Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente Meerssen

Gemeente Meerssen
Markt 50
6231 LS Meerssen

Trouwen in Meerssen

Eindelijk gevonden: de man of vrouw van je dromen! Tijd om te trouwen en wat is er nu mooier dan dat te doen in de prachtige gemeente Meerssen? Of je nu kiest voor een idyllische buitenlocatie met uitzicht op de heuvels of een historisch pand vol charme, Meerssen biedt een grote variatie aan opties voor jullie droombruiloft.

Gelukkig hebben wij het zoeken naar een geschikte trouwlocatie een stuk gemakkelijker gemaakt. Op onze website hebben we een pagina met alle beschikbare trouwlocaties in Meerssen. Met behulp van handige filters kun je snel een selectie maken van locaties die aan jullie wensen voldoen. Bovendien verzamelen we ook reviews van andere bruidsparen, zodat je een goede indruk kunt krijgen van de locaties. Als je een locatie hebt gezien die je aanspreekt, kun je direct contact opnemen om een afspraak te maken. 

Met prachtige natuur, historische gebouwen en moderne locaties, is Meerssen een waar paradijs voor bruidsparen. Of je nu een kleine, intieme ceremonie wilt of een groot feest met familie en vrienden, Meerssen heeft voor iedereen wat wils. Van een kasteel tot een boerderij tot een landgoed, er is voor elk verhaal een geschikte locatie te vinden.

Tip: een typische traktatie in Limburg natuurlijk vlaai. Je kunt ervoor kiezen om de klassieke bruidstaart links te laten liggen en te trakteren op verschillende vlaaien. Daar hebben jullie bruiloftsgasten vast geen bezwaar tegen! Zoek op onze website naar de beste bakkers in Limburg en toe alvast een proeftest. 

En laten we niet vergeten de lokale gastvrijheid en de heerlijke gerechten. Er zijn tal van cateraars en traiteurs beschikbaar om jullie bruiloftsdiner tot een succes te maken. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met plannen van jullie droomhuwelijk in Meerssen en bekijk onze website voor meer informatie over trouwlocaties, leveranciers en hulp bij het regelen van jullie trouwdag. Succes met plannen!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2023 (onder voorbehoud)

Maandag t/m vrijdag tussen 10.00-19.00 uur : € 281,45
Zaterdag tussen 10.00-19.00 uur : € 537,35

Gratis trouwen

Op maandagmorgen kunt u om 9.00 uur en 9.15 uur gratis trouwen. Het gratis huwelijk wordt voltrokken aan de balie. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.meerssen.nl.

Budgethuwelijk

Wilt u graag trouwen met een mooie ceremonie, maar wilt u geen honderden euro's uitgeven? Kies dan voor het budgethuwelijk. Een huwelijk met korte ceremonie van ongeveer 15 minuten voor slechts € 98,65. U trouwt op donderdag om 9.00 uur of 9.30 uur in het gemeentehuis.

Extra kosten uitzonderlijke tijden

Voor trouwtijden tussen 19.00-10.00 uur wordt een extra bedrag van € 255,90 in rekening gebracht.

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation