Trouwen in de Gemeente Vijfheerenlanden

Gemeente Vijfheerenlanden
Voorstraat 30
4132 AS Vianen

Trouwen in Vijfheerenlanden

Voorwoord burgemeester

Beste mensen,

Hartelijk gefeliciteerd met uw keuze voor elkaar en met de beslissing in Vijfheerenlanden uw jawoord te bevestigen. U had geen betere keuzes kunnen maken.

Hoe uw huwelijksdag er ook uit gaat zien, het officiële gedeelte begint in een ruimte met allure. Onze groep van ambtenaren van de burgerlijke stand is gevarieerd en zeer deskundig.

Het is welhaast overbodig om te melden dat in en rond Vianen er tal van fraaie locaties voor een huwelijksreportage zijn. Zoals er veel andere mogelijkheden zijn de huwelijksdag in te vullen. Deze pagina kan u daar zeker bij helpen.

Veel plezier en succes bij de voorbereidingen, een mooie dag en vooral veel geluk.

Vriendelijke groet,
De waarnemend burgemeester van Vijfheerenlanden
(Sjors) Fröhlich

Huwelijk & Geregistreerd partnerschap

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan plaatsvinden in de Burgerzaal van het Stadhuis, in het dorpshuis De Biezen, verenigingsgebouw De Krooshof of in een kleine kamer van het Stadhuis (kosteloos). De gemeente zorgt ook voor een ambtenaar van de burgerlijke stand om het huwelijk of het geregistreerd partnerschap te voltrekken. Na een persoonlijk gesprek schrijven zij voor elk bruidspaar een unieke toespraak voor deze onvergetelijke dag.

Het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt altijd gesloten in gemeenschap van goederen. Mocht u op huwelijkse voorwaarden willen trouwen of op partnerschapvoorwaarden een geregistreerd partnerschap aangaan, neem dan voor het sluiten hiervan contact op met een notaris. Een geregistreerd partnerschap is juridisch vrijwel gelijk aan het aangaan van een huwelijk. In een aantal landen wordt het geregistreerd partnerschap echter niet geaccepteerd. Dit kan eventueel problemen geven als u in een ander land wilt gaan wonen.

Melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Een melding van voorgenomen huwelijk of een melding van geregistreerd partnerschap gaat vooraf aan het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. De melding kan gedaan worden vanaf 1 jaar voor de huwelijksdatum of datum partnerschapsregistratie tot uiterlijk 14 dagen van tevoren. U kunt alleen bij locatie Leerdam de melding doen als het huwelijk of het geregistreerd partnerschap in de gemeente Vijfheerenlanden voltrokken wordt.

Digitaal melden

U kunt (nog) niet digitaal een melding voorgenomen huwelijk of voorgenomen geregistreerd partnerschap doen. Dit kan alleen op afspraak en u wordt daar beiden verwacht.

Huwelijksbevoegdheid

Als iemand in een ander land wil trouwen, dan heeft hij soms een huwelijksbevoegdheidsverklaring nodig. In dit document staat dat beide partners op dit moment niet getrouwd zijn en dat zij volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. U kunt hiervoor een afspraak maken op het Stadhuis.

Kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap

Kosteloos trouwen of kosteloos een geregistreerd partnerschap aangaan is ook mogelijk. Dit kan op maandag om 9:00 en 9:30 uur. Een ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt het huwelijk in een kleine kamer in het Gemeentehuis Vijfheerenlanden, locatie Leerdam. Dit is een korte ceremonie zonder toespraak. Bij een kosteloze ceremonie zijn alleen het bruidspaar en de getuigen aanwezig.

Meenemen

Geldig identiteitsbewijs van beide partners
Een geboorteakte (als die niet is verwerkt in het Basisregister Personen)
Een verklaring van ongehuwd zijn (als u of uw partner in het buitenland woont) Kopie van geldig identiteitsbewijs met BSN-nummer van de getuigen
En bepaalde gevallen kan er naar aanvullende documenten gevraagd worden. 

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

Huwelijk/Geregistreerd partnerschap, in locatie Leerdam
op maandag om 09.00 of 09.30 uur € 0,00

Huwelijk/Geregistreerd partnerschap, op een aangewezen locatie van gemeente Vijfheerenlanden
op maandag na 09.30 uur tot 16.00 uur of dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur € 472,40

Extra gebruik gemeentehuis, na het reguliere uur € 76,05(per half uur)
Huwelijk/Geregistreerd partnerschap, buiten bovengenoemde tijden (niet op zon- en feestdagen) €711,20

Trouwen op niet aangewezen locatie (bijvoorbeeld tuin, restaurant of schip) € 264,75 (extra)

Toeslag voor een bijzonder ambtenaar burgerlijke stand voor één dag € 95,00
Wijzigen/ annuleren datum of tijdstip of wijzigen van BABS € 50,70
Ambtenaar als getuige € 26,45

Verklaring huwelijksbevoegdheid

(soms nodig om te trouwen in het buitenland) € 25,10
Trouwboekje / partnerschapsboekje, kunststof € 26,45
Trouwboekje / partnerschapsboekje, leer € 52,95

Persoonlijk melden

Voor de melding voorgenomen huwelijk of voorgenomen geregistreerd partnerschap kunt u een afspraak maken op het Stadhuis. U wordt beiden verwacht bij de afspraak en neem hierbij uw identiteitsbewijs mee.

Andere locatie

Wilt u het huwelijk of geregistreerd partnerschap op een andere locatie in Vianen laten plaatsvinden, dan kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de gemeente. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Ambtenaar burgerlijke stand (BABS) voor één dag

Wilt u uw eigen ambtenaar van de burgerlijke stand meenemen, dan is dit in bepaalde gevallen mogelijk. Deze ambtenaar wordt dan benoemd voor één dag. U kunt hiervoor een verzoek indienen bij de gemeente.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dit kan in elke gemeente. Er wordt dan een akte van omzetting opgemaakt. Een huwelijk omzetten in een geregistreerd partnerschap is niet mogelijk.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation