Trouwen in de Gemeente Weert

Gemeente Weert
Wilhelminasingel 101
6001 GS Weert

Trouwen in Weert

Het is ùw dag...

Voor velen is het een bijzondere gebeurtenis: trouwen of ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand de relatie laten registreren.

Dat zal het voor u ongetwijfeld ook zijn. Het is een dag die een nieuwe fase in uw leven inluidt. Een dag die in het teken staat van de toekomst, met herinneringen wellicht ook, met een lach en een traan. Samen met familie en vrienden.

Eén ding is zeker: het is ùw dag. U samen geeft ten overstaan van de velen die u dierbaar zijn uiting aan uw liefde voor elkaar. Door middel van een huwelijk als je getrouwd door het leven wil of door het registreren van je partnerschap. Allemaal gebeurtenissen die een feest waard zijn. Het wordt een drukke tijd de komende periode. Uw ‘grote dag’ vergt veel voorbereidingen. Deze pagina kan u daarbij helpen. Met tips, adressen en aandachtspunten. 

Ik wens u veel succes met de voorbereidingen en voor straks: een fantastische dag.

Veel geluk allebei.

Mvr. Ina Leppink

Burgemeester

Trouwen in Weert

U heeft trouwplannen of wilt een geregistreerd partnerschap aangaan? Gefeliciteerd! Dit moet natuurlijk een heel bijzondere gebeurtenis worden. De gemeente Weert wil graag meehelpen om er een onvergetelijke dag van te maken.Op deze pagina's kunt u vinden wat u vooraf moet regelen en hoe de voltrekking van een huwelijk in Weert in zijn werk gaat. Voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap geldt dezelfde informatie.

Huwelijksmelding

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten met u dit eerst melden in de gemeente waar u wilt trouwen of waar het geregistreerd partnerschap wordt gesloten.

Deze melding vervangt vanaf 1 september de huwelijksaangifte die ook wel ondertrouw werd genoemd.

Wilt u in de gemeente Weert trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan maakt u hiervoor eerst telefonisch een afspraak met de afdeling Publiekszaken.

Wilt u in een andere gemeente trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten neemt u dan contact op met deze gemeente voor de gang van zaken.

Huwelijksvoltrekking

Uw huwelijk wordt voltrokken door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Voor wat betreft de trouwlocatie heeft u de keuze uit: de trouwzaal in het stadhuis van Weert, de voormalige Paterskerk aan de Biest, het gemeentemuseum De Tiendschuur en het Jacob van Hornemuseum. Kiest u voor de trouwlocatie aan de Biest, de Tiendschuur of het Jacob van Hornemuseum, dan dient u met extra kosten rekening te houden.

Naast de bovenstaande vaste locaties is het vanaf 1 september 2012 ook mogelijk om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan op een zelf gekozen locatie.  Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze informatie brochures huwelijk/geregistreerd partnerschap of naar de website van de gemeente Weert:  www.weert.nl

Trouwzaal Stadhuis

Beschrijving: Een gedeelte van de moderne raadzaal kan worden ingericht als trouwzaal, geschikt voor verschillende soorten gezelschappen.

Faciliteiten: De trouwzaal heeft 30 vaste zitplaatsen (bankjes) en er kunnen maximaal 30 extra stoelen worden bij geplaatst. Er is moderne audio- en geluidsapparatuur aanwezig voor het afspelen van filmpjes en muziek.
Voor een passende bloemversiering wordt gezorgd.
Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis. De bruidsauto mag voor de ingang van het stadhuis worden geparkeerd.

De Paterskerk

Beschrijving: Trouwen voor de wet in een historische ambiance…

De geschiedenis van de voormalige Minderbroederskerk gaat terug tot de veertiende eeuw, toen deze werd gebouwd, als burcht voor graaf Jacob I van Horne. Zes jaar later werd het ingericht als Minderbroedersklooster. In dit bijzondere gebouw is deze rijke geschiedenis nog volop aanwezig. Een zeer bijzondere plek voor uw huwelijk! In de kerk hangen een aantal prachtige wandkleden vervaardigd door kunstenares Greet Boekholt.

Faciliteiten:

De grote ruimte van de kerk is op verschillende manieren te gebruiken.

Het middenschip is uitermate geschikt voor huwelijksbijeenkomsten tot ca. 300 personen. In de zijbeuk kunnen ook nog 150 personen terecht. Maar ook voor kleinere gezelschappen is de Paterskerk prima geschikt. Als u trouwt in de Paterskerk kunt u foto’s maken in de kloostergangen, de binnentuin of in het fraaie wandelpark. Maar ook specifieke wensen zoals de verzorging van (live) muziek behoren tot de mogelijkheden.

Een huwelijk in de Paterskerk is ook prima te combineren met een receptie, champagnetoost of borrel na afloop van de ceremonie.

Bloemen en andere aankleding van de kerk moeten door het bruidspaar zelf worden verzorgd.

De Paterskerk beschikt over een eigen, gratis parkeerplaats.

Museum Jacob van Horne (alleen op vrijdagen)

Beschrijving: Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd in het voormalige stadhuis van Weert. Het museum bezit één van de grootste en fraaiste collecties oude religieuze kunst in Limburg.

De prachtige monumentale trap met fraai glas-in-loodramen is een unieke plek, om mooie bruidsfoto’s te maken. Natuurlijk volgt na afloop van de ceremonie de ‘balkonscène’. En ook kan, indien gewenst, een toost met champagne worden verzorgd. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Faciliteiten:

Trouwen in het Jacob van Hornemuseum is alléén mogelijk op vrijdag.

In het museum kan van drie ruimtes gebruik worden gemaakt:

de oude trouwzaal op de begane grond (Jacob de Wit-zaal); hierin is ruimte voor maximaal 35 personen

de Pastoriekamer, ook op de begane grond; hierin kunnen maximaal 10 personen 

de oude raadszaal, op de eerste verdieping (Kapelzaal); deze biedt plaats aan maximaal 60 personen.

Voor een passende bloemversiering wordt gezorgd.

Gasten kunnen parkeren bij het stadhuis; u krijgt voor 8 voertuigen gratis parkeerkaarten; de bruidsauto kan vóór het Jacob van Hornemuseum worden geparkeerd.

Er is géén muziekinstallatie aanwezig. Indien gewenst, moet deze door het bruidspaar zelf worden meegebracht.

Trouwen op een eigen locatie

Naast de bovenstaande vaste locaties is het vanaf 1 september 2012 ook mogelijk om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan op een zelf gekozen locatie. Bijvoorbeeld op een plek die voor u een bijzondere betekenis heeft of de juiste sfeer bij u oproept voor een onvergetelijke dag. 

U kunt uw wens voor een speciale locatie schriftelijk kenbaar maken, dit moet minimaal 16 weken voor uw trouwdatum. De locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de door u gekozen plek bijvoorbeeld:

een gebouw (zoals een horecagelegenheid), een voorziening gelegen bij een gebouw (zoals  een feesttent) of een aangemeerd vaartuig zijn;

ten aanzien van de (brand)veiligheid geschikt zijn.

Voldoet uw locatie aan de spelregels en voorwaarden, dan kan deze incidenteel voor de duur van de ceremonie als trouwlocatie worden aangewezen. De regels en het formulier voor de aanvraag zijn onderaan deze pagina te downloaden. 

Huisregels

In de trouwzaal mag niet worden gestrooid met confetti, rijst, etc. Huisdieren, hoe lief ze ook zijn, kunnen niet worden toegelaten.

Tarieven 2021 (onder voorbehoud)

De kosten voor een huwelijk zijn onder andere afhankelijk van de datum, tijd, locatie en eventuele extra wensen:

Boekje

Trouwboekje / Geregistreerd partnerschap boekje wit of blauw: € 39,05.
Trouwboekje/ Geregistreerd partnerschap boekje duplicaat: € 43,60.

Trouwzaal stadhuis

Huwelijk / Geregistreerd partnerschap maandag t/m vrijdagochtend:  € 414,25.
Huwelijk / Geregistreerd partnerschap vrijdagmiddag en vrijdagavond: € 488,05.
Huwelijk / Geregistreerd partnerschap zaterdag: € 721,65.
Eenvoudig huwelijk dinsdag en donderdag om 10.00 uur: € 100,-. 

Paterskerk Biest

Huwelijk / Geregistreerd partnerschap werkdag: € 461,50.
Huwelijk / Geregistreerd partnerschap vrijdagavond: € 517,65.
Huwelijk / Geregistreerd partnerschap zaterdag: € 545,50.
Extra kosten voor het gebruik van de locatie zijn op te vragen bij de Paterskerk Biest, zie www.Paterskerk.nl.

Overig

Huwelijk / Geregistreerd partnerschap in een “bijzonder huis” (bijvoorbeeld ziekenhuis): € 431,95.
Huwelijk / Geregistreerd partnerschap op een zelf gekozen locatie: € 651,85.
Incidenteel benoemen buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand: € 181,70.
Getuigen bij huwelijk / Geregistreerd partnerschap als u geen eigen getuigen heeft, per getuige: € 24,70.
Annulering / wijziging huwelijk / Geregistreerd partnerschap: € 37,35.

Huwelijk 100 euro

Het is mogelijk om in Weert een '100-euro huwelijk' te sluiten. Dit is een huwelijk met een sobere ceremonie. Zo is er géén persoonlijk voorgesprek. Ook muziek tijdens de ceremonie, een eigen trouwambtenaar of andere sprekers zijn niet mogelijk. Ook zijn er geen andere speciale wensen mogelijk. De ceremonie duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Gasten zijn van harte welkom. Het 100-euro huwelijk is alleen mogelijk op dinsdag en donderdag om 10.00 uur in de trouwzaal van het stadhuis. Er is voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage van het stadhuis. Een 100-euro huwelijk reserveren regelt u ook online

Bij een 100-euro huwelijk moet het bruidspaar en de getuigen een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Huwelijk zonder kosten

U kunt kosteloos een huwelijk aangaan in Weert als u ingeschreven staat in Weert of als u geboren bent in Weert. Dit is mogelijk op dinsdagochtend om 9.00 of 9.30 uur. De voltrekking duurt ongeveer 5 minuten en vindt plaats aan een balie in een spreekkamer. U krijgt dan een korte plechtigheid zonder toespraak of bloemen, alleen formaliteiten. Alleen het bruidspaar en de getuigen mogen hierbij aanwezig zijn (dus géén fotograaf, gasten, etc.). Een kosteloos huwelijk reserveren regelt u ook online.

Heeft u nog vragen?

Meer informatie over de huwelijksaangifte en het huwelijk treft u aan in het informatiepakket van de gemeente Weert. Het pakket is gratis te verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken, telefoon 0495-575421.

Via dit telefoonnummer kunt u ook nadere informatie inwinnen over de partnerschapsregistratie.

Zie ook onze gemeentelijke website: www.weert.nl

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation