Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Enkhuizen

Gemeente Enkhuizen
Hoogstraat 11
1601 KT Enkhuizen

Trouwen in Enkhuizen

Van harte gefeliciteerd met uw voorgenomen huwelijk! We zijn vereerd dat Enkhuizen misschien de plaats zal zijn voor deze bijzondere gebeurtenis. U kunt bij ons rekenen op voldoende ruimte voor een huwelijksvoltrekking op maat. Heeft u wensen? Laat het ons gerust weten, we zijn ervoor. We wensen u een onvergetelijke dag toe!

Waar kunt u trouwen?

Trouwen in Enkhuizen kan op verschillende locaties. In het stadhuis hebben we de beschikking over een prachtige, historische trouwzaal. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om te trouwen in de kapel in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum, op de koftjalk “de Schuttevaer”, in de Drommedaris en de Westerkerk. Van de laatste vier locaties is een aparte folder op aanvraag verkrijgbaar.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Enkhuizen.

Wanneer kunt u trouwen?

Uw trouwdag moet de dag van uw leven zijn. Daarom ook kunt u grotendeels zelf bepalen op welk tijdstip u trouwt. Zo kunt u in Enkhuizen ook terecht op zaterdag. In de trouwzaal van het stadhuis kunt u trouwen van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 uur en 16.00 uur op de hele uren. De trouwzaal biedt plaats aan ongeveer 75 personen (55 zit- en 20 staanplaatsen). U kunt ook trouwen in de kapel (Wieringerkerkje) van het Zuiderzeemuseum van maandag t/m zaterdag tijdens de openingstijden van het museum. In de kapel kan een gezelschap van maximaal 60 personen terecht. Tijdens de plechtigheid is de kapel alleen toegankelijk voor gasten die zijn uitgenodigd. Op de koftjalk ‘de Schuttevaer’ kunt u het hele jaar trouwen.

Op maandag en donderdag om 9.00 uur kunt u gratis trouwen. De plechtigheid vindt dan plaats in het stadskantoor.

Trouwlocaties

In Enkhuizen zijn de volgende trouwlocaties:

het Stadhuis
Zuiderzeemuseum
Cultuurcentrum de Westerkerk
koftjalk De Schuttevaer
het Peperhuis
de Drommedaris
de Zuiderkerk
de Regentessenkamer van het voormalige weeshuis

Wie voltrekt uw huwelijk?

Huwelijken worden voltrokken door buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand.

Als u géén voorkeur aangeeft voor één van de ambtenaren, kunt u een week voor uw trouwdag informeren wie de plechtigheid zal leiden.

Over de ceremonie

Op de trouwdag wordt u tien minuten voor de start van de ceremonie op de door u gekozen locatie verwacht. De bode zal u en uw gasten verder begeleiden. Als u gasten heeft die rolstoel­gebonden zijn, wilt u dat dan van tevoren aangeven? Dan kunnen we daar rekening mee houden. Bij binnenkomst en bij het verlaten van de trouwzaal in het stadhuis kan muziek gespeeld worden. Deze muziek moet u wel zelf meenemen. Denkt u er dan aan dat uw CD een paar dagen voor uw trouwdag in het bezit is van de bode. Een huwelijk kan voltrokken worden in een vreemde taal. Voor een klein bedrag extra krijgt u een speciaal voor u geschreven toespraak (zie prijslijst). Als u hier gebruik van wilt maken verzoeken wij u dit tijdig aan te geven (14 dagen van tevoren). Wilt u uw gasten erop wijzen dat na de huwelijks­voltrekking alleen met rijst gestrooid mag worden? Uiteraard mag dat alleen op het bordes voor het stadhuis.

Parkeren

U krijgt ongeveer een week na betaling van uw huwelijksleges maximaal tien parkeerkaarten voor uw trouwdag thuisgestuurd (deze worden alleen toegestuurd bij een huwelijk in het stadhuis). U kunt daarmee parkeren in de omgeving van het stadhuis of het museum. Eventuele overige volgauto’s kunnen in de buurt parkeren met een parkeerschijf. Deze zijn te verkrijgen bij de afdeling burgerzaken.

Melding van voorgenomen huwelijk

Gaat u trouwen? Dan moet u dat eerst melden. Dit heet 'melden van een voorgenomen huwelijk'. U doet dat in de gemeente waar u gaat trouwen.

Wanneer melden?

U meldt uw voorgenomen huwelijk minimaal twee weken voor de trouwdag. De melding is een jaar geldig. Wacht u langer dan een jaar met trouwen? Dan moet u het voorgenomen huwelijk opnieuw melden. Meld het dus niet te laat, maar ook niet te vroeg. 

U en uw partner melden beiden het voorgenomen huwelijk in de gemeente waar u gaat trouwen.

Voor het doen van deze melding in Enkhuizen neemt u telefonisch contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand via telefoonnummer: 0228 - 360 100.

Geregistreerd partnerschap

Uiteraard bedoelen wij in de voorgaande tekst daar waar sprake is van huwelijk en bruidspaar ook de personen die hun partnerschap willen registreren bij de burgerlijke stand. Voor zowel het huwelijk als het geregistreerde partnerschap gelden (nagenoeg) dezelfde regels. Hierbij staan vanzelfsprekend dezelfde faciliteiten ter beschikking en kan de plechtigheid naar wens van het paar worden ingevuld.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)  

melden van het voorgenomen huwelijk of melden voornemen tot geregistreerd partnerschap is gratis

gratis trouwen of partnerschapsregistratie kan op donderdagochtend om 9:30 of 10:00 in het Stadskantoor

het gratis geregistreerd partnerschap en huwelijk is alleen voor inwoners van de gemeente Enkhuizen.

Voor het voltrekken van een huwelijk op maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur, met uitzondering van de algemeen erkende feestdagen, in de Schepenenkamer van het stadhuis van gemeente Enkhuizen, met uitzondering van die, voltrokken op de ingevolge de Wet van 23 april 1879, Stb.72, aangewezen tijden voor kosteloze huwelijksvoltrekking, bedraagt het tarief:

voor een huwelijk zonder toespraak € 219,75
voor een huwelijk met toespraak met een keuze uit een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente € 460,35
met een al beëdigde zelf aangeleverde buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand € 405,40
voor een huwelijk met toespraak in de Witte Zaal van het stadhuis van
gemeente Enkhuizen worden de tarieven verhoogd met: €271,65

huwelijk (kosteloos) zonder toespraak op donderdag om 9:30 uur en
10:00 uur, zonder genodigden met max. 6 personen (incl. het paar) aanwezig; voltrekking is in het stadskantoor.

Voor het voltrekken van een huwelijk met toespraak op de externe vaste trouwlocaties bedraagt het tarief exclusief de huur van de externe vaste locatie, op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur met uitzondering van de algemeen erkende feestdagen:

met een keuze uit een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente € 274,70
met een al beëdigde zelf aangeleverde buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand € 219,75
Voor het voltrekken van een huwelijk op een andere plaats, om reden van gezondheid op alle tijdstippen met uitzondering van zaterdag, zondag en de algemeen erkende feestdagen bedraagt het tarief: € 142,80

Klik hier voor overige tarieven.

Overige locaties

U kunt ook trouwen of uw partnerschap registreren op een externe locatie. Wanneer u van een externe locatie gebruik maakt zijn ook de bovenstaande tarieven (Stadhuis - Schepenenkamer) geldig. Daarnaast hebben de betreffende trouwlocaties ook een tarief,  zie hiervoor de website van de locatie. De locaties zijn: het Wieringerkerkje in het Zuiderzeemuseum, Cultuurcentrum de Westerkerk, de Schuttevaer en de Drommedaris. 

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation