Gemeente Baarn

Stationsweg 18
3743 EN Baarn

Trouwen in Baarn

EEN PRACHTIGE BELEVENIS!

Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk. De komende tijd gaan jullie voorbereidingen treffen voor de ideale huwelijksdag. Wordt het een groots feest met alles erop en eraan? Of toch liever wat bescheidener met jullie meest naaste familie en vrienden? Waar jullie ook voor kiezen, trouwen in Baarn is een vorstelijke belevenis.

In dit overzicht vind je nuttige informatie voor jullie mooiste dag in Baarn. Bijvoorbeeld over de verschillende prachtige locaties waar jullie kunnen trouwen, zoals de fraaie Trouwzaal van ons recent gerestaureerde gemeentehuis. Daarnaast is er in Baarn de gelegenheid om op een zelfgekozen plek te trouwen.

Voor vragen over de verschillende trouwlocaties en alle andere vragen rond jullie aanstaande huwelijk kunnen jullie terecht bij de medewerkers van de sectie Burgerzaken van de gemeente Baarn. Neem gerust contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek over jullie wensen. Onze medewerkers zijn jullie graag van dienst.

Ik wens jullie alvast een fijne huwelijksdag
en veel geluk in jullie toekomst samen.

Het gemeentehuis

In de trouwzaal van het gemeentehuis, ingang Laanstraat 1, worden de huwelijken voltrokken. Het gebouw dateert uit 1907 en heeft een gevarieerd silhouet. De bouwstijl valt het best te omschrijven als geometrische Jugendstil. Ook de goed bewaard gebleven centrale hal met het trappenhuis is in Jugendstil uitgevoerd. In 2009 is het oude deel van het gemeentehuis gerenoveerd.

Het oude deel van het gemeentehuis is verbonden met een nieuw gedeelte waarin alle gemeentelijke sectoren en afdelingen zijn gehuisvest. De ingang voor het publiek is aan de Stationsweg 18, ook voor u als u een afspraak komt maken of voor huwelijksaangifte komt.

Melding voorgenomen huwelijk

Vanaf 1 september 2015 doet u geen huwelijksaangifte of aangifte registratie meer, maar maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk. De akte van huwelijksaangifte komt hiermee te vervallen.

U kunt de melding rechtstreeks bij de ambtenaar van de burgelijke stand doen van de gemeente waar u gaat trouwen.

De melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap  moet minstens 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum of datum van de registratie van het partnerschap gedaan zijn. Soms moeten er nog documenten worden ingeleverd, Neemt u daarom een ruimere tijd om de melding te doen.

Buitenlandse documenten

Bent u in het buitenland geboren, heeft u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u nog steeds documenten overleggen. Neemt u hiervoor contact op met de medewerkers van team Burgerzaken, (035) 548 16 11.

Ben je nog minderjarig?

In principe kan iemand die jonger is dan 18 jaar niet trouwen. Er zijn een paar uitzonderingen:

Bij zwangerschap of wanneer je kindje al geboren is en één van de partijen 16 of 17 jaar is. Bij zwangerschap moet in ieder geval een doktersverklaring worden overlegd.

De minister van Justitie kan om gewichtige redenen ontheffing verlenen als een van de partijen 17 jaar of jonger is. NB: Let op, dit kan de nodige tijd vergen. Vraag dit dus op tijd aan.

Getuigen

Bij een huwelijk moeten getuigen aanwezig zijn. Minimaal 2 en maximaal 4 personen per bruidspaar. Een getuige moet meerderjarig zijn (ouder dan 18 jaar). Van een getuige moet een afschrift of kopie van zijn/haar paspoort of identiteitskaart worden ingeleverd. Als u geen getuigen heeft, kan de gemeente daar, tegen betaling, voor zorgen (voor de kosten zie tarievenlijst).

Trouwambtenaren

Bij de gemeente Baarn werkt een team enthousiaste trouwambtenaren. Indien u het op prijs stelt kunt u uw voorkeur voor een van deze ambtenaren, bij de huwelijks bespreking kenbaar maken.

Het is gebruikelijk dat u daarna zelf nog nader contact  met hem/haar opneemt. Indien u geen voorkeur voor een van hen heeft zal een van deze ambtenaren contact met u opnemen. In een persoonlijk gesprek met de betreffende ambtenaar kunt u aangeven wat u graag in de toespraak vermeld wilt hebben.

Trouwlocaties

Villa Berg en Dal Baarn
De Zuiderdeel Baarn
Partyschip Restaurant en Rederij Eemlust Baarn
Restaurant en hotel De Kastanjehof Lage Vuursche
De Kuil van Drakenstein Lage Vuursche
Hotel en Restaurant Promenade Baarn
Trouwlocatie Drakenburg Baarn
Hoeve Ravenstein Baarn
Kasteel De Hooge Vuursche Baarn
Kasteel Groeneveld Baarn
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Paleis Soestdijk Baarn
Groepsverblijf De Stulp Lage Vuursche
Café Restaurant Lage Vuursche Lage Vuursche
Restaurant Vuur Baarn
Feel Good TentEvent Lage Vuursche
Theehuis T Hooge Erf Lage Vuursche
Het Witte Kerkje Baarn

Huisregels

Het strooien van confetti, rijst e.d. op het bordes en in het gemeentehuis is niet toegestaan.
De trouwzaal, noch enige andere ruimte in het gemeentehuis, kan als wacht- of receptieruimte fungeren. De gemeente behoudt zich het recht om in bijzondere gevallen een andere ruimte voor de huwelijksvoltrekking aan te wijzen. De trouw- en volgauto’s (tot een maximum van 4 en mits voorzien van een parkeervergunning) mogen voor en langs een gedeelte van het gemeentehuis worden geparkeerd.

Trouwtijden en kosten 2019

Trouwzaal gemeentehuis op werkdagen 9.00 - 16.00 uur € 376,00
Trouwzaal gemeentehuis op zaterdag 9.00 - 14.00 uur € 512,00
Trouwkamer gemeentehuis op werkdagen 9.00 - 16.00 uur € 188,00
Externe locatie op werkdagen 9.00 - 23.00 uur € 250,00
Externe locatie op zaterdag 9.00 - 23.00 uur € 300,00
Externe locatie op zondag 14.00 - 23.00 uur € 300,00
Getuigen via gemeente, per getuige € 55,00
Trouwboekje / partnerschapsboekje € 27,00
Kalligraferen trouwboekje / partnerschapsboekje € 15,00
Verklaring van huwelijksbevoegdheid € 23,60
1e beoordeling bij indienen verzoek vrije locatie € 425,00

Eenmalige benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (alleen onder de daarvoor gestelde voorwaarden) € 92,00

Extra kosten i.v.m. annuleren van een huwelijk/geregistreerd partnerschap of het niet verschijnen bij een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap € 100,00

De huwelijksvoltrekking of sluiting geregistreerd partnerschap in de trouwzaal van het gemeentehuis kan plaatsvinden op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur. Trouwen op zaterdag in de trouwzaal van het gemeentehuis is ook mogelijk maar uitsluitend op de laatste zaterdag van de maand van 9.00 tot 14.00 uur. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan alleen op de hele uren plaats vinden.

Houdt u er rekening mee dat op dinsdag de markt plaats vindt op de Brink en er marktkramen in de directe omgeving van de ingang van het gemeentehuis staan. Het gemeentehuis is dan minder toegankelijk voor trouwauto’s.

Op onze trouwlocaties kunt u uw huwelijk van maandag tot en met zondag laten voltrekken van 9.00 uur tot 23.00 uur. In Villa Berg en Dal is dit mogelijk tot 15.00 uur. Op donderdagen is deze locatie niet beschikbaar.

Op onze trouwlocatie Paleis Soestdijk kunt u uw huwelijk van maandag tot en met donderdag laten voltrekken.

Wat kost een huwelijk bij de gemeente Baarn.

De kosten voor een huwelijksvoltrekking inclusief trouwboekje, het uitleggen van de loper en een bloemversiering in de burgerzaal zijn opgenomen in een tarievenlijst (de tarievenlijst van Burgerzaken).

Het is mogelijk om kosteloos te trouwen. Eén of beide partners moeten dan wel in Baarn woonachtig zijn. Dit kan twee keer per week, namelijk op maandagen om 9.00 en 10.00 uur. U betaalt dan wel voor het trouwboekje.

Kosten voor de huwelijksvoltrekking kunt u contant, met gebruik van pin-pas, per bank of per giro voldoen.

Trouwboekje

U kunt kiezen uit soorten 2 trouwboekjes, maar een trouwboekje is tegenwoordig niet meer verplicht. Standaard worden de namen etc. in het het trouwboekje getypt. U kunt er ook voor kiezen om deze, tegen een extra bedrag, in het boekje te laten kalligraferen. Kinderen kunnen worden bijgescheven (of gekalligrafeerd).

Inlichtingen

Voor het maken van een afspraak voor de huwelijksaangifte, voor het afspreken van de datum van het huwelijk of voor meer inlichtingen over de gang van zaken rond de huwelijksvoltrekking, kunt u contact opnemen met de afdeling burgerzaken, telefoonnummer:
(035) 548 17 42 / (035) 548 17 47.

ma.t/m vr.: 08.00-12.00 uur

woe.middag: 13.30-16.00 uur

woe.avond: 18.00-19.30 uur

Trouwen in Gemeente Baarn

Heb je interesse om te trouwen in Gemeente Baarn, lees meer of ga gelijk naar de tarieven.

Professionals

Aan het laden...

Einde van de content

Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation