Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Bergen (L)

Gemeente Bergen (L)
Raadhuisstraat 2
5854 AX Bergen (L)

Trouwen in Bergen Limburg

De gemeente Bergen in Limburg is voor vele Nederlanders een geliefde plek. Je kunt hier namelijk fantastische fiets- en wandeltochten maken. De gemeente met maar liefst zeven dorpjes biedt voor ieder wat wils: er zijn heuvels, er is bos, er is water, en in de authentieke dorpskernen vind je de typische Limburgse gezelligheid. 

Deze combinatie van factoren is ook de reden waardoor veel bruidsparen ervoor kiezen om te trouwen in de gemeente Bergen. Je hebt vele plekken waar je een geweldige bruiloft kunt vieren, waar je ook van houdt: of je nu liever de natuur intrekt of stevig wil feesten tot in de kleine uurtjes. 

Wist je dat de gemeente beschikt over één van de mooiste natuurgebieden van Nederland? De Maasduinen is een geweldige plek om trouwfoto’s te laten maken, mochten jullie beslissen om te gaan trouwen in Bergen in Limburg.

Overigens hangt er wel een voorwaarde aan jullie bruiloft in Bergen: één van jullie moet al geregistreerd staan in de gemeente. Ook wanneer jullie een babs willen inschakelen, dan kan deze trouwambtenaar alleen aangewezen worden als deze al beëdigd is bij de rechtbank en een aanstelling heeft bij een gemeente (het maakt dan weer niet uit welke gemeente). 

Zijn jullie helemaal overtuigd (of hoeven jullie niet meer overtuigd te worden) en willen jullie dolgraag trouwen in Bergen, Limburg? Bekijk dan alle geweldige trouwlocaties in Bergen hier! Gebruik één van de filteropties om bijvoorbeeld te selecteren op hoeveel gasten jullie verwachten, welk soort trouwlocatie jullie aanspreekt, hoe de directe omgeving eruit moet zien en nog veel meer. Ook kun je per trouwlocatie recensies zien van andere bruidsparen. Wel zo handig! Zo heb je direct een goede eerste indruk van de trouwlocaties. Meer weten over trouwen in Bergen, Limburg? Lees dan gauw verder! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud) 

maandag tot en met vrijdag, tussen 10.00 en 17.00 uur, in de Maas-, Grens- of spreekkamer van het gemeentehuis, bedragen de kosten € 300,00

maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur, in de Raadszaal van het gemeentehuis, bedragen de kosten € 300,00

zaterdag of zondag, tussen 09.00 en 17.00 uur, in de Raadszaal van het gemeentehuis, bedragen de kosten € 550,00

maandag tot en met zondag, tussen 09.00 en 20.00 uur, op een locatie elders in de gemeente Bergen (L), niet zijnde het gemeentehuis, bedragen de kosten € 350,00.

Kosteloos trouwen

Op maandag kunt u, als inwoner van de gemeente Bergen (L), om 09.00 en om 09.30 uur zonder kosten trouwen in de Maas-, Grens- of spreekkamer van het gemeentehuis. De kosten van het trouwboekje en de verplichte documenten betaalt u wel.

Overige kosten

Trouwboekje: € 20,00
Kalligrafie trouwboekje: € 25,00
Kalligrafie kind in trouwboekje: € 7,50
Uittreksel basisregistratie personen: € 10,00
Uittreksel burgerlijke stand: € 14,30
Huwelijksbevoegdheid: € 25,10
Benoemen van een trouwambtenaar voor één dag: € 73,00
Benoemen en beëdigen van een trouwambtenaar voor één dag: € 146,00
Extra begeleiding door bijzonder ambtenaar burgerlijke stand per uur: € 40,00
Van gemeentewege beschikbaar stellen van één getuige € 51,00
Extra werkzaamheden voor opruimen rijst, confetti e.d. per uur € 25,00

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation