Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Trouwen in de Gemeente De Fryske Marren

Gemeente De Fryske Marren
Heremastate 1
8501 AA De Fryske Marren

Trouwen in De Fryske Marren

Welkom op uw bruiloft…

De huwelijksdag is zonder twijfel één van de mooiste dagen van uw leven. Daarom is het heel belangrijk dat alles goed verloopt en er zich geen problemen voordoen. En natuurlijk moet u op deze speciale dag het middelpunt van de belangstelling zijn.

Bij de gemeente De Fryske Marren zullen wij er alles aan doen om uw huwelijk zo goed mogelijk te laten verlopen. U hoeft geen zorgen over de locatie te hebben. De sfeervolle, historische trouwzaal is voor velen een reden om op Herema State te willen trouwen. Bovendien is het park waarin het gemeentehuis ligt een prachtige locatie voor trouwfoto’s. Reden genoeg dus om te trouwen in het mooie Herema State.

Daarnaast is het mogelijk om overal in onze mooie gemeente te trouwen. De Fryske Marren is de waterrijkste gemeente van het Friese vasteland, dus dat alleen al biedt volop prachtige mogelijkheden. En wat te denken van het brede arsenaal aan kerken, molens, herenhuizen en boerderijen? Laat uw fantasie gerust gaan. Uiteraard moet uw droomlocatie wel aan voorwaarden voldoen, maar onze medewerkers vertellen u daar graag meer over.

Waar u ook voor kiest: ik wens u beiden een mooie, feestelijke en natuurlijk onvergetelijke dag toe.

Met vriendelijke groet,

Fred Veenstra,

Burgemeester gemeente De Fryske Marren

Onze locatie

Gemeentehuis, Herema State 1

Het gemeentehuis van de gemeente De Fryske Marren is duidelijk een historisch pand dat dateert uit de 17e eeuw. In deze tijd was het herenhuis eigendom van de familie Van Baerdt, grietmannen van Haskerland, waarvan Joure indertijd de belangrijkste plaats was. De familie Van Baerdt had grootse plannen met het herenhuis, maar door het overlijden van Egbert van Baerdt is dit nooit tot werkelijkheid gekomen. In het begin van de vorige eeuw heeft het huis nog gediend als sanatorium om in 1950 uiteindelijk verbouwd te worden tot gemeentehuis van Haskerland. Na de samenvoeging van de gemeenten Haskerland en Doniawerstal in 1984 tot de gemeente De Friese Meren heeft het gemeentehuis zijn huidige bestemming gekregen. Vanwege de unieke bouw van het gemeentehuis, waarbij nieuwe delen aan het originele herenhuis zijn aangebouwd, is ook de trouwzaal nog in originele staat. In de trouwzaal hangen enkele antieke schilderijen die in eerste instantie uitgeleend en later geschonken zijn door het Fries Museum. Daarnaast zijn de koperen lichtkroon en het prachtige plafond een lust voor het oog. De wanden en de deuren zijn versierd met bijzonder houtsnijwerk. Het gemeentehuis is gelegen in het park Herema State, een boomrijke plek die zeker niet onvermeld mag blijven.

Het park heeft door de eeuwen heen diverse metamorfoses ondergaan, maar kreeg de structuur zoals die nu nog ongeveer is aan het begin van de 18e eeuw. Onregelmatig aangelegde vijvers, kronkelende paden en treurwilgen die over het water hangen zorgen ook vandaag de dag nog steeds voor een romantische, natuurlijke aanblik.

Trouwen/Partnerschapsregistratie in de Fryske Marren

In de gemeente De Fryske Marren kunt u de trouwplechtigheid op elke door u gewenste locatie houden, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Hieromtrent kunt u contact opnemen met cluster burgerzaken. In het gemeentehuis Heremastate 1 te Joure zijn twee locaties beschikbaar: de trouwzaal en - voor kleine gezelschappen - de Doniawerstalkamer. Het gemeentehuis is gelegen aan de haven van Joure dus ook gemakkelijk bereikbaar per boot. Op deze pagina vindt u veel nuttige informatie die zeker van pas zal komen bij de voorbereiding van uw trouwdag/registratiedag. Of u nu van plan bent om een groot feest of een bescheiden bijeenkomst te organiseren, met deze pagina hopen wij u alvast een stap dichter bij een geslaagde dag te hebben gebracht.

Melding voorgenomen huwelijk / partnerschap

U doet vanaf 1 september 2015 geen aangifte meer, maar u maakt een melding (persoonlijk of schriftelijk) van uw voorgenomen huwelijk in de gemeente waar u uw huwelijk wilt sluiten. 

Digitale aangifte nog niet mogelijk

De meldingen van een voorgenomen huwelijk kunnen vanwege de handtekening niet digitaal worden aangeleverd. Alleen een schriftelijke melding (per post, voorzien van een kopie van een geldig identiteitsbewijs) of een melding in persoon is rechtsgeldig. De wetgeving heeft nog niet voorzien in het gebruik van een digitale handtekening.

Melding doen

Het meldingsformulier kunt u telefonisch aanvragen via 14 05 14 (zonder kengetal). Wij vullen het formulier zo veel mogelijk voor u in en sturen het u toe. Daarna controleert u of de gegevens juist zijn en stuurt u het formulier voorzien van uw handtekening naar ons terug of levert u het formulier persoonlijk in. Het persoonlijk inleveren kunt u op afspraak doen bij de balie te Joure. De melding kunt u niet tijdens onze avondopenstelling afgeven.

Na de ontvangst van de meldingen gaat een wachttijd van 14 dagen in voor u kunt trouwen. U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de datum de melding doen.

Trouwambtenaar

De ambtenaren van de burgerlijke stand stellen zich voor op https://www.defryskemarren.nl/trouwambtenaren . Met een mogelijke voorkeur voor één van de ambtenaren wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. U kunt met de trouwambtenaar overleggen over de inhoud van uw toespraak.

Parkeren

De auto van het bruidspaar mag voor de ingang van het gemeentehuis geparkeerd worden.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

werkdagen tot 17:00 uur € 280,50
werkdagen na 17:00 uur, zaterdag en zondag € 539,75
verkorte ceremonie € 135
meerprijs externe locatie € 107
trouwboekje € 27,25
ambtelijke getuige € 21,75

Bij het trouwen in het Museum Stedhûs Sleat worden extra kosten in rekening gebracht.

Gratis of voordelig trouwen?

Bent u inwoner van gemeente De Fryske Marren? Dan is gratis trouwen of een verkorte ceremonie een mogelijkheid.

Gratis trouwen

Gratis trouwen kan op maandagmorgen om 9:00 uur en 9:30 uur op het gemeentehuis in Joure. Aan een kosteloos huwelijk zijn een aantal voorwaarden verbonden: 

ten minste één van u beiden woont in onze gemeente;
de voltrekking vindt plaats in een spreekkamer en duurt vijf tot tien minuten;
er zijn maximaal vier personen aanwezig (bruidspaar en twee getuigen);
er is geen gelegenheid tot het nemen van foto's of het wisselen van ringen;
bij een huwelijk ondertekent het bruidspaar de akte en geven ze elkaar het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap wordt alleen de akte ondertekend.

Verkorte ceremonie

Vindt u het gratis trouwen te sober maar wilt u geen uitgebreide huwelijksceremonie? Dan kunt u kiezen voor een verkorte ceremonie. Het huwelijk vindt dan plaats in de trouwzaal in Joure, Lemmer of Balk. Dat kan op maandag tot en met vrijdag om 10.00 uur of 10.30 uur en duurt maximaal 30 minuten. Bruidsparen kunnen geen voorkeursambtenaar aangeven en er kunnen (inclusief de getuigen) maximaal 25 personen bij de voltrekking aanwezig zijn.

Informatie

Voor eventuele vragen of meer informatie kunt u bellen het klantencontactcentrum.
Telefoonnummer: 14 0514
Adres: Herema State 1, Postbus 101, 8500 AC Joure
E-mailadres:info@defryskemarren.nl
Internet:   www.defryskemarren.nl

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation