Trouwen in de Gemeente Oudewater

Gemeente Oudewater
Waardsedijk 219
3421 NE Oudewater

Trouwen in Oudewater

Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten?

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, is er een aantal zaken waar u aan moet denken.

Voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid het huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.

U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.

Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.

Huwelijksdispensatie

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een huwelijk of partnerschap? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) toestemming geven om toch te trouwen of een partnerschap te sluiten. Bijvoorbeeld als de personen die willen trouwen broer en zus van elkaar zijn door adoptie. Dit heethuwelijksdispensatie.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap via uw gemeente

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, kunt u terecht bij uw gemeente. U moet in ieder geval de volgende zaken regelen met uw gemeente:

U moet ten minste 2 weken voor de geplande datum van uw huwelijk of partnerschap de gemeente laten weten dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vertellen welke gegevens u daarvoor moet verstrekken.

U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Voor meer informatie kunt u de website van uw gemeente raadplegen of contact opnemen met uw gemeente.

Geboorteakte verstrekken niet meer nodig

Bij een melding van een voorgenomen huwelijk of partnerschap hoeft u geen geboorteakte te verstekken. U kunt uw geboortegegevens aan de ambtenaar van de burgerlijke stand doorgeven. Kan de ambtenaar uw geboortegegevens niet controleren in de Basisregistratie personen (BRP)? En kunt u op verzoek van de ambtenaar uw geboorteakte niet overleggen? Dan kunt u een beëdigde verklaring over uw geboortegegevens afleggen.

Religieus huwelijk na burgerlijk huwelijk

Heeft u uw huwelijk voltrokken of uw geregistreerd partnerschap gesloten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan kunt u rondom uw huwelijk een religieuze ceremonie in bijvoorbeeld een kerk of moskee laten plaatsvinden. Die ceremonie mag u niet houden voordat u het burgerlijk huwelijk heeft gesloten.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn 2 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Rechten en plichten huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht. Meer informatie vindt u op de pagina Wat zijn mijn rechten en plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Meer informatie hierover vindt u op de pagina:

Op welke manieren kan ik trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten?

Trouwen zonder aanwezigheid partner

Kunt u of uw partner niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verschijnen? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie een vergunning geven om het huwelijk bij volmacht te voltrekken. Bijvoorbeeld als een van de partners ernstig ziek is.

Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit doet u bij de gemeente. De omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is in elke gemeente mogelijk. U kunt uw huwelijk niet laten omzetten in een geregistreerd partnerschap.

Ouderschap bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een kind dat wordt geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw, krijgt automatisch beide echtgenoten of beide geregistreerde partners als ouder. Ook als de man niet de biologische vader is. Deze familierechtelijke band zorgt er onder andere voor dat het kind erft van de ouders. En dat de ouders het gezag hebben over hun kind.

Ouderschap bij homohuwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht

In Nederland is een homohuwelijk of geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht bijna gelijk aan een huwelijk tussen man en een vrouw. Komt er een kind in een homohuwelijk of een partnerschap tussen 2 personen van hetzelfde geslacht? Dan zijn er wel belangrijke verschillen.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen krijgt de biologische moeder automatisch het ouderschap. Het hangt van de situatie af of de duomoeder automatisch het ouderschap krijgt.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 mannen gelden andere regels. De partner van de vader kan het vaderschap verkrijgen door erkenning of adoptie.

Kosten 2022 (onder voorbehoud)

Stadshuis

Het stadhuis is een karakteristiek gebouw en ligt op een mooie, pittoreske locatie. De trouwzaal is een intieme ruimte. Aan de wand hangt het bekend schilderij “De Oudewaterse Moord’’ van Dirck Stoop over de inname van Oudewater door de Spanjaarden in 1575.

Praktische informatie

U kunt in 2 ruimten trouwen:
de trouwzaal: biedt ruimte aan ongeveer 32 gasten
de raadzaal: biedt ruimte aan een groter gezelschap
Moeilijk toegankelijk voor minder validen. De raadzaal en trouwzaal zijn bereikbaar per trap. De bordestrap is wel breed genoeg om eventueel een rolstoel omhoog te tillen.
tijdens de plechtigheid mag de bruidsauto voor het bordes worden geparkeerd. Voor de auto’s van gasten is er in de omgeving van het stadhuis voldoende parkeergelegenheid.
neem contact op met de gemeente, zie contactgegevens

Tijden en tarieven

Ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur € 355
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 880
Za 9.00 – 17.00 uur € 670

Zondagen of gelijk gestelde feestdagen er worden geen huwelijken voltrokken

Meer informatie

Neem contact op met de gemeente Oudewater, zie contactgegevens.

Oud-Katholieke Kerk

De Oud-Katholieke Kerk is gebouwd in 1882. De kerk is gewijd aan Heilige Michael (patroonheilige van Oudewater) en Johannes de Doper.

Praktische informatie

Er is ruimte voor maximaal 60 personen. Bij mooi weer is het ook mogelijk te trouwen in de achter de kerk liggende parochietuin.

Tijden en tarieven

Ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur € 345
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 865
Za 9.00 - 17.00 uur € 660

De bovengenoemde tarieven worden verhoogd met het geldende tarief voor deze trouwlocatie. Wilt u trouwen in deze locatie, neemt u dan over beschikbaarheid en tarieven eerst rechtstreeks contact op met deze trouwlocatie.

Museum de Heksenwaag

In de 16e eeuw kreeg Oudewater van Karel V het speciale privilege om van hekserij beschuldigingen te wegen. Nooit is hier iemand gewogen en te licht bevonden. Op diezelfde weegschaal uit 1482 is het nu mogelijk om te trouwen.

Tarieven

Ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur € 345
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 865
Za 9.00 – 17.00 uur € 660

Zondagen of gelijk gestelde feestdagen er worden geen huwelijken voltrokken

De genoemde tarieven worden verhoogd met het geldende tarief voor deze trouwlocatie. Wilt u trouwen in deze locatie, neemt u dan over beschikbaarheid en tarieven eerst rechtstreeks contact op met deze trouwlocatie.

’t Hof van Hoenkoop

De monumentale boerderij uit 1603 is, met behoud van het authentieke karakter, geheel gerenoveerd en heeft een unieke schouw, bedstede en oude nissen.

Praktische informatie

er is ruimte voor kleine en grote groepen, met een maximum van 200 personen

Tarieven

Ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur € 345
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 865
Za 9.00 – 17.00 uur € 660

Zondagen of gelijk gestelde feestdagen er worden geen huwelijken voltrokken

De genoemde tarieven worden verhoogd met het geldende tarief voor deze trouwlocatie. Wilt u trouwen in deze locatie, neemt u dan over beschikbaarheid en tarieven eerst rechtstreeks contact op met deze trouwlocatie.

De Broedkorf

Mandenmakerij De Broedkorf biedt de mogelijkheid in de open lucht te trouwen. De zogenaamde griend naast het pand is omringt door wilgen. Het is een bijzondere plek om uw huwelijk te voltrekken.

Tarieven

Ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur € 345
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 865
Za 9.00 – 17.00 uur € 660

Zondagen of gelijk gestelde feestdagen er worden geen huwelijken voltrokken

De genoemde tarieven worden verhoogd met het geldende tarief voor deze trouwlocatie. Wilt u trouwen in deze locatie, neemt u dan over beschikbaarheid en tarieven eerst rechtstreeks contact op met deze trouwlocatie.

Bed & Breakfast De Ruige Weide

Trouwen in de polder. Bij Bed & Breakfast De Ruige Weide kunt u trouwen op een idyllisch plekje onder de fruitbomen met uitzicht op het prachtige polderlandschap van Oudewater. Komt u gerust langs om de sfeer te proeven.

Tarieven

Ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur € 345
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 865
Za 9.00 – 17.00 uur € 660

Zondagen of gelijk gestelde feestdagen er worden geen huwelijken voltrokken

De genoemde tarieven worden verhoogd met het geldende tarief voor deze trouwlocatie. Wilt u trouwen in deze locatie, neemt u dan over beschikbaarheid en tarieven eerst rechtstreeks contact op met deze trouwlocatie.

Stadskantoor

Kosteloze huwelijken/ geregistreerd partnerschap zijn mogelijk op het stadskantoor in plaats van het stadhuis.

Praktische informatie

een gratis huwelijk of partnerregistratie is mogelijk op maandag om 9.00 uur. Het gezelschap mag maximaal uit 10 personen inclusief bruidspaar bestaan. Het gaat om een administratieve handeling zonder speech

neem contact op met de gemeente, zie contactgegevens

Tarieven

Ma 9.00 uur gratis huwelijk/ partnerregistratie

Ma t/m vr 9.30 – 17.00 uur € 345
Ma t/m vr voor 9.00 en na 17.00 uur € 865
Za 9.00 – 17.00 uur € 660

Zondagen of gelijk gestelde feestdagen er worden geen huwelijken voltrokken

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation