Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Uitgeest

Gemeente Uitgeest
Middelweg 28
1911 EG Uitgeest

Trouwen in Uitgeest

Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, is er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid het huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.

U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.

Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.

Huwelijksdispensatie

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een huwelijk of partnerschap? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) toestemming geven om toch te trouwen of een partnerschap te sluiten. Bijvoorbeeld als de personen die willen trouwen broer en zus van elkaar zijn door adoptie. Dit heethuwelijksdispensatie.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap via uw gemeente

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, kunt u terecht bij uw gemeente. U moet in ieder geval de volgende zaken regelen met uw gemeente:

U moet ten minste 2 weken voor de geplande datum van uw huwelijk of partnerschap de gemeente laten weten dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vertellen welke gegevens u daarvoor moet verstrekken.

U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Voor meer informatie kunt u de website van uw gemeente raadplegen of contact opnemen met uw gemeente.

Geboorteakte verstrekken niet meer nodig

Bij een melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschap hoeft u geen geboorteakte te verstekken. U kunt uw geboortegegevens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand doorgeven. Kan de ambtenaar uw geboortegegevens niet controleren in de Basisregistratie personen (BRP)? En kunt u op verzoek van de ambtenaar uw geboorteakte niet overleggen? Dan kunt u een beëdigde verklaring over uw geboortegegevens afleggen.

Religieus huwelijk na burgerlijk huwelijk

Heeft u uw huwelijk voltrokken of uw geregistreerd partnerschap gesloten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan kunt u rondom uw huwelijk een religieuze ceremonie in bijvoorbeeld een kerk of moskee laten plaatsvinden. Die ceremonie mag u niet houden voordat u het burgerlijk huwelijk heeft gesloten.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn 2 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Rechten en plichten huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht. Meer informatie vindt u op de pagina Wat zijn mijn rechten en plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Meer informatie hierover vindt u op de pagina:

Op welke manieren kan ik trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten?

Trouwen zonder aanwezigheid partner

Kunt u of uw partner niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verschijnen? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie een vergunning geven om het huwelijk bij volmacht te voltrekken. Bijvoorbeeld als een van de partners ernstig ziek is.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit doet u bij de gemeente. De omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is in elke gemeente mogelijk. U kunt uw huwelijk niet laten omzetten in een geregistreerd partnerschap.

Ouderschap bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een kind dat wordt geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw, krijgt automatisch beide echtgenoten of beide geregistreerde partners als ouder. Ook als de man niet de biologische vader is. Deze familierechtelijke band zorgt er onder andere voor dat het kind erft van de ouders. En dat de ouders het gezag hebben over hun kind.

Ouderschap bij homohuwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht

In Nederland is een homohuwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht bijna gelijk aan een huwelijk tussen man en een vrouw. Komt er een kind in een homohuwelijk of een partnerschap tussen 2 personen van hetzelfde geslacht? Dan zijn er wel belangrijke verschillen.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen krijgt de biologische moeder automatisch het ouderschap. Het hangt van de situatie af of de duomoeder automatisch het ouderschap krijgt.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 mannen gelden andere regels. De partner van de vader kan het vaderschap verkrijgen door erkenning of adoptie.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Gemeentehuis: dinsdag om 9.00 en 9.30 uur gratis
Benoeming Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand die werkzaam is in andere gemeente € 29,10
Een ambtenaar als getuige bij een huwelijk of partnerschap in gemeentehuis € 58,90
Trouwboekje € 33,30 
Locatie Regthuys ma-vr 9:30 - 16:30 € 546,80
Locatie Regthuys (weekend) € 654,20
Gemeentehuis ma-vr 9:30 - 16:30 € 259,30
Overige locaties (exclusief kosten babs en kosten in rekening gebracht door de locatie zelf) € 204,20

Trouwlocaties

Uitgeest heeft voor uw huwelijk vijf trouwlocaties: de raadzaal van het gemeentehuis, het historische Regthuys, Bob's Party Palace, Restaurant Havenrijk en Bistro 't Stokpaardje. U kunt uit deze locaties kiezen, maar u mag ook een andere locatie in Uitgeest kiezen voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het trouwen of geregistreerd partnerschap op een vrije locatie is op elk tijdstip en op elke dag mogelijk in overleg met de medewerkers van de afdeling Dienstverlening.Kiest u voor een andere locatie, dan moet de eigenaar/gebruiker van de locatie toestemming geven. Daarnaast kan het zijn dat er extra vergunningen noodzakelijk zijn.

Trouwlocatie 1: De raadzaal van het gemeentehuis
Trouwlocatie 2: Het Regthuys
Trouwlocatie 3: Restaurant Havenrijk
Trouwlocatie 4: Bob's Party Palace
Trouwlocatie 5: Bistro 't Stokpaardje

De raadzaal

Gemeentehuis Uitgeest
Middelweg 28

Gelegenheid voor de huwelijksvoltrekking:

Maandag t/m vrijdag, van 09.00 tot 16.00 uur.
Zaterdag, van 09.00 tot 16.00 uur.

Het Regthuys

Kerkbuurt 3

Gelegenheid voor de huwelijksvoltrekking:

Maandag t/m vrijdag, van 09.00 tot 16.00 uur.
Zaterdag, van 09.00 tot 16.00 uur.

De locatie is geschikt voor maximaal 50 personen.

Restaurant Havenrijk

Het gezellige interieur van Havenrijk

Restaurant Havenrijk
Lagendijk 41
1911MT Uitgeest

Per april 2010 is restaurant Havenrijk door de gemeente Uitgeest formeel aangewezen als "huis der gemeente". Dit betekent dat het restaurant is aangemerkt als trouwlocatie en dat bruidsparen naast het trouwfeest ook hun huwelijksplechtigheid bij restaurant Havenrijk kunnen houden. 

Naast de idyllische omgeving (restaurant Havenrijk is omringd door 450 boten en ligt aan een natuurgebied) is het voor de bruidsparen ook mogelijk om met hun gezelschap met de boot bij het restaurant aan te meren. 

Bruidsparen kunnen geheel in eigen stijl de plechtigheid laten verlopen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand komt voor het officiële gedeelte en daarna kan het feest losbarsten.

Zalen

In de bovenzaal kunnen feesten en partijen gegeven worden tot maximaal 90 personen. In combinatie met het afhuren van het gehele restaurant tot maximaal 220 personen. De bovenzaal beschikt over een eigen muziekinstallatie en bar. Live muziek in deze zaal is uiteraard ook mogelijk.

Boottocht

Aangezien Restaurant Havenrijk direct gevestigd is aan het Uitgeestermeer is het mogelijk om op bruiloften de gasten te laten genieten van een boottocht met een rondvaartboot over het meer en de kanalen.

Bob's Party Palace

Wethouder Piet Linnartz bij de huwelijksvoltrekking in een sfeervolle zaal van Bob's.

Bob's Party Palace is sinds 2008 een officiële trouwlocatie in Uitgeest. Bruidsparen kunnen geheel in hun eigen stijl de plechtigheid laten verlopen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand komt op het afgesproken tijdstip (dit kan ook 's avonds) voor het officiële gedeelte en daarnaast zijn er vele mogelijkheden en ideeën om in overleg van de ceremonie een bijzondere gebeurtenis te maken.

Volgens Bob's begint een geslaagde bruiloft, intiem of groot, bij een perfecte organisatie en het vinden van de juiste locatie. Samen met het bruidspaar ontwerpen de weddingplanners van Bob's de perfecte bruiloft; groots en romantisch of juist bescheiden en gezellig. De mogelijkheden zijn groot. 

Het feestcomplex van Bob's Party Palace beschikt bovendien over diverse accommodaties, variërend in grootte en stijl, om er na de huwelijksceremonie een feest op maat van te maken.

Bob’s Party Palace
Westerwerf 1
1911 JA  UITGEEST

Bistro 't Stokpaardje

Ook bij bistro 't Stokpaardje aan het Uitgeestermeer is het mogelijk om uw huwelijk te laten voltrekken.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation