Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Oldambt

Gemeente Oldambt
Johan Modastraat 6
9671 CD Oldambt

Trouwen in Oldambt

Trouwen in Oldambt betekent dat je de stap zet naar een nieuw avontuur samen. In deze prachtige gemeente vind je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke bruiloft. Of je nu op zoek bent naar een intieme locatie of een groots feest, Oldambt biedt de perfecte omgeving voor jullie speciale dag.

Van de prachtige natuur tot de historische bezienswaardigheden, Oldambt is een unieke plek om te trouwen. De gemeente beschikt over een aantal adembenemende trouwlocaties, elk met hun eigen charme en sfeer. Je kunt kiezen voor een trouwlocatie op het platteland, een industriële locatie of een historische boerderij. Er is voor elk wat wils!

Naast de trouwlocaties, biedt Oldambt ook een breed scala aan leveranciers die je kunt inschakelen voor jullie bruiloft. Van bloemisten tot DJ's, en van trouwfotografen tot cateraars, je vindt alles wat je nodig hebt in deze bruisende gemeente.

En het allerbelangrijkste: trouwen in Oldambt betekent ook dat je kunt trouwen bij het gemeentehuis. Dit is de perfecte optie als je op zoek bent naar een kleinschalige, intieme plek om te trouwen. Bovendien is het gratis! Het enige wat je hoeft te doen is je verloving aan te geven bij de gemeente en de bruiloft plannen volgens jullie wensen.

Trouwen in Oldambt betekent ook dat je kunt kiezen voor een gratis trouwceremonie bij het gemeentehuis. Dit is een perfecte optie als je op zoek bent naar een intieme, kleinschalige plek om te trouwen zonder al te veel poespas. Je hoeft alleen je verloving aan te geven bij de gemeente en vervolgens de details van de ceremonie te bespreken volgens jullie wensen.

Het gemeentehuis van Oldambt is een prachtig gebouw met veel historie en charme. Het is de perfecte setting voor een romantische, persoonlijke bruiloft die je nooit zult vergeten. En het beste van alles: het is helemaal gratis! Dus waarom zou je niet profiteren van deze unieke kans om te trouwen in Oldambt?

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Kosten die u betaalt aan de gemeente

huwelijksrecht ma t/m vr tussen 9.00 - 16.00 (stadhuis) € 315,00
huwelijksrecht ma t/m vr tussen 9.00 - 18.00 ( niet in stadhuis) € 191,00
huwelijksrecht za tussen 9.00 -16.00 (stadhuis): € 618,00
huwelijksrecht za tussen 9.00 - 18.00 (niet in stadhuis): € 369,00
huwelijksrecht (buiten reguliere tijden, op zon- en feestdagen of bij Koninklijk besluit met een algemene feestdag gelijkgestelde dag en/of ander uren dan voornoemd):  € 857,00
onderzoekskosten eendaagse trouwlocatie € 171,00
herhaalonderzoek eendaagse trouwlocatie € 57,00
omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk (in spreekkamer): € 38,00
bijzonder huis (extra): € 31,00
trouwboekje: € 24,00
gekalligrafeerd lettertype in het trouwboekje: € 13,50
kalligrafie kindbijschrijving: € 10,00
kalligrafie kerkelijke inschrijving: € 10,00
kalligrafie getuigebijschrijving € 2,75

Kosteloos trouwen

Gratis trouwen kan alleen op dinsdagmorgen en woensdagmorgen om 9.00 uur.

Aangepaste kosten feestdag

28 april 2023 en 19 mei 2023 zijn vastgesteld als algemeen erkende feestdag. Voor deze dagen zijn de leges voor trouwen € 857,00.

Let op!!

Trouwt u niet in het gemeentehuis, dan betaalt u rechtstreeks extra kosten aan de trouwlocatie. Neem hiervoor contact op met de trouwlocatie.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation