Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Dongen

Gemeente Dongen
Hoge Ham 62
5104 JJ Dongen

Trouwen in Dongen

Jullie hebben het besluit genomen om te gaan trouwen of om een partnerschap te gaan registeren. Alvast van harte gefeliciteerd! Waarschijnlijk zijn jullie je momenteel aan het voorbereiden op deze voor jullie speciale dag. Hieronder vind je veel informatie over trouwen in de gemeente Dongen. Voor de leesbaarheid wordt er uitgegaan van trouwen. Alle informatie geldt echter ook voor een geregistreerd partnerschap, als jullie daarvoor zouden kiezen.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Dongen.

Bij een bijzondere dag hoort een bijzondere locatie

De gemeente Dongen heeft zeven vaste trouwlocaties.

Trouwzaal gemeentehuis
Museum De Looierij
De Vlaamsche Spijcker
Bierbrouwerij Opener bier
Oude Kerk Dongen
Café d'ouwe sok
Boerderij Den Heerd

Een andere locatie? Dat kan!

Liever trouwen op een eigen, eenmalige locatie? Ook dat kan bij de gemeente Dongen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld trouwen in een tuin of café. Wanneer je bovenstaand digitaal formulier invult kun je aangeven dat je op een eenmalige locatie wilt trouwen. De kosten voor een eenmalige locatie zijn hoger omdat wij een controle moeten uitvoeren op locatie. Zo kunnen wij jullie veiligheid en de veiligheid van jullie gasten garanderen.

Lees meer over de trouwlocaties:

• Trouwzaal gemeentehuis

De trouwzaal bestaat sinds 2002, toen het gemeentehuis van Dongen grootschalig is verbouwd. Het is een moderne coconvormige zaal, die latje voor latje is opgebouwd en die van de buitenkant bedekt is met titaniumplaatjes. In Dongen staat de trouwzaal daarom ook wel bekend als ‘parel’ of ‘kiezel’. De trouwzaal doet tevens dienst als raadszaal en daarom heeft deze zaal een vaste opstelling. Er zijn 23 vaste plaatsen in de vorm van een hoefijzer.

Het bruidspaar zit binnen dit hoefijzer, samen met de getuigen en ouders/naaste familie. Op de publieke tribune is nog eens plaats voor ongeveer 48 gasten. Om de trouwzaal te bereiken loop je via een grote lichte hal met glazen dak naar binnen. Bij zonnig weer geeft dit een prachtig schouwspel van licht. In deze centrale hal kunnen ook trouwfoto’s worden gemaakt. De trouwzaal is via de achterzijde van het gemeentehuis te bereiken. De trouwauto kan ‘voorrijden’ en mag daar tijdens de huwelijksvoltrekking blijven staan.

Willen jullie in het gemeentehuis trouwen, neem dan contact op met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente via info@dongen.nl.

• Oude Kerk Dongen

De Oude Kerk bestaat uit een kerkgebouw en uit een geconserveerde ruïne, zonder dak en ramen, waardoor de ruïne een omsloten ‘openlucht’ ruimte is geworden. Samen vormen het gebouw en de ruïne een zeer sfeervolle en unieke locatie in het hart van historisch Dongen. In de kerk kan zowel het burgerlijk als het kerkelijk huwelijk worden voltrokken. In het ruïnegedeelte kan alleen getrouwd worden zonder versterkt geluid en in overleg met de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, die het huwelijk voltrekt. Na de plechtigheid kan de kerk en ruïne ook worden gebruikt om een receptie, feest of diner te geven.

Het koor met zijbeuk biedt plaats aan 200 personen. In de ruïne kunnen 250 gasten worden ontvangen.

Willen jullie in de Oude Kerk trouwen, neem dan eerst contact op met de Oude Kerk via contact@oudekerkdongen.nl. Samen maken jullie afspraken over de trouwdatum en het tijdstip. Als de datum en het tijdstip definitief zijn, dan neemt de locatie contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente. De medewerkers van het KCC nemen vervolgens contact met jullie op om alles te bevestigen.

De Vlaamsche Spijcker

Aan de Groenstraat 9 bevindt zich los van de boerderij, een oude Vlaamsche Schuur, waar huwelijken kunnen worden voltrokken. Deze monumentale schuur met authentieke houten balken en een rietgedekte kap is heel sfeervol ingericht. Huwelijken kunnen binnen voltrokken worden voor de grote schouw (met een echt haardvuur indien gewenst). Er is plaats voor ongeveer 50 gasten. Er mag ook buiten in de bijbehorende, onder architectuur aangelegde, tuin worden getrouwd. Bijvoorbeeld in het trouwlaantje, in de berceau (‘tunnelpad van groen’) of onder de dakplatanen. Buiten trouwen kan, mits er geen versterkt geluid wordt gebruikt en na overleg met de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, die het huwelijk voltrekt.

Willen jullie in de Vlaamsche Schuur trouwen, neem dan eerst contact op via info@devlaamschespijcker.nl Samen maken jullie afspraken over de trouwdatum en het tijdstip. Als de datum en het tijdstip definitief zijn, dan neemt de locatie contact op met het KCC van de gemeente. Dee medewerkers van het KCC nemen vervolgens contact met jullie op om alles te bevestigen.

• De Looierij

De Looierij ademt een sfeer van vervlogen tijden. In dit Dongens museum kan het leven in een gemeenschap van leerlooiers worden beleefd. Het hele looiproces door de eeuwen heen, van koe tot schoen, komt hier tot leven. Jullie kunnen er trouwen in de modernere ‘looikuipen’-ruimte op de begane grond. Of in de sfeervolle authentieke ‘nat’-ruimte ernaast, waar ook wisselende exposities te zien zijn. Er kan ook tussen de vaste exposities op de overige 3 verdiepingen worden getrouwd. Een en ander is afhankelijk van het aantal gasten, dat jullie meebrengen. Er zijn maximaal 50 zitplaatsen in de ‘kuipruimte’, 20 zitplaatsen in de ‘natruimte’ en maximaal 10 zitplaatsen op de overige verdiepingen. Het is ook mogelijk om De Looierij te huren voor het maken van je bruidsreportage. De Looierij is naast trouwlocatie, natuurlijk bovenal een museum, dat op vaste dagen geopend is voor publiek.

Willen jullie trouwen in De Looierij, maak dan samen een afspraak over de trouwdatum en tijd via info@delooierij.nl. Als de datum en het tijdstip definitief zijn, dan neemt de locatie contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente. De medewerkers van het KCC nemen vervolgens contact met jullie op om alles te bevestigen.

Bierbrouwerij Opener bier 

Opener is een organisatie die zich bezig houdt met het mooie product bier. En dat doen we niet zomaar. Bier drinken kun je namelijk op heel veel plaatsen. Wij streven naar de optimale bierbeleving. En dat gaat verder dan het alleen maar te drinken. De Opener bier brouwerij brouwt sinds 2012 op kleine schaal allerlei speciale bieren op ambachtelijke wijze. Sinds 2012 zijn wij al bezig om de nodige vergunningen te verkrijgen om deze bieren ook op grotere schaal te mogen brouwen. De microbrouwerij – of zeg maar gerust nanobrouwerij – bevindt zich in een van de gebouwen van de vroegere boerderij, die momenteel wordt omgebouwd tot een recreatief bedrijf. Neem contact met ons op via dit email adres : info@opener.nl

Eigen gekozen locatie

Willen jullie liever trouwen op een andere locatie in de gemeente Dongen? Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een andere, eigen locatie, zoals een tuin of een café, voor één dag als trouwlocatie ofwel ‘huis der gemeente’ aan te wijzen. De gemeente controleert dan onder andere of de locatie openbaar toegankelijk is en of de (brand)veiligheid in orde is. Bruidsparen die op een ‘eigen’ locatie willen trouwen, moeten dit in ieder geval op tijd aanvragen. Dat kan bij het Klant Contact Centrum van de gemeente via info@dongen.nl.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Maandag t/m donderdag Trouwzaal gemeentehuis € 454,25
Vrijdag Trouwzaal gemeentehuis € 648,50
Zaterdag Trouwzaal gemeentehuis € 800,55
Maandag en dinsdag om 8.45 uur Kamer gemeentehuis Gratis*
Maandag t/m donderdag Vaste trouwlocatie** € 396,55
Vrijdag Vaste trouwlocatie** € 566
Zaterdag Vaste trouwlocatie** € 644
Zondag Vaste trouwlocatie** € 697,55
Maandag t/m donderdag Eenmalige locatie € 536,50
Vrijdag Eenmalige locatie € 736,50
Zaterdag Eenmalige locatie € 792,85
Zondag of gelijkgestelde dag Eenmalige locatie € 842,85

Omzetten geregistreerd partnerschap in een huwelijk

Maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur Balie gemeentehuis Gratis***

Voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk op een vaste locatie, de trouwzaal of een eenmalige locatie gelden de tarieven uit de tabel 'Huwelijk en geregistreerd partnerschap'.

* Hierbij kunnen maximaal 4 gasten/getuigen aanwezig zijn.

** Bekijk de vaste trouwlocaties onder het kopje 'Waar kun je trouwen?'

*** Hierbij kunnen geen getuigen aanwezig zijn.

Let op! Bovenstaande kosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht door de gemeente. Kosten voor de huur van locatie, catering etc. zijn hier niet bij inbegrepen.

Mogelijke overige kosten

Trouwboekje (duplicaat): € 41,70
Kinderakte of ceremoniële akte: € 8,35
Getuige beschikbaar gesteld door gemeente: € 50,05 (per getuige)
Annulering huwelijk/partnerschap/omzetting:  € 100,05
Benoemen van een eigen trouwambtenaar: € 66,70

Meer informatie

Voor nog meer informatie over trouwen in de gemeente Dongen, zoals tijdstippen, kosten en de trouwambtenaren kun je terecht op de website van de gemeente www.dongen.nl

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation