Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Drechterland

Gemeente Drechterland
Raadhuisplein 1
1616 AV Drechterland

Trouwen in Drechterland

De vlag mag uit, want jullie gaan trouwen! Dat is althans de aanname als je deze pagina bezoekt, want dan is de kans groot dat je inspiratie zoekt over trouwlocaties in de gemeente Drechterland

Als jullie willen trouwen in Drechterland, is de kans vrij groot dat je met water te maken krijgt. Maar dat hoeft niet per se, natuurlijk. Als jullie graag het jawoord willen geven op het vasteland, ver van de zee of welk water dan ook, dan is dat heel goed mogelijk. 

Neem maar eens een kijkje op de pagina met trouwlocaties in Drechterland. Dan zie je snel genoeg dat er vele opties zijn. Alle trouwlocaties zijn natuurlijk super romantisch. Dat hoort erbij, een beetje romantiek. Maar wat jullie verdere wensen zijn, kunnen jullie helemaal zelf bepalen. Gebruik daarvoor de filters bovenaan de pagina. 

Trouwlocatie gevonden? Neem dan contact op met de gemeente om alvast een melding te doen van jullie huwelijk. Vervolgens is het belangrijk dat jullie de locatie ook daadwerkelijk vastleggen. Anders is jullie beoogde trouwdatum misschien wel bezet en moet je op zoek naar een andere trouwlocatie. Dat zou jammer zijn! Wees er dus op tijd bij. De melding van het huwelijk bij de gemeente is trouwens 1 jaar geldig en moet minimaal 2 weken voordat jullie trouwen gedaan worden. 

Gratis trouwen kan in Drechterland op maandag om 9:30 of 10:00. Dit is alleen voor inwoners van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen en Stede Broec. Hier mogen 6 personen bij aanwezig zijn (inclusief het bruidspaar). De gemeente kiest een babs voor jullie, waarbij ze wel zoveel mogelijk rekening proberen te houden met jullie wensen. Jullie kunnen ook zelf een babs kiezen, dan heb je de keuze volledig in eigen hand. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente zelf. 

Meer inspiratie opdoen voor jullie huwelijk? Bekijk onze inspiratie artikelen! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Melden van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap is gratis

Gratis trouwen of partnerschapsregistratie kan op maandag om 9:30 of 10:00 uur (Het gratis geregistreerd partnerschap en huwelijk is alleen voor inwoners van de gemeente Drechterland )

Kijk voor de tarieven in de legestabel

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation