Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Landgraaf

Gemeente Landgraaf
Sweelinckplein 1
6371 LB Landgraaf

Trouwen in Landgraaf 

Trouwen in diverse stijlen

Trouwen in het raadhuis van Landgraaf betekent trouwen in het geografisch hart van Landgraaf. In 1998 vond de afronding plaats van het stadshart aan het Raadhuisplein in het gebied Op de Kamp. Het gemeentelijk apparaat kreeg hierbij tevens zijn plaats in het moderne raadhuis. Het door architect Hamers ontworpen complex heeft een multi-functioneel karakter gekregen. In moderne stijl kunnen aanstaande bruidsparen en aanstaande partners hun verbintenis bekrachtigen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het gebouw straalt ondanks zijn betonnen karakter, zeker in de trouwzaal een en al warmte uit. Op speciale tijdstippen wil men zelfs de rode loper geflankeerd door laurierboompjes voor de gasten uitleggen. Natuurlijk leent de trouwzaal zich ook bij uitstek voor een ceremoniële partnerschapregistratie.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Landgraaf.

Mensen die een huwelijk willen aangaan of besloten hebben voor een partnerschap, kunnen naast het raadhuis ook kiezen voor een van de andere trouwlocaties die allen op hun beurt weer een heel andere sfeer uitademen! Deze worden verderop genoemd.

Reserveringen

Het is mogelijk om een datum van een voorgenomen huwelijk dan wel een partnerschapregistratie, maximaal één jaar van tevoren te reserveren. Hierbij dient tevens de aanvangstijd en de trouwlocatie opgegeven te worden. Tot aan het moment van de officiële aangifte bij de burgerlijke stand kunnen hieraan echter geen rechten worden ontleend. Deze aangiften dienen op afspraak te gebeuren.

Extra wensen

Bij de aangifte van huwelijk of partnerschap kunnen de aanstaande paren bijzondere wensen kenbaar maken. Landgraaf beschikt over zogenaamde “bijzondere” ambtenaren van de burgerlijke stand (afgekort als BABS), die graag extra aandacht willen besteden aan deze wensen. Dit gebeurt veelal in een vervolggesprek hetgeen de huwelijkstoespraak natuurlijk ten goede komt. Een en ander wordt dus bepaald door de informatie die het aanstaand paar verstrekt. Hoe meer informatie hoe persoonlijker de huwelijkstoespraak kan worden.

Meerdere trouwlocaties in de gemeente!

Als u kiest voor de standaard ceremonie, mag u zelf uw trouwlocatie kiezen. In het Burgerhoes kunt u trouwen in de raadzaal en de spreekkamer van de burgerlijke stand. De ingang van het Burgerhoes is aan het Raadhuisplein 1. U kunt ook gebruikmaken van de ingang aan het Sweelinckplein 1.

U kunt er ook voor kiezen om te trouwen op een van de volgende goedgekeurde externe locaties:

Kasteel Strijthagen
Mondo Verde
Overste Hof, hotel restaurant
Rimburgerhoeve
Slot Schaesberg
SnowWorld Landgraaf
Theater Landgraaf
Winselerhof, hotel restaurant

Melding van voorgenomen huwelijk

Wilt u gaan trouwen? Dan doet u hiervan een melding in de gemeente waar u wilt trouwen, dus niet in de gemeente waar u woont. Het doen van een melding is vanaf 1 september 2015 in de plaats gekomen van de oude regeling, waarbij u huwelijksaangifte moest doen (ook wel ondertrouw genoemd).

Wilt u in de gemeente Landgraaf in het huwelijk treden, dan gaat dat als volgt:

Vul het meldingsformulier in dat te vinden is bij 'Meteen regelen', onderteken dit en stuur het op naar de gemeente.

Het meldingsformulier dient niet langer dan 1 jaar en niet korter dan 14 dagen voor de gewenste huwelijksdatum in het bezit te zijn van de gemeente.

(In het geval dat u moeite heeft met het invullen van het meldingsformulier, kunt u contact opnemen met de afdeling Klant Contact Centrum.)

Na ontvangst van het meldingsformulier voert de ambtenaar van de burgerlijke stand een controle uit op de ingevulde gegevens en neemt telefonisch contact met u op.

Voldoet u aan de voorwaarden waaronder een huwelijk mag plaatsvinden, dan nodigt de ambtenaar u uit voor een persoonlijk gesprek.

Tijdens dit gesprek worden huwelijksdatum, tijdstip, locatie en kosten definitief bepaald en krijgt u overige informatie over de huwelijkssluiting en het burgerlijk huwelijk als zodanig.

Na dit algemene gesprek neemt een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (vaak 'babs' genoemd) contact met u op om uw wensen rond toespraak, muziek, en overige zaken te bespreken, zodat uw huwelijksdag een bijzondere dag wordt om nooit te vergeten.

Als u kiest voor een kosteloos huwelijk (zie 'Wat kost het') wordt geen babs ingeschakeld.

Tarieven voor 2023 (Onder voorbehoud)

Maandag om 9:00 en 9:15 uur gratis
Maandag om 10.00 uur en 10.30 uur (budgethuwelijk) € 100,95
Maandag t/m donderdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur € 201,90
Vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur € 280,45
Zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 16.30 uur € 538,45
Toeslag huwelijk/partnerschap buiten bovengenoemde tijden* € 103,25
Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk € 50,35
Trouwboekje of partnerschapsboekje (standaard) € 24,65
Trouwboekje of partnerschapsboekje (luxe) € 42,65
Getuige van gemeente voor huwelijk/partnerschap € 50,45
Afschrift huwelijksakte of partnerschapsakte € 15,70
Internationaal uittreksel huwelijksakte of partnerschapsakte € 15,70
Verklaring huwelijksbevoegdheid € 27,50
Benoeming trouwambtenaar voor 1 dag € 89,65
Benoeming trouwambtenaar voor 1 dag die in een andere gemeente al is benoemd € 44,84
Toetsing eenmalige trouwlocatie € 103,25
Annuleren huwelijk of partnerschapsregistratie** € 32,50

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation