Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Diemen

Gemeente Diemen
D.J. den Hartoglaan 1
1111 ZB Diemen

Trouwen in Diemen

Gaan jullie trouwen? Dan willen we je ten eerste van harte feliciteren. Er staat een spannende, maar ook intense periode te wachten! Het voorbereiden en plannen van de bruiloft is een hele leuke periode. 

 

De gemeente Diemen in Noord-Holland biedt de perfecte locatie om een spetterend bruiloftsfeest te geven. Of je nu op zoek bent naar een romantische trouwlocatie op een idyllisch plekje, of juist een knalfuif wil geven in een discotheek - er is voor ieder wat wils.

De eerste stap in deze spannende periode is natuurlijk het vinden van een trouwlocatie. In de gemeente Diemen vind je vele mooie trouwlocaties. Wij hebben een pagina speciaal toegewijd aan de mooiste trouwlocaties in Diemen. Dankzij de handige filteropties kun je snel een selectie maken in wat jullie wensen zijn voor de trouwlocatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan capaciteit, omgeving, stijl en nog veel meer. Neem maar eens een kijkje! 

Nadat jullie een trouwlocatie in Diemen hebben gevonden die jullie wel wat lijkt, rest er eigenlijk nog maar één ding: snel contact opnemen om te kijken of jullie trouwdatum nog beschikbaar is! Maak een afspraak met de trouwlocatie door middel van de contactgegevens die we al voor jullie hebben verzameld. Houd er rekening mee dat sommige trouwlocaties soms wel voor een jaar al volgeboekt zijn, vooral in de zomermaanden - dit zijn populaire maanden om in te trouwen. 

In de gemeente zelf is er altijd een optie om gratis te trouwen. In de gemeente Diemen kun je gratis trouwen op maandagochtend om 9:00 of 9:30. Hiervoor moet één van jullie in Diemen wonen. Dat is heel vaak de voorwaarde voor gratis trouwen, ook in andere gemeenten. Benieuwd naar andere voorwaarden om te trouwen in de gemeente Diemen? Lees dan verder of bezoek de website van de gemeente zelf. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 ( Onder voorbehoud )

Tarief eenvoudige ceremonie in het gemeentehuis

€ 187,10
zonder toespraak
Maandag t/m woensdag 9:00 - 12:00 uur (maximaal 10 personen) 
Maandag 9:00 - 9:30 uur (gratis voor minder vermogende inwoners Diemen) 

Tarief alle locaties

€ 430,15
Maandag t/m vrijdag 9:00 - 16:00 uur 

Tarief roostervrije dagen en de zaterdag 

€ 861,45
Roostervrije dagen gedurende kantooruren en op zaterdag tussen 10:00 - 12:00 uur.

Tarief bepaalde tijden en zon- en feestdagen 

€ 1290,40
Buiten de kantooruren van de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, op zondag en een daarmee gelijkgestelde feestdag.

Eventuele aanvullende kosten

Aanlevering getuigen gemeente € 40,50
Wijzigen of annuleren tijdstip € 30,40
Trouw-/partnerregistratieboekje standaard € 31,15
Trouw-/partnerregistratieboekje luxe € 43,80
Eenvoudige omzetting aan de balie € 74,60
Benoeming Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) voor één huwelijk € 280,60

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation