Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven
Stadhuisplein 1
5611 EM Eindhoven

Trouwen in Eindhoven

Voorwoord

Elkaar het ja-woord geven doe je niet zomaar overal. Of het nu gaat om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, ‘ja’ zeggen doe je op een plek waar je je prettig voelt. Ja zeggen in Eindhoven betekent ja zeggen in een centrum van technologie, maar ook van creatieve en gezellige mensen. Dat is belangrijk, het zijn de mensen die de stad maken.
Eindhoven is een moderne stad met een lang verleden. Want hoewel Eindhoven een jong gezicht heeft, kreeg het al in 1232 stadsrechten. Dat jeugdige, eigentijdse uiterlijk is te danken aan de snelle ontwikkelingen in deze eeuw. In honderd jaar veranderde Eindhoven van een stadje met 5000 inwoners in de vijfde stad van Nederland met 217.000 inwoners. De stad Eindhoven is het centrum van de regio Eindhoven. In totaal wonen er in de regio ruim 650.000 inwoners.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Eindhoven.

Omdat Eindhoven het centrum is van zo’n omvangrijk verzorgingsgebied, heeft het alle kwaliteiten die daarbij horen. Met de Heuvel Galerie, inclusief het Muziekgebouw Frits Philips, heeft Eindhoven een volwaardig winkelhart. De binnenstad  heeft diverse uitgaanscentra die wekelijks tienduizenden bezoekers trekken. In en rond het centrum zijn tal van grote en kleine podia, zoals het Parktheater, de Effenaar en Plaza Futura. Het verleden en de toekomst raken elkaar in het voormalige Philipscomplex en de Witte Dame, de thuishaven van onder andere de Design Academy, en op Strijp-S waar een nieuw creatief stadsdeel ontstaat. Ook sport en recreatie krijgen in Eindhoven ruim baan. Bijvoorbeeld in groengebied Genneper Parken, een fraai stukje ‘buitengebied’, binnen de stadsgrenzen. Hier bevinden zich het Milieu Educatie Centrum, Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep, het IJssportcentrum Eindhoven, het Indoor Sportcentrum en het Eindhoven Museum.

Naast het educatieve en recreatieve karakter is ook het natuurlijke karakter van het groengebied Genneper Parken versterkt. Zo is de natuurontwikkeling langs de oevers van de Dommel en het riviertje de Tongelreep verder gestimuleerd door de beken meer te laten meanderen, poelen aan te leggen en een klein moerasbos te creëren.

Het gemeentebestuur bouwt samen met de inwoners aan de stad. Het college van B&W heeft het beleid voor de toekomst in een aantal hoofdpunten gevat. Deze variëren van de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening en het stimuleren van de burgerparticipatie tot de ontwikkeling van Brainport en Eindhoven als centrum van licht en design. Het beleid wordt ontwikkeld op wijkniveau, dicht bij de individuele inwoners en diverse doelgroepen. U ziet het: of het nu gaat om wonen, werken of recreëren, je vindt hier alles wat je hartje begeert. En dat geldt ook als u in Eindhoven trouwt of uw partnerschap laat registreren.

Wij wensen u een onvergetelijke en fijne dag en het allerbeste voor de toekomst.

Burgemeester en Wethouders
Gemeente Eindhoven

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Voor het huwelijk en het geregistreerd partnerschap gelden vrijwel dezelfde administratieve voorwaarden. Ook heeft het geregistreerd partnerschap vrijwel dezelfde gevolgen als een huwelijk. De informatie op deze pagina heeft doorgaans dan ook betrekking op het huwelijk en het geregistreerd partnerschap.

Melding van voorgenomen huwelijk

Vanaf 1 september 2015 hoeft u voortaan geen afspraak voor huwelijksaangifte meer te maken met uw woongemeente maar kunt u alles zelf rechtstreeks regelen met de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt registreren. U hoeft dat niet tegelijk met uw aanstaande partner te doen.

Woont u beiden in het buitenland en heeft u of uw partner de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u het huwelijk of partnerschapsregistratie aankondigen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van 's-Gravenhage (Den Haag).

TROUWEN/PARTNERSCHAP IN HET STADHUIS

De trouwzaal van het Stadhuis is bij uitstek geschikt voor het sluiten van jullie huwelijk of partnerschap. 

Het Stadhuis wordt gedurende 2019 en 2020 geheel gerenoveerd en verduurzaamd. Daarbij is ook onze trouwzaal grondig gemoderniseerd en weer gebruiksklaar. Frisse kleuren, heldere lijnen en een rustige verlichting creëren nu een prettige, warme sfeer vol licht en ruimte. Pronkstuk zijn de grote lampen aan het plafond in de vorm van twee in elkaar geschoven ringen. Dit moderne, unieke lichtkunstwerk staat symbool voor jullie verbintenis. 

We verwelkomen jullie graag op jullie grote dag. In onze vernieuwde trouwzaal is ruimte voor 40 gasten.

De trouwlocaties

Willen jullie op een andere locatie trouwen dan het Stadhuis? Hieronder vind je de Eindhovense locaties die een vergunning hebben gekregen voor een jaar. Deze trouwlocaties brengen zelf nog kosten in rekening. 

Locaties met een vergunning voor 2024

Het Ketelhuis op Landgoed De Grote Beek
Groendomein Wasven
Blue Collar Hotel
DOMUSDELA
Fifth
El Puente
BIJ STEPHAN (Auberge Eeckaerde)
Paviljoen Genneper Parken

Heb je een andere plek in gedachten? Vraag de gemeente dan van tevoren jullie eigen locatie aan te wijzen als trouwlocatie voor een dag. De kosten voor het aanvragen van de trouwlocatie zijn € 125,-. De locatie moet wel aan de voorwaarden voldoen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Huwelijk/partnerschap in het stadhuis

maandag t/m donderdag elk uur van 9.00 tot en met 16.00 uur € 480,00
maandag t/m donderdag elk uur van 17.00 tot 22.00 uur € 550,00
vrijdag elk uur van 9.00 tot en met 16.00 uur € 630,00
vrijdag elk uur van 17.00 tot 22.00 uur € 680,00
zaterdag elk uur van 10.00 tot en met 16.00 uur € 730,00
zondag elk uur van 10.00 tot en met 16.00 uur € 830,00

Huwelijk/partnerschap op andere locatie

maandag t/m donderdag elk uur van 09.00 tot 22.00 uur € 410,00
vrijdag elk uur van 09.00 tot 22.00 uur € 570,00
zaterdag elk uur van 09.00 tot 22.00 uur € 675,00
zondag elk uur van 10.00 tot 15.00 uur € 730,00

Dit zijn de kosten die jullie aan de gemeente betalen. De kosten van de locatie komen hier nog bij.

Huwelijk/partnerschap zonder ceremonie

De kosten van een huwelijk/partnerschap zonder ceremonie zijn € 240,00

Gratis huwelijk/partnerschap

Het gratis huwelijk/partnerschap is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Elke gemeente is wettelijk verplicht om twee maal per week de gelegenheid te bieden om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Omdat er veel vraag is naar deze mogelijkheid, zijn de opties vaak al voor de komende 8 tot 10 maanden volgeboekt.

Voorwaarde voor een gratis huwelijk/partnerschap is dat tenminste één van jullie beiden in Eindhoven woont.

Betaling

Betalen doe je direct bij de trouw-/partnerschapsaankondiging. Zowel online als bij een balieafspraak.

Meer informatie?

Willen jullie zaken rondom jullie huwelijk/partnerschap liever persoonlijk bespreken? Bel dan 14040 om een afspraak te maken. Ook met alle andere vragen rondom trouwen en geregistreerd partnerschap in Eindhoven kun je ons bellen. U kunt ook een e-mail sturen naar PRS@eindhoven.nl. Of bezoek de gemeentelijke website: www.eindhoven.nl.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation