Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Den Helder

Gemeente Den Helder
Kerkgracht 1
1782 GJ Den Helder

Trouwen in Den Helder

Den Helder is de noordelijkste provincie op het vasteland van Nederland en bestaat als enige gemeente van ons land voor het grootste gedeelte uit water. Dat betekent dat deze gemeente veel opties biedt met betrekking tot trouwen aan of op het water! Wat dacht je van een strandbruiloft of trouwen op een boot? De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je inspireren! 

Op deze pagina op onze website staan trouwlocaties in Den Helder. En de kans is groot dat, als jullie op deze pagina zijn beland, dat jullie inderdaad op zoek zijn naar een mooie trouwlocatie in de gemeente Den Helder. Als je op deze pagina blijft, lees je meer informatie over onder andere trouwen in Den Helder en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn. Wanneer je het linkje volgt dat we zojuist gaven, kom je dus op de pagina waar we alle beschikbare trouwlocaties voor je hebben verzameld. 

Deze trouwlocaties in Den Helder kun je eenvoudig filteren. De filteropties staat bovenaan de pagina. Veel trouwlocaties zullen aan het water zitten, maar als je niet wil trouwen aan het water, dan kun je hierop filteren en dan zie je alle resterende trouwlocaties die niet dichtbij water zitten. Nu denk je vast: dat zijn er niet zoveel, maar dat zal je nog verbazen! Voor een gemeente dat grotendeels uit water bestaat zijn er verrassend veel trouwlocaties zonder water in de buurt. 

Willen jullie graag trouwen in het stadhuis van Den Helder, of bijvoorbeeld gratis trouwen? Gratis trouwen is mogelijk als één van jullie in Den Helder woont. Op maandagochtend 9:30 is er een mogelijkheid om gratis te trouwen. Dit is zonder ceremonie, dus zonder toespraak en zonder het uitwisselen van de ringen. Er mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn en verder geen gasten. 

Meer weten over trouwen in Den Helder? Bezoek onze pagina met trouwlocaties of lees snel verder! Bekijk ook eens onze inspiratie artikelen op de website. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Melding huwelijk of partnerschap € 0,00
Huwelijk of partnerschap op maandag tot en met vrijdag (tot en met 16.00 uur) € 341,40
Huwelijk of partnerschap buiten normale tijden € 397,60
Huwelijk of partnerschap buiten normale tijden, bijzondere omstandigheden € 287,65
Gratis huwelijk op maandag om 9.30 uur € 0,00
Gratis partnerschapsregistratie op maandag om 9.00 uur € 0,00
Een gemeenteambtenaar als getuige € 48,-
Benoemen van een ambtenaar burgerlijke stand voor 1 dag € 68,90
Afzeggen binnen 1 maand voor het huwelijk of partnerschap € 68,90
Aanvraag tot aanwijzing van een huwelijkslocatie voor 1 dag € 48,-
Huwelijks- of partnerschapsboekje € 20,30

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation