Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Krimpenerwaard

Gemeente Krimpenerwaard
Dorpsplein 8
2821 AS Krimpenerwaard

Trouwen in Krimpenerwaard

Wat moet ik doen?

U doet de melding in de gemeente waar u gaat trouwen. Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag.

Wilt u trouwen in de gemeente Krimpenerwaard? Meld dit dan uiterlijk twee weken van tevoren via telefoonnummer 14 0182. Vroeger heette dit ‘in ondertrouw gaan’.

Trouwlocaties

De gemeente beschikt over meerdere vaste trouwlocaties waar huwelijken en partnerschapsregistraties kunnen plaatsvinden. In de gemeente Krimpenerwaard kunt u ook trouwen of uw partnerschap laten registreren op elke gewenste locatie. U kunt dus ook zelf op zoek gaan naar een bijzondere trouwlocatie in onze gemeente. We stellen wel een aantal eisen aan de gekozen locatie.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Krimpenerwaard.

Trouwlocaties in Krimpenerwaard

Vaste locaties

De gemeente beschikt over meerdere 'vaste' trouwlocaties waar huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties kunnen plaatsvinden.

Gemeentekantoor Bergambacht (maximaal 100 personen, waarvan 50 zitplaatsen)
Gemeentekantoor Lekkerkerk (maximaal 100 personen)
Gemeentekantoor Schoonhoven (maximaal 50 personen)
Gemeentekantoor Stolwijk (maximaal 50 personen)

Wilt u één van deze locaties vooraf bekijken, dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 14 0182 om hiervoor een afspraak te maken.

Criteria eigen trouwlocatie

de locatie ligt binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Krimpenerwaard (locatie bevindt zich op vaste grond of op een aan de wal gemeerd schip);

de locatie (bij een buitenlocatie) dient een alternatief te hebben i.v.m. slecht weer, bijvoorbeeld een partytent;
de locatie moet de toets van openbare orde en veiligheid en goede zeden kunnen doorstaan;
de eigenaar/beheerder van de locatie heeft toestemming verleend;
de veiligheid van de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en de overige aanwezigen is gewaarborgd;
er is een nadrukkelijke scheiding tussen de burgerlijke voltrekking vooraf en de rest van de ceremonie;
de burgerlijke huwelijksvoltrekking vindt niet op dezelfde locatie plaats als de inzegening door een kerk- of geloofsgemeenschap;
de verbintenis kan ongehinderd en ongestoord plaatsvinden;
de openbaarheid, toegankelijkheid en brandveiligheid van de locatie zijn gewaarborgd;
voor de locatie is een gebruiksmelding afgegeven (bij meer dan 50 aanwezige personen èn als het huwelijk plaatsvindt in een tent of ander tijdelijk bouwwerk);
Als er naast de huwelijksvoltrekking ook andere activiteiten worden georganiseerd, zoals het aansnijden van de bruidstaart, een champagnemoment, een receptie of trouwfeest, dient u hiervoor de benodigde vergunningen te regelen.

Wordt aan één van deze criteria niet voldaan, dan kan dat reden zijn om niet tot het voltrekken van de verbintenis over te gaan. In geval van schade of eventueel andere kosten, voortvloeiend uit het sluiten van een verbintenis op de uitgekozen locatie, wordt de aanvrager verantwoordelijk gesteld.

Trouwambtenaren

De gemeente Krimpenerwaard heeft 15 trouwambtenaren die graag uw huwelijk sluiten. Daarnaast is het mogelijk om iemand eenmalig te laten benoemen (en eventueel indien nodig te beëdigen) zodat hij of zij uw huwelijk kan sluiten. Eventueel in samenwerking met één van onze trouwambtenaren. Op de website van de gemeente vindt u hiervoor een aanvraagformulier.

Bekijk de trouwambtenaren

Tarieven 2023 (Onder voorbehoud)

Ceremonie met trouwambtenaar van de gemeente

(Lees meer onder 'Gratis of trouwen of partnerschap') Maandag op 9.00 of 9.30 uur Gratis
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur € 238,45
Maandag t/m vrijdag voor 9.00 uur en vanaf 18.00 uur of op zaterdag € 401,05
Zondag of feestdag € 563,60

Eenmalige benoeming van eigen trouwambtenaar *€75
Eenmalige benoeming van eigen trouwambtenaar met ondersteuning van trouwambtenaar van de gemeente * Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur €140
Eenmalige benoeming trouwambtenaar met ondersteuning van trouwambtenaar van de gemeente * Maandag t/m vrijdag voor 9.00 uur en na 18.00 uur of op zaterdag, zondag of feestdag €245

* De kosten worden vermeerderd met € 100,- als de beëdiging bij de rechtbank van de eenmalig benoemde trouwambtenaar nog niet heeft plaatsgevonden.

Kosten locatie

Dag en tijd Prijs gemeentekantoor Prijs andere locatie

Maandag op 9.00 of 9.30 uur (in Stolwijk) Gratis  
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur € 189,70 € 162,60
Maandag t/m vrijdag voor 9.00 uur en vanaf 18.00 uur of op zaterdag € 352,30 € 243,85
Zondag of een algemene feestdag € 514,90 € 298,10

Overige kosten

Trouwboekje of partnerschapsboekje € 35,05
Ambtenaar als getuige bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap (per getuige) € 17,05
Annuleren van een huwelijksdatum binnen 1 maand voor de vastgestelde datum € 28,50

Gratis of trouwen of partnerschap

Op maandag om 9.00 en 9.30 uur is het mogelijk om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit is alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. Het huwelijk wordt gesloten door een trouwambtenaar, in het gemeentekantoor van Stolwijk in een vergaderkamer. De ceremonie bestaat alleen uit het opmaken van de akte en het geven van het ja-woord bij een huwelijk en het tekenen van de akte. Bij een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn (het bruidspaar meegeteld). Heeft u maar 2 getuigen? Dan kunt u dus nog 2 andere mensen uitnodigen.

Trouwen in Krimpenerwaard

Voor meer informatie over trouwen kunt u natuurlijk altijd bellen met de medewerkers van de afdeling Burgerzaken, tel. 14 0182 of onze site raadplegen (www.krimpenerwaard.nl).

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation