vier weken voor de geplande datum bestaat aanspraak op 100% van de geheven legeskosten.

Informatie

Voor informatie kunt u terecht bij:
Gemeente Vaals, Klant Contact Centrum
Postbus 450, 6290 AL VAALS
Tel. 043-3068568

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation