Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn

Trouwen in Hoorn

Hoera, jullie gaan trouwen! Dat is natuurlijk een feestje waard. En hoe beter kun je dat vieren door een prachtige bruiloft te organiseren met de mensen van wie jullie houden?

Laat trouwen in de gemeente Hoorn nu net de perfecte manier zijn om jullie huwelijk te vieren! De stad Hoorn is een historische plaats met veel culturele bezienswaardigheden en charmante straatjes, die de perfecte achtergrond vormen voor jullie speciale dag. En, niet geheel onbelangrijk: dé plek voor vele prachtige trouwlocaties in Hoorn. 

Bekijk alleen al eens naar de opties die er zijn op onze website. Jullie kunnen kiezen voor een intieme ceremonie in het stadhuis, of een grotere ceremonie in een prachtige locatie in de stad. Er zijn ook veel mooie parken en tuinen waar jullie jullie ceremonie kunnen houden.

Een van de beste dingen aan trouwen in Hoorn is dat er zoveel verschillende opties zijn voor de receptie. Of jullie nu een formeel diner willen of een gezellige borrel met vrienden en familie, er is voor elk wat wils. Er zijn tal van restaurants, cafés en locaties waar jullie een onvergetelijke receptie kunnen houden.

Trouwen in Hoorn betekent ook dat jullie en jullie gasten kunnen genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Van historische gebouwen en monumenten tot leuke winkeltjes en gezellige terrasjes, er is voor iedereen wat te beleven. Voor de gasten die een overnachting boeken betekent dat ze de volgende dag er ook op uit kunnen. Er valt genoeg te beleven! 

Kortom, als jullie op zoek zijn naar een prachtige stad waar jullie jullie liefde kunnen vieren, dan is Hoorn de perfecte plek. Wist je dat je op onze website naast trouwlocaties in Hoorn ook inspiratie en informatie kunt vinden over alle andere facetten van trouwen? Van professionals tot de hipste ideeën, kijk eens rond op de website en laat je inspireren. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

1. Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap zonder toespraak

Dinsdag om 9.00 en 9.15 uur
Locatie: stadhuis
Alleen het bruidspaar en maximaal 4 getuigen zijn aanwezig.

2. Huwelijk/geregistreerd partnerschap zonder toespraak

Maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur
Locatie: stadhuis
Kosten: € 248,70

3. Huwelijk/geregistreerd partnerschap met toespraak

Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur 
Locatie: u maakt een keuze uit de door de gemeente aangewezen locaties of een eigen keuze
Kosten*: de totale kosten zijn afhankelijk van de keuze voor de trouwambtenaar:
met trouwambtenaar van de gemeente naar keuze: € 531,50*
met eigen trouwambtenaar al beëdigd: € 474,70*

4. Huwelijk/geregistreerd partnerschap met toespraak op feestdagen en buiten kantoortijden

Locatie: alle locaties, behalve het stadhuis. 
Kosten*: de totale kosten zijn afhankelijk van de keuze voor de trouwambtenaar:
met trouwambtenaar van de gemeente naar keuze: € 750,30*
met eigen trouwambtenaar al beëdigd: € 510,80*
*deze kosten zijn exclusief de kosten die de eigenaar van de locatie in rekening brengt. Dit geldt niet voor de Bontekoezaal in het stadhuis.

Overige kosten

Omschrijving     Kosten

Medewerker gemeente optredend als getuige € 31
Melding voorgenomen huwelijk gratis
Omzetten partnerschap in een huwelijk € 37,20
Huwelijks/partnerschapsboekje € 27,90
Verklaring van huwelijksbevoegdheid € 29
Annuleren of wijzigen trouwdatum, trouwlocatie of tijdstip € 74,30

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation