Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

De notaris als je gaat trouwen

In maart 2017 werd er een wetsvoorstel ingediend: bruidsparen trouwen niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden. Die wet is in januari 2018 ingegaan en geldt voor iedereen. Wil je toch trouwen in gemeenschap van goederen? ....

Dan moet je dat aangeven bij de notaris.

Rol van de notaris
De notaris zag je voorheen alleen als je huwelijkse voorwaarden wilde laten opstellen, als je niet in gemeenschap van goederen wilde trouwen. Omdat sinds januari dit jaar de rollen zijn omgedraaid, moet je sowieso naar de notaris. Bij de notaris geef je aan wat je precies wil verdelen en wat niet. Of als je natuurlijk alsnog in gemeenschap van goederen wil trouwen. Hoe dan ook – jullie moeten een trouwakte laten opstellen, waarin alles wordt vastgelegd. De notaris speelt hierbij een neutrale rol. Hij/zij is onpartijdig en adviseert over de beste keuzes voor jullie allebei. De huwelijkse voorwaarden vallen onder het personen- en familierecht, waar ook testamenten, echtscheidingen en verklaringen onder vallen.

Kosten opstellen huwelijkse voorwaarden
Het opstellen van de huwelijksakte kost tussen de € 400 en € 1200 euro en heet ook wel een notariële akte. In deze akte staat alles over wat jullie delen en wat jullie persoonlijke bezit is. Dit document is pas geldig vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn. Je kunt er voor die tijd dus geen beroep op doen. Nog op zoek naar een goede notaris? Kijk bij de professionals op onze website.

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden
Wat houdt het eigenlijk in om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden? In de basis kunnen we zeggen dat je niet alles automatisch deelt wanneer je trouwt met je echtgenoot of echtgenote. Eerder was dit wel zo, dat heet trouwen in gemeenschap van goederen. Wat je precies (niet) deelt met elkaar, overleg je samen met de notaris en laat je opstellen in een officiële akte. Je kunt er dus voor kiezen om je spaargeld en eventuele schulden voor jezelf te houden, maar je kunt er ook voor kiezen om dit toch met elkaar te delen. Deze ‘regels’ zijn ook toepasbaar voor het geregistreerd partnerschap.

lees verder
Inspiratie
Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation