Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Oost Gelre

Gemeente Oost Gelre
Varsseveldseweg 2
7131 BJ Oost Gelre

Trouwen in Oost Gelre

Is het al bijna zover?! We snappen dat jullie staan te popelen om elkaar het jawoord te geven, maar eerst moeten jullie nog een mooie trouwlocatie uitzoeken. Stap 1 van het gehele proces! Persoonlijk vinden we dat je de mooiste locaties in Oost Gelre kunt vinden. Dit is namelijk een prachtige regio waar je de dag van je leven kunt beleven met de liefde van je leven en alle dierbaren die jullie uitnodigen voor de grote dag. 

Elk bruidspaar to be zoekt naar de mooiste locatie om te trouwen, en wat is er nou mooier dan in de natuur te trouwen? Oost Gelre biedt de perfecte omgeving voor een buitenbruiloft, met zijn prachtige landschappen, uitgestrekte bossen en glooiende heuvels. Dankzij de ligging en de uitstraling van de trouwlocaties komt de romantiek als vanzelf naar boven! 

De gemeente biedt overigens ook de optie om gratis te trouwen. Dat is in elke gemeente in Nederland mogelijk. In Oost Gelre is dit mogelijk op dinsdag om 10.15 uur of 10.30 uur. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden, die je kunt vinden op de website van de gemeente zelf. 

Waarom zou je trouwen in een saaie zaal als je ook op een bijzondere locatie kunt trouwen? Of je nu houdt van een traditionele trouwerij of liever iets moderner en niet-traditioneels wilt, Oost Gelre biedt voor elk type bruidspaar de perfecte opties. Je kunt kiezen uit een groot aantal prachtige trouwlocaties in Oost Gelre, elk met hun eigen unieke stijl en charme.

Naast de prachtige locaties biedt Oost Gelre ook tal van mogelijkheden voor de aankleding en styling van je bruiloft. Of je nu op zoek bent naar bloemstukken, trouwkaarten of juist een cateringbedrijf, op onze website vind je alles wat je nodig hebt om jullie dag helemaal af te maken!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Met ceremonie in gemeentehuis Lichtenvoorde of stadhuis Groenlo: maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur € 478,15
Met ceremonie in een al aangewezen locatie: maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur € 414,60
Met ceremonie in een zelf te kiezen locatie: maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur € 467,80

Extra kosten huwelijk / partnerschapsregistratie

Op andere tijdstippen op basis van beschikbaarheid van locatie en trouwambtenaar. € 67
Aanwezigheid medewerker van de gemeente als getuige (tarief per getuige). € 36,50
Benoeming van een trouwambtenaar voor één dag. € 117
Indien gewenst: trouwboekje/partnerschapsboekje. € 37
Indien gewenst: afschrift geboorteakte € 15,70
Indien gewenst: uittreksel basisregistratie personen € 8,65

Annulerings- en wijzigingskosten

Bij een annulering of wijziging vanaf 3 maanden van tevoren brengen wij kosten in rekening:

3 maanden tot 1 maand van tevoren: 25% van de leges
1 maand tot 1 week van tevoren: 50% van de leges
1 week van tevoren of korter: 100% van de leges

Wij brengen ook kosten in rekening bij wijziging of annulering van een gratis huwelijk:

3 maanden tot 1 maand van tevoren: € 65
1 maand van tevoren of korter: € 120

Deze kosten betaalt u bij de melding aan de gemeente. Voor het gebruik van de locatie moet u misschien ook een bedrag aan de beheerder of eigenaar betalen.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation