Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Gilze en Rijen

Gemeente Gilze en Rijen
Raadhuisplein 1
5121 JX Gilze en Rijen

Trouwen in Gilze en Rijen

De mooiste dag van je leven! Dat wordt meestal gezegd over de trouwdag. Maar bij een trouwerij komt heel wat kijken.Vele dingen kruisen uw pad voordat u getrouwd bent. Er zijn immers mogelijkheden genoeg om uw trouwdag speciaal te maken. Deze pagina geeft antwoord op vele vragen die u ongetwijfeld nog heeft en kan u helpen bij het maken van uw keuzes.
De plaats waar u trouwt is natuurlijk van groot belang. De gemeente Gilze en Rijen kent diverse locaties waar u kunt trouwen. Neem bijvoorbeeld de St. Annakapel in het landelijk gelegen Molenschot of de Steenfabriek in Gilze. Beide zeer karakteristieke panden met ieder hun eigen charme. De St.Annakapel staat al eeuwen in het centrum van Molenschot en elk jaar in juli trekt het vele bezoekers voor het patronesfeest. De Steenfabriek in Gilze is in 2006 compleet gerestaureerd. Daarnaast is onlangs Hotel van der Valk aangewezen als trouwlocatie. Natuurlijk kunt u ook terecht in het gemeentehuis in Rijen dat volgens de ´Bossche school´ is gebouwd.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Gilze en Rijen.

Gaat u gerust van tevoren eens een kijkje nemen bij een van de locaties!

Een hele fijne en bijzondere trouwdag toegewenst en veel geluk!

D.A. (Derk) Alssema 
Burgemeester

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan moet u dit eerst melden (voorheen: ondertrouw). Dit kunt u doen in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren. Deze melding regelt u schriftelijk. Vanaf 2 weken tot uiterlijk één jaar na ontvangst van de melding door de ambtenaar van de burgerlijke stand kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren. Bij de melding kunt u de keuze voor de getuigen, minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige personen, en de trouwambtenaar.

De stukken voor de melding ontvangt u nadat u een datum, tijdstip en locatie gereserveerd heeft.

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Gilze en Rijen via 14 0161.

Sint Annakapel Molenschot

In het landelijk gelegen Molenschot staat in het rustieke centrum een prachtige 16e eeuwse kapel. De St. Annakapel is een Rijksmonument. Het licht in de kapel komt binnen door spitsboogvensters. De kapel is sfeervol en in stijl ingericht en biedt ruimte aan circa 50 personen. Door deze bijzondere stijl ontstaat er automatisch een intieme sfeer.

Een leuk detail is dat eind 19e eeuw een jaarlijkse pelgrimstocht ontstond naar de Annakapel. De pelgrims vroegen daarbij om gunsten. Eén ervan was dat veel jonge mensen er kwamen bidden om een man of vrouw te vinden. Of zoals de spreuk zegt: Naar Molenschot gaat ieder Anneke om een Manneke. Ieder Manneke om een Anneke.

Steenfabriek in Gilze

Aan de Alphenseweg in Gilze staat een geheel gerestaureerde steenfabriek. Dit pand is in 1890 gebouwd als steenfabriek met ringoven. Ruim een eeuw lang is deze fabriek ook als zodanig gebruikt. In 1991 is de fabriek gesloten. De schoorsteen van de fabriek hoort al heel lang tot de skyline van Gilze. In 2006 is het in verval geraakte gebouw in zijn geheel gerestaureerd. De fabriek heeft een woonbestemming gekregen. Daarnaast is een kantoor- en expositieruimte. Deze expositieruimte is uitermate geschikt als trouwlocatie en biedt ruimte aan 60 personen.

Hotel Gilze-Rijen

In het in Gilze gelegen Hotel van der Valk Gilze-Rijen kunt u kiezen uit verschillende zalen waarin u kunt trouwen.

Trouwen op een andere locatie

Het is ook mogelijk op schriftelijk verzoek uw huwelijk te laten voltrekken op een andere locatie binnen de gemeente. Dit kan uw eigen woning zijn of een ander gebouw.  Voor informatie hierover kunt u bellen met bureau Burgerzaken, telefoon 14 0161

Gemeentehuis Rijen

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen staat sinds 1961 in Rijen en is diverse malen verbouwd.
Op het ruime bordes kunt u prachtige  foto’s maken.  Als u het gemeentehuis binnenkomt, valt u ongetwijfeld als eerste de typische bouwstijl van de Bossche school op. De huwelijksplechtigheid is in de raadzaal van het gemeentehuis. In de raadzaal is ruimte voor 50 personen.

Trouwambtenaren

Als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt laten voltrekken door een eigen buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) dan moet deze al een actuele beëdiging en benoeming hebben in een andere Nederlandse gemeente. Daarnaast dient u een verzoek te doen aan de gemeente Gilze en Rijen tot het éénmalig benoemen van deze BABS. Neem hiervoor ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Gilze en Rijen via 14 0161.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Maandag om 09.00 uur en om 09.15 uur Gratis*
Maandag- en dinsdagochtend van 10.00 uur - 12.00 uur € 132,10**
Maandag tot en met vrijdag 09.00 uur - 17.00 uur € 301,75
Maandag tot en met vrijdag voor 09.00 uur en na 17.00 uur € 789,40
Zaterdag, zondag en feestdagen € 789,40

Extra opties

Getuige van gemeentewege € 25,35
Trouwboekje/partnersboekje € 44,25
Verzoek behandelen eigen trouwambtenaar/BABS € 66,00
Verzoek behandelen vrije locatiekeuze € 132,10
Uittreksel BRP € 7,95
Uittreksel Burgerlijke stand € 15,70

* Deze kosteloze huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een door de gemeente aangewezen ruimte: zonder toespraak, met alleen bruidspaar en de getuigen.

** Deze administratieve huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een door de gemeente aangewezen ruimte: zonder toespraak met maximaal 10 personen (incl. het bruidspaar). Voor de nog beschikbare tijden neemt u telefonisch contact op met de gemeente Gilze en Rijen via 14 0161.

*** Trouwambtenaren die een actuele benoeming tot BABS hebben in een andere gemeente en beëdigd zijn bij de rechtbank tot BABS mogen in onze gemeente ook een huwelijk/partnerschap voltrekken.

Annuleringskosten

Meer dan een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 0,00
Tussen vier weken en een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 66
Binnen vier weken voor het voorgenomen tijdstip: € 132,10

De medewerkers van bureau burgerzaken zijn u graag van dienst om u meer informatie te verschaffen, Raadhuisplein 1, Rijen, telefoon 14 0161.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation