Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Houten

Gemeente Houten
Onder door 25
3995 DW Houten

Trouwen in Houten

Op zoek naar geweldige trouwlocaties in Houten? Dan ben je hier zeker aan het goede adres! 

De gemeente Houten biedt een scala aan trouwlocaties, van rustieke boerderijen tot moderne stadhuizen. Hierdoor is er voor elk paar wel een geschikte plek te vinden. Of je nu op zoek bent naar een intieme ceremonie of een grote receptie, in Houten kunt je jullie droombruiloft organiseren.

Neem maar eens een kijkje op onze website waar we alle beschikbare trouwlocaties in Houten hebben verzameld. Door middel van de handige filters aan de bovenkant van de pagina kun je eenvoudig een selectie maken van de trouwlocaties die sowieso niet aan jullie eisen voldoen. Trouwlocatie gevonden? Neem dan snel contact op en leg jullie gewenste datum vast. Vergeet niet jullie huwelijk alvast door te geven aan de gemeente! 

In de gemeente Houten is het mogelijk om een trouwambtenaar van de gemeente zelf in te schakelen of om een ‘eigen’ trouwambtenaar mee te nemen. Als jullie een zelfgekozen trouwambtenaar, ofwel BABS, mee willen nemen, neem dan eerst even contact op met de gemeente om te checken welke voorwaarden hier allemaal aan vast zitten. 

Een beetje letten op de centen? Wat dacht je van een openbare huwelijksceremonie? Dit is een ceremonie waarbij een aantal paren tegelijkertijd trouwen in het gemeentehuis. De ceremonie is openbaar en iedereen is welkom om bij te wonen. Dit is een populaire optie voor paren die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke manier om te trouwen.

Is de trouwlocatie geboekt en is de gemeente op de hoogte? Dan kunnen jullie beginnen met het voorbereiden van de bruiloft. En dan is deze website een hele handige site om mee te beginnen. We hebben namelijk informatie, inspiratie én professionals op elk vlak met betrekking tot trouwen. Van de bruidstaart tot de bruidsschoen. Van ceremonie tot trouwfeest. Laat je inspireren! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud)

Gemeentehuis Maandag t/m vrijdag € 524,45
Gemeentehuis Zaterdag € 867,00
Gemeentehuis Eenvoudige ceremonie (woensdag 14.00 uur en 14.30 uur) € 285,85

Andere locatie Werkdag tussen 06.00 en 20.00 uur € 351,40
Andere locatie  Zaterdag € 399,95
Andere locatie Zon- en feestdagen € 418,10
Andere locatie Maandag of dag na een feestdag tussen 00.00 uur en 06.00 uur € 399,95
Andere locatie Dins-, woens- of donderdag tussen 00.00 uur en 06.00 uur € 381,70
Andere locatie Werkdag tussen 20.00 uur en 24.00 uur € 381,70

Overige kosten

Trouw-/Partnerschapsboekje (zonder omslag)  € 21,30
Trouw-/Partnerschapsboekje (kunststof omslag) € 39,45
Trouw-/Partnerschapsboekje (lederen omslag)  € 57,80
Getuigen van de gemeente per getuige € 23,65
Trouwambtenaar andere gemeente € 47,40
Aanwijzen eenmalige trouwlocatie door bruidspaar € 119,45
Aanwijzen trouwlocatie voor 3 jaar door eigenaar/beheerder € 179,25

Informatie

De medewerkers van Publiekszaken zijn telefonisch bereikbaar op (030) 63 92 611.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation