Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen
Geleenstraat 25-27
6411 HP Heerlen

Trouwen in Heerlen

Een huwelijk is een bijzondere verbintenis, dat doe je niet zomaar even!
Lange tijd van tevoren worden er plannen gemaakt en wordt er toegeleefd naar een van de mooiste dagen in iemands leven, de huwelijksdag. Kosten noch moeite zullen worden gespaard om er een gedenkwaardige dag van te maken. Wij, als gemeente Heerlen, werken daar graag aan mee. De gemeente Heerlen biedt zijn inwoners graag de gelegenheid om in een passende omgeving een huwelijksvoltrekking te laten plaatsvinden. We prijzen ons dan ook gelukkig met het grote aantal historische, romantische en sfeervolle trouwlocaties die onze stad rijk is.  

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Heerlen.

Allereerst het prachtige stadhuis, in het hart van Heerlen, dat als trouwlocatie reeds vele jaren garant staat voor een mooie bijeenkomst. Het gebouw is in de veertiger jaren ontworpen door architect Peutz en heeft een karakteristieke bouwstijl. Qua architectuur is het niet alleen modern, maar draagt het ook vele traditionele elementen in zich.
Kiest u voor een historische omgeving, dan zijn Kasteel Hoensbroek en Kasteel TerWorm de locaties bij uitstek. Kasteel Hoensbroek  heeft een toren die nog stamt uit de 14e eeuw en gedeelten die gebouwd zijn in de 17e en 18e eeuw. Het 14e eeuws Kasteel TerWorm, gelegen op een 220 ha groot landgoed, biedt een natuurlijk en rustiek decor. De huwelijken kunnen plaatsvinden in de sfeervolle Oranjerie, gesitueerd in de romantische Rococotuin van Kasteel TerWorm. Kiest u liever voor een trouwlocatie met een meer Bourgondische entourage, dan is de klassieke carréboerderij Auberge De Rousch een sfeervolle locatie. De auberge beschikt over verschillende zalen en een binnenplaats met het uitzicht over een schitterend aangelegd park met vijver. Als gastvrije stad biedt Heerlen niet alleen voor Heerlense paren de mogelijkheid om van de trouwlocaties gebruik te maken. Ook paren van buiten de stad kunnen in het huwelijk treden in een van de vier schitterende locaties die Heerlen te bieden heeft. De gemeente hoopt zo bij te dragen aan een onvergetelijke dag, niet alleen vanwege het huwelijk maar ook vanwege de herinnering aan de sfeervolle trouwlocatie in ons gemoedelijke groene Zuid-Limburgse Heerlen.

Veel geluk voor de toekomst!

Drs. R. (Roel) Wever 
burgemeester van Heerlen

Melding van voorgenomen huwelijk

Ook als u niet in Nederland woont, kunt u hier trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Dit geldt ook als u een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. U doet een schriftelijke melding bij de gemeente Den Haag. Doe de melding op z'n vroegst 1 jaar voor uw trouwdatum. U heeft er de tijd voor tot uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen of een partnerschap mag aangaan. Krijgt u toestemming, dan kunt u met elkaar trouwen.

De trouwlocaties

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een bijzondere verbintenis, dat doe je niet zomaar even! U kunt in Heerlen op verschillende locaties trouwen of partneren. Hieronder staan de vaste locaties opgesomd. U kunt maximaal een jaar van tevoren uw trouwdatum bij de burgerlijke stand laten vastleggen.

Stadhuis

Het Heerlense stadhuis, daterend uit de jaren veertig, is een meesterwerk van de architect prof. F. Peutz. Het stadhuis vormt een speciale locatie vanwege de karakteristieke bouwstijl. Het stadhuis is niet alleen een modern gebouw, maar het draagt ook veel traditionele elementen in zich. De samensmelting van modern en traditioneel biedt een uitgelezen mogelijkheid voor een bijzondere huwelijksvoltrekking; modern met bewust aandacht voor tradities.

Gedurende de sloop en de bouw van het Stadskantoor kunnen bruidsparen kiezen om hun reeds geplande huwelijksvoltrekking te verplaatsen van de trouwzaal in het Stadhuis naar de voormalige kapel bij de Twee Gezusters aan de Putgraaf. Door de sloop en bouw van het Stadskantoor is het Stadhuis geen representatieve locatie. De paren die al gereserveerd hebben kunnen kiezen of ze in het Stadhuis willen trouwen of willen uitwijken. De werkzaamheden duren naar verwachting tot de zomer 2021. Tot die tijd worden er geen nieuwe huwelijken in de trouwzaal van het Stadhuis gepland.

Twee Gezusters

Huwelijken kunnen gedurende de bouwperiode van het Stadskantoor in de voormalige kapel bij de Twee Gezusters aan de Putgraaf worden gepland. De Twee Gezusters worden gevormd door twee Heerlense kloosters, Luciushof en Savelbergklooster, die al heel lang buren zijn en nauw met elkaar verbonden zijn. De Twee Gezusters is een sfeervolle plek midden in Heerlen centrum, waar mensen elkaar ontmoeten. In de gezellige brasserie, de romantische binnentuin of op een van de gezellige terrassen. De kloosteromgeving vormt een groene oase, midden in de stad.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is een van de mooiste en grootste kastelen van Nederland. In Kasteel Hoensbroek voert luxe de boventoon. Hoge ramen en deuren, een weelderig ingerichte salon en een grote luxe "Sael". De "Sael"is ingericht naar de eisen van de 21e eeuw zonder het authentieke karakter aan te tasten. Dit maakt een grote indruk op uw gasten. 

Kasteel Terworm

Het jawoord kan ook uitgesproken worden in de Oranjerie van de historische kasteeltuin van Kasteel Terworm. Een stijlvolle ontvangst in de Rococotuin met authentieke beplanting zoals oude leifruitrassen, lavendel, rozen en buxussen. De tuin is openbaar en een favoriete trouwlocatie. 

Auberge de Rousch

De geschiedenis van De Rousch gaat terug tot 1370. In de Auberge de Rousch proeft u de sfeer van het rijke, gemoedelijke en gastvrije landleven. De Rousch beschikt over praktische en sfeervolle ruimtes voor een spetterend en onvergetelijk huwelijksfeest.  

Kies de trouwambtenaar of persoon voor uw ceremoniespeech:

Voor de trouwceremonie beschikt de gemeente over een team enthousiaste trouwambtenaren met ieder hun eigen stijl. In een verkennend gesprek met een van onze trouwambtenaren kunt u precies bespreken wat voor u tijdens de ceremonie belangrijk is. Met uw eigen persoonlijke verhaal. Voor een onvergetelijk moment! Maar het is ook mogelijk dat de speech wordt gedaan door degene die u na staat. Alleen het formele gedeelte van de ceremonie wordt dan voltrokken door een van onze trouwambtenaren.Heeft u een voorkeur voor een trouwambtenaar of wilt u graag iemand uit uw omgeving? Geef dat dan gerust aan tijdens het gesprek. Dan bekijken we samen de mogelijkheden!

Aangifte van huwelijk of partnerschap

Van uw voornemen om te trouwen of om uw partnerschap te laten registreren doet u aangifte bij de burgerlijke stand van de woonplaats van een van de partners.  Van deze aangifte wordt een akte opgemaakt die een jaar geldig is. Het huwelijk c.q. partnerschapregistratie kan niet eerder dan 14 dagen na aangifte worden voltrokken c.q. geregistreerd. Indien u elders woont en in Heerlen wilt trouwen of registreren moet u dat bij de aangifte opgeven.

Aangifte van huwelijk of partnerschapregistratie gebeurt in Heerlen op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u terecht bij de burgerlijke stand in het stadhuis of telefonisch contact opnemen met 14 045. Bij de aangifte moeten de documenten worden overgelegd die wettelijk zijn vereist. Een globale opsomming is elders op deze pagina vermeld. Het beste kunt u echter contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zij kunnen in elke specifieke situatie vertellen wat precies nodig is.

De getuigen

Bij de huwelijksvoltrekking of de registratie van een partnerschap dienen tenminste twee en maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn.

De trouwdag

Op de trouwdag wordt u enkele minuten voor de huwelijksvoltrekking verwacht. Zowel bij Kasteel Hoensbroek, Kasteel TerWorm als Auberge De Rousch is voldoende parkeergelegenheid. Voor het Stadhuis in Heerlen is slechts beperkte ruimte. Alleen auto’s voorzien van een parkeerontheffing mogen hier parkeren. Houdt u bij het parkeren ook rekening met een volgende bruidsstoet? Ook zij willen graag hun auto kwijt.

Fotograferen

Fotograferen of filmen is vrij toegestaan mits daardoor de huwelijksvoltrekking niet wordt gestoord. In Kasteel Hoensbroek mogen ook in andere openbare ruimten dan de trouwzaal foto’s gemaakt worden. Dit geldt echter uitsluitend voor het bruidspaar. Indien de huwelijksvoltrekking niet in het Kasteel plaatsvindt maar u wilt daar wel graag foto’s maken dan kan dat ook. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Dit bedrag moet u bij de receptie van het Kasteel betalen.

Rijst en confetti

Het gooien van rijst en confetti is niet toegestaan in verband met gevaar voor uitglijden. Voor ongevallen die hierdoor veroorzaakt worden, bent u aansprakelijk. Bovendien geeft confetti strooien rommel, schoonmaakkosten worden dan ook op u verhaald. Om toch feestelijk het bordes af te stappen is bellenblazen een leuk alternatief. Wij verzoeken u dringend uw familie en vrienden hiervan op de hoogte te brengen.

Tarieven 2024 ( onder voorbehoud )

Stadhuis Heerlen 

Gratis: op maandag om 10.00 en 10.20 uur. Vraag ruim van te voren na of uw datum nog vrij is.
€ 178,95: basisceremonie van maandag tot en met donderdag, inclusief een toespraak door een babs van de gemeente, maar zonder het trouw/partnerschapsboekje.
€ 274,90: luxe ceremonie maandag tot en met vrijdag met het trouw/partnerschapsboekje .
€ 170,40: voor het voltrekken van een luxe ceremonie door een babs van de gemeente.

Luxe ceremonie op buitenlocatie

€ 312,40: van maandag tot en met zaterdag met het trouw/partnerschapsboekje. 
€ 357,90: op zon- en feestdagen met het trouw/partnerschapsboekje.
€ 170,40: voor het voltrekken van de ceremonie door een babs van de gemeente.
De kosten van een buitenlocatie moet u hierbij optellen. Ze zijn voor eigen rekening.

Huwelijk in een bijzonder huis

€ 81,30 voltrekken van een huwelijk of registratie van een partnerschap in een bijzonder huis.

Babs voor 1 dag op een zelf gekozen locatie

€ 238,55: de door u gekozen persoon heeft geen ervaring als babs en moet nog uitleg krijgen en beëdigd worden. De kosten van een luxe ceremonie komen hier bij.
€ 131,25: de door u gekozen persoon is wel al een beëdigd babs, bijvoorbeeld in een andere gemeente. De kosten van een luxe ceremonie komen hier bij.

Bijkomende kosten 

€ 53,65 per getuige van de gemeente.
€ 36,60 trouw/partnerschapsboekje (soms zit dit al in het bedrag hierboven).

Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk

De omzetting vindt plaats aan de balie: € 51,00.
De omzetting vindt plaats op een andere locatie met een ceremonie: zie de tarieven hierboven.

Annuleren reservering trouwen of geregistreerd partnerschap kost
€ 131,25: u hebt het voorgenomen huwelijk of partnerschap nog niet (online) gemeld.
€ 262,05: u hebt wel (online) gemeld en de datum van de ceremonie ligt langer dan 1 maand in de toekomst.
De kosten van alle gereserveerde onderdelen: u hebt wel (online) gemeld en de datum van ceremonie ligt korter dan 1 maand in de toekomst.
Annuleer de reservering schriftelijk per mail: gemeente@heerlen.nl of per post. Van de gemaakte kosten ontvangt u een rekening.

Doen of meenemen

Als u vanaf uw geboorte in Nederland heeft gewoond, dan hoeft u geen documenten te overleggen. Woont u niet in Nederland, dan heeft u ook andere documenten nodig. Neem dan contact op met de burgerlijke stand.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:
Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.Woont u niet in Nederland? Maar wilt u wel in Nederland trouwen of partneren? U of uw partner moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Den Haag.
Als de online melding bij ons binnen is, neemt de ambtenaar van de Burgerlijke Stand contact met u op. 

 

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation