Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente de Ronde Venen

Gemeente de Ronde Venen
Croonstadtlaan 111
3641 AL De Ronde Venen

Trouwen in De Ronde Venen

Hoe deze gemeente aan de naam komt, is eigenlijk best wel een grappig verhaal. De gemeente bestaat namelijk voornamelijk uit veengebied, en dat is ontstaan door de rivieren die erdoor lopen. Deze rivieren vormen namelijk bijna een gesloten cirkel. Je ziet waar de naam ‘Ronde Venen’ vandaan komt. 

Maar daarvoor zijn jullie hier niet. Jullie willen trouwen in de gemeente Ronde Venen! Althans, in één van de dorpen of steden in de gemeente. Maar daarvoor moet je het huwelijk aanmelden bij de gemeente Ronde Venen. Dit kunnen jullie al één jaar voor de trouwdatum doen en minimaal twee weken voordat jullie in het huwelijksbootje willen stappen. Moeten jullie meer documentatie aanleveren dan gewoonlijk, bijvoorbeeld documenten uit het buitenland? Dan kan twee weken te kort zijn. 

Na de aanmelding van het huwelijk kunnen jullie op zoek naar een trouwlocatie in de Ronde Venen. Gelukkig hebben wij daarvoor al een handige pagina ingericht! Op deze pagina vind je alle beschikbare trouwlocaties in de gemeente. Bovenaan de pagina vind je handige filters waarop je een selectie kunt maken. Dat kiest alweer een stuk makkelijker. Want waarom zou je naar trouwlocaties kijken die niet volledig voldoen aan jullie wensen? Vind direct jullie droomlocatie! 

Er is ook nog de optie om gratis te trouwen in de Ronde Venen. Hiervoor gelden enkele ‘regels’, net zoals bij alle andere gemeenten: 

Eén van jullie moet in de gemeente woonachtig zijn;
De ceremonie duurt maximaal 10 minuten;
Er is geen toespraak van de BABS;
Alleen het bruidspaar + de getuigen mogen aanwezig zijn. 
Gratis trouwen kan op donderdagochtend om 9:00 of 9:30. 

Meer weten over trouwen of trouwlocaties in de Ronde Venen? Bekijk onze pagina met trouwlocaties of lees verder op deze pagina om meer informatie te verkrijgen. Neem ook eens een kijkje op de website van de gemeente zelf. Veel plezier met het regelen van jullie bruiloft! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 09.00 – 16.00 uur € 475
Op andere tijden € 615
Zaterdag in het gemeentehuis € 812
Zaterdag buiten het gemeentehuis € 695
Donderdagmorgen 09.00 – 09.30 uur € 0
Donderdag tussen 09.30 – 16.00 uur € 475
Extra kosten op eigen locatie € 292
Eigen ambtenaar van de burgerlijke stand (al benoemd) € 115
Eigen ambtenaar van de burgerlijke stand (eenmalig benoemen) € 393
Getuige van de gemeente, per getuige € 26
Trouwboekje / Partnerschapsboekje € 43
Verklaring van huwelijksbevoegdheid € 27,50

Bescheiden ceremonie: 

Vrijdag 10.00 en 11.00 uur € 207

Administratiekosten annuleren huwelijk / geregistreerd partnerschap na melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap € 89

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation