Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Beesel

Gemeente Beesel
Raadhuisplein 1
5953 AL Reuver

Trouwen in Beesel

Er is iets bijzonders aan de hand in het dorpje Beesel… Treed je hier binnen, dan ga je terug in de tijd. Het lijkt wel alsof je een sprookje binnenwandelt. Beesel is namelijk het Drakendorp. Door de aderen van de inwoners stroomt drakenbloed. Ben je gek op de Middeleeuwen, de tijd van ridders of vind je het drakenthema helemaal geweldig voor jullie bruiloft? Trouwen is ook net als een sprookje, dus wij vinden eigenlijk de gemeente Beesel de perfecte plek om te trouwen. 

En dat komt niet alleen door de drakentradities die al sinds 1736 in leven worden gehouden door de inwoners van Beesel. Het stadje ademt één en al sfeer: overal zie je de draken terug. Op putdeksels, op lantaarnpalen, hekjes, blauwe schildjes op de huizen, op straatnaambordjes… Er zijn zelfs pootafdrukken van draken te vinden. Wanneer je Beesel betreedt, word je begroet door een enorme draak op de rotonde.

Wat dat met trouwen in Beesel heeft te maken? Alles! Dit is de kans om je eigen sprookje te beleven tijdens jullie bruiloft. Naast de draken is Beesel de perfecte plek voor bijvoorbeeld paardrijden. Er zijn meerdere prachtige routes die je met de trouwkoets kunt afleggen. Om van de geweldige fotolocaties nog maar niet te spreken! Beesel is een geweldig historisch stadje, met vele monumentale panden. Aan stijl ontbreekt het niet op jullie bruiloft. 

Zoals in de meeste gemeenten kun je ook in Beesel in het gemeentehuis trouwen. Gratis trouwen kan hier op donderdag om 9:00 of 9:15. Daarbuiten kun je kiezen uit vele trouwlocaties in Beesel. Wij hebben de locaties al voor je verzameld. Je kunt hier ook reviews van andere bruidsparen lezen! Het is ook mogelijk om een vrije locatie te kiezen. Lees de voorwaarden hiervoor verderop op deze pagina of op de website van de gemeente zelf.

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Donderdag om 9.00 uur of 9.15 uur gratis
Maandag tot en met vrijdag € 289,75
Zaterdag (tussen 11.00-15.00 uur) € 678,20

Overige kosten

Getuigen van de gemeente € 19,55
Gesloten door Babs van buiten de gemeente Beesel waarbij de beëdiging bij de rechtbank al heeft plaatsgevonden € 72,05
Gesloten door Babs van buiten de gemeente Beesel waarbij de beëdiging bij de rechtbank nog moet plaatsvinden € 151,70
Annuleringskosten (korter dan 2 weken voor huwelijk) € 154,10
Annuleringskosten (langer dan 2 weken voor huwelijk) € 55,50
Trouwboekje/partnerschapsboekje € 28,95

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente via telefoonnummer 077 – 474 92 92. De ambtenaar van de burgerlijke stand moet hiervoor een akte van omzetting opmaken. Hier zijn geen getuigen bij nodig. Door de omzetting eindigt het geregistreerd partnerschap en is het huwelijk een feit. Andersom is niet mogelijk.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation