Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom
Jacob Obrechtlaan 4
4611 AR Bergen op Zoom

Trouwen in Bergen op Zoom

Korte of langere tijd geleden maakte u de keus van uw leven.

Van harte gefeliciteerd met de keuze van de partner waarmee u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap mee aangaat. Proficiat ook met de keuze voor Bergen op Zoom, als stad waar dé dag van uw leven gaat plaatsvinden.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom kent een rijke historie die voor wat betreft haar ontstaansgeschiedenis teruggaat naar vermoedelijk de 12e eeuw. In ieder geval is zeker dat Bergen op Zoom halverwege de dertiende eeuw stadsrechten kreeg en dat in 1287 de heerlijkheid Bergen op Zoom is ontstaan, waarbij de stad verdere voorrechten kreeg en uit kon groeien tot een handelsplaats van internationale betekenis. In 1533 werden Stad en Land van Bergen op Zoom tot Markiezaat verheven, maar verloor de stad aan internationale betekenis door expansie van de stad Antwerpen, door overstromingen en belegeringen tijdens oorlogen, waaronder de tachtig­jarige oorlog. De vesting Bergen op Zoom werd uiteindelijk in 1747 door de Fransen ingenomen. Na het slechten van bijna alle vestingwallen en het dempen van de grachten in 1867 kon de stad zich weer uitbreiden.

De historische uitstraling van dit eeuwenlang verleden, waar de gemeente Bergen op Zoom vele monumentale gebouwen in de stad aan dankt, is met name terug te zien in het Stadscentrum, waar ook twee van de drie trouwlocaties te vinden zijn. De sfeer die elk van deze plaatsen met zich meedraagt zal zeker bijdragen tot het slagen van deze bijzondere dag. Ambtenaren van het team Publieksdiensten zullen u in de voorbereiding van deze dag behulpzaam zijn bij de zaken die formeel te regelen zijn, alsmede proberen invulling te geven aan uw specifieke wensen voor die dag. De Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand tenslotte, die uw huwelijk of geregistreerd partnerschap namens de Gemeente bekrachtigt, zal met zijn of haar persoonlijke benadering zeker ook trachten deze bijzondere dag voor u een extra feestelijk tintje mee te geven. U wordt op voorhand heel veel succes gewenst met de voor­bereidingen en u beiden, maar ook uw familie en vrienden, worden een onvergetelijke dag toegewenst in onze gemeente.

Team Publieksdiensten

De medewerkers van het team Publieksdiensten geven u graag alle informatie over huwelijk en geregistreerd partnerschap in de gemeente Bergen op Zoom. U vindt deze afdeling in de centrale hal van het Stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4 (Ook te bereiken langs de ingang aan Plein 13, waar een ruime (betaald) parkeervoorziening is.) U kunt met hen spreken over uw voorkeur voor een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, parkeren ed. Met uw wensen zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden. Met vragen over de ruimte waar het huwelijk zal worden voltrokken, eventuele aan­kleding van die ruimte en andere vragen die niet direct betrekking hebben op de huwelijksvoltrekking op zich, kunt u contact opnemen met de weddingassistent. Deze kunt u bereiken op telefoonnummer 140164 of via email: weddingassistent@bergenopzoom.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur: vrije inloop en op donderdag van 18.00 tot 20.00 uur
maandag t/m donderdag van 13.00 - 16.00 uur: op afspraak.
Voor afspraak aangifte huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u bellen op: 140164. E-mailen kunt u op: stadskantoor@bergenopzoom.nl

Trouwen

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al 1 jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is 2 weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Maar let op: Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien.

Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Stadhuis

Ma t/m vr: 9.00 - 18.00 € 515
Za: 9.00 - 18.00  € 670

Raadhuis Halsteren

Wo t/m vr: 9.00 - 15.00 € 515
Za: 9.00 - 18.00 € 670

Markiezenhof

Ma. t/m vr: 9.00 - 24.00 € 824
Za en zo: 9.00 - 24.00 € 1030

Stadskantoor

Di: 9.00 en 9.15
Zonder ceremonie of toespraak. Alleen voor bruidspaar en getuigen, geen andere gasten.
gratis

Stadskantoor

Di: 9.30
Zonder ceremonie of toespraak. Met maximaal 12 personen, inclusief bruidspaar en getuigen.
€ 149,50

Trouwen op een plek naar keuze

Voor één dag nieuw aan te wijzen locatie, anders dan de aangewezen trouwlocaties

Maandag t/m zondag 9.00-24.00 uur € 523

Voor één dag reeds eerder aangewezen locatie, anders dan de hiervoor aangewezen trouwlocaties

Maandag t/m zondag 9.00-24.00 uur € 453

Extra Kosten

Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk  € 69,50
Eenvoudig trouwboekje of partnerschapsboekje  € 25,25
Luxe trouwboekje of partnerschapsboekje  € 40,75
Inzet van gemeentepersoneel als getuige bij de voltrekking van een huwelijk of registratie van partnerschap (per getuige)  € 33
Het benoemen van een bekende als trouwambtenaar (die niet al trouwambtenaar is in een andere gemeente), exclusief beëdiging door de rechtbank  € 150
Het benoemen van een bekende als trouwambtenaar (die niet al trouwambtenaar is in een andere gemeente), inclusief beëdiging door de rechtbank  € 225
Deze bedragen zijn inclusief de diensten van de ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Bergen op Zoom. Deze kosten worden verrekend met de kosten van de huwelijksvoltrekking. Behalve bij een kosteloos huwelijk. Of als de plechtigheid niet doorgaat.

De locatie

Het Markiezenhof

In het historisch centrum van de stad ligt het mooiste laatgotische stadspaleis van Nederland: het Markiezenhof.
Dit monument werd op het einde van de 15e eeuw gebouwd voor de Markiezen van Bergen op Zoom door de Mechelse bouwmeesters Anthonie en Rombout Keldermans. Achter de vorstelijke gevel verschuilt zich een fascinerend geheel van zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen. In Het Markiezenhof kunt u op diverse plaatsen het burgerlijk huwelijk laten voltrekken.

Wat dacht u bijvoorbeeld van een huwelijksvoltrekking in de open lucht in de Franse Tuin met de Versailles-achtige gevel op de achtergrond of op de Kleine Binnen­plaats aangelegd in Italiaanse Renaissance-stijl?
En wat dacht u vervolgens van de schitterende Hofzaal met zijn imposante Christoffelschouw? Deze zaal werd door de Markies van Bergen op Zoom gebruikt als ontvangstzaal voor de gasten. Ook nu kunnen er zo’n 100 personen een zitplaats vinden.

Verder zijn er trouwmogelijkheden in de 15e eeuwse gewelvenkelder of één van de andere zalen of binnenplaatsen. Het burgerlijk huwelijk kan in Het Markiezenhof op ieder gewenst tijdstip worden voltrokken, zelfs op zondag of ’s-avonds tijdens het diner. Voor de kerkelijke inzegening kunt u desgewenst terecht in de eigen kapel die dit complex herbergt.

Adresgegevens
Markiezenhof
Steenbergsestraat 8 4611 TE Bergen op Zoom.
Tel. 0164-277075 
Email: I.vanBlaricum@bergenopzoom.nl

Het Stadhuis

Het monumentale stadhuis aan de Grote Markt is ontstaan uit een samentrekking van drie panden, het Schepenhuys dat herbouwd is na de grote stadsbrand van 1397, het handelshuis Leeuwenborg dat in 1498 bij het stadhuis werd getrokken en het huis ‘de Olifant’ dat in 1544 in handen kwam van het gemeentebestuur. In 1611 werden deze drie panden van de huidige voorgevel voorzien. Restauraties vonden plaats in de dertiger en vijftiger jaren van de 20e eeuw en in 1999 vond de laatste verbouwing plaats, waarbij het gebouw voorzien werd van een lift. Imposanter is het echter om via de 17e eeuwse houten statietrap naar de Witte Zaal te gaan, waar familie en kennissen, in u-vorm in deze sprookjesachtige ruimte rond het bruidspaar gezeten, getuige kunnen zijn van uw jawoord. Deze zaal biedt zitplaatsen aan 25 personen. Ook zijn er staanplaatsen voor een zelfde aantal mensen.

Aan diezelfde Grote Markt vindt u de St. Gertrudiskerk uit de 14e eeuw waar eventueel de kerkelijke inzegening kan plaatsvinden
Adresgegevens Stadhuis,
Grote Markt 1, 4611 NR Bergen op Zoom.
E-Mail: publieksdiensten@bergenopzoom.nl 
Tel :14 0164

Stadsschouwburg De Maagd / CKB

Gerard Hogeman
Tel.nr.: 0164-280503
E-mail: G.Hogeman@bergenopzoom.nl

Alle locaties zijn ook te huur voor recepties, feesten en vergaderingen. 

Trouwen buiten het stadhuis

De gemeente Bergen op Zoom biedt ook gelegenheid aan partners om zelf te bepalen op welke locatie hun huwelijk of partnerschap- registratie zal plaatsvinden. Met een aantal punten moet dan wel rekening gehouden worden.

Extra kosten die gemaakt worden omdat de locatie gehuurd moet worden zijn voor uw eigen rekening. Deze kosten moet u rechtstreeks aan de verhuurder van het pand voldoen, zonder tussenkomst van de gemeente.
In verband met de extra werkzaamheden die door de Gemeente verricht moeten worden, worden hogere leges in rekening gebracht.
U bent aansprakelijk voor eventuele schade die aan de locatie wordt toegebracht.
De beheerder moet de locatie openstellen op het moment van de plechtigheid. Indien om een of andere reden de locatie niet toegankelijk is op het moment van de huwelijksvoltrekking, is de gemeente daarvoor niet aansprakelijk te stellen.
Er wordt een contract opgemaakt waarin o.a. bovenstaande zaken vastgelegd worden. De partijen in dat contract zijn: de Gemeente Bergen op Zoom, het (bruids)paar en de beheerder van de locatie.

De procedure

Als u uw keuze voor een bepaalde locatie hebt gemaakt, richt u een schriftelijk verzoek met gebruikmaking van het speciale aanvraagformulier aan het college van Burgemeester en Wethouders. Hierin deelt u de locatie mee en welke datum en tijdstip u daarvoor kiest. De tijden waarop dit plaats kan vinden zijn vastgelegd in een reglement. Het verzoek dient minstens zes maanden van te voren te worden ingediend.
Er wordt met u contact opgenomen voor het doornemen en ondertekenen van het contract. De locatie wordt beoordeeld op geschiktheid. Neemt u zelf contact op met de beheerder. Deze moet het contract doornemen en ondertekenen. Het contract wordt daarna doorgestuurd naar de verantwoordelijke ambtenaar. Het college van B en W moet definitief toestemming geven. Zodra het B en W besluit is genomen krijgt u hiervan een bevestiging.

Trouwen in Bergen op Zoom

Een trouwdag is, zo hoort men vaak, de mooiste dag in het leven.
Bergen op Zoom ontvangt u graag om uw Jawoord hier te geven.

De stad heeft echt voor elk wat wils, een keuze aan gebouwen.
Intiem, grootschalig, noem maar op, heel mooi om hier te trouwen.

Wat dacht u van de Witte Zaal in ons zo mooi Stadhuis?

Men noemt hem ook wel Spiegelzaal, u voelt zich hier echt thuis.

Het Markiezenhof, dat spant de kroon, het is een ‘Kroonjuweel’.
De Hofzaal met Christoffelschouw is een waar ‘Schouwtoneel’.

Alsof dit nog niet alles is, er zijn nog meer locaties,
waar u, met toestemming van B& W kunt trouwen, maar niet gratis!

Bergen op Zoom staat voor u klaar, en ontvangt u hier met sfeer.
U kiest ook zelf uw ambtenaar, een dame of een heer.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation