Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Baarle Nassau

Gemeente Baarle Nassau
Baarle Nassau

Trouwen in Baarle Nassau

Als jullie gaan trouwen in de gemeente Baarle Nassau, dan kunnen jullie één ding in elk geval met zekerheid zeggen: dit wordt een hele bijzondere bruiloft. 

Baarle Nassau staat namelijk ergens om bekend: de unieke grenssituatie. De plaats Baarle bestaat uit Baarle Nassau en Baarle Hertog en bestaat uit maar liefst 30 stukjes België en Nederland. Deze stukjes land zijn met elkaar verweven. Best leuk om te zien als je door de plaats loopt, want de grenslijn loopt kriskras door het dorpje heen. Je kunt dus twee landen in één dag bezoeken zonder lang of ver te rijden, maar wat nog leuker is, is dat je in feite in twee landen kunt trouwen! 

Natuurlijk wordt het huwelijk geregistreerd in één van de twee landen, maar als je het feestje viert in het centrum, dan heb je praktisch gezien feest gevierd in twee landen. Met recht een unieke bruiloft. 

De gemeente zelf kent één trouwlocatie en dat is natuurlijk het gemeentehuis in Baarle Nassau. Er is één BABS beschikbaar die jullie in de echt kan verbinden. Natuurlijk kun je ook zelf een trouwlocatie in Baarle Nassau uitkiezen, bekijk hiervoor onze speciaal ingerichte pagina! Op deze pagina hebben we de mooiste trouwlocaties van Baarle Nassau verzameld. Een eigen BABS meenemen is ook mogelijk - bekijk hiervoor wel de mogelijkheden en voorwaarden van de gemeente.

Tip: gebruik de filters op de pagina en kijk eens naar alle buitenlocaties, ofwel trouwlocaties met de capaciteit en de mogelijkheid om buiten te trouwen. Baarle Nassau wordt omringd door veel groen, waardoor er vele prachtige trouwlocaties buitenaf te vinden zijn. Heb je altijd gedroomd van een bruiloft op een landgoed, kasteel of wil je graag trouwen in het bos? In Baarle Nassau hoeft het niet langer een droom te zijn - ga ervoor! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Na de melding krijgt u eventueel een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Maandag om 09.00 uur en om 09.15 uur Gratis*
Maandag- en dinsdagochtend van 10.00 uur - 12.00 uur € 132,10**
Maandag tot en met vrijdag 09.00 uur - 17.00 uur € 292,30
Maandag tot en met vrijdag voor 09.00 uur en na 17.00 uur € 789,40
Zaterdag, zondag en feestdagen € 789,40

Extra kosten

Getuige van gemeentewege € 25,35
Trouwboekje/partnersboekje € 44,25
Verzoek behandelen eigen trouwambtenaar/BABS € 66 ***
Verzoek behandelen vrije locatiekeuze € 132,10
Uittreksel BRP € 7,95
Uittreksel Burgerlijke stand € 15,70

* Deze kosteloze huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in Baarle-Nassau: zonder toespraak, met alleen het bruidspaar en de getuigen.

** Deze administratieve huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een door de gemeente aangewezen ruimte: zonder toespraak met maximaal 10 personen (incl. het bruidspaar). Voor de nog beschikbare tijden neemt u telefonisch contact op met de gemeente Baarle-Nassau via 14 013.

*** Trouwambtenaren die een actuele benoeming tot BABS hebben in een andere gemeente en beëdigd zijn bij de rechtbank tot BABS mogen in onze gemeente ook een huwelijk/partnerschap voltrekken.

Annuleringskosten

Meer dan een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 0,00
Tussen vier weken en een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 66
Binnen vier weken voor het voorgenomen tijdstip: € 132,10

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation