Welke.nl

Dit type vader heeft gezondere baby’s

Wanneer het aankomt op zwangerschap, zijn meestal de ogen gericht op de aanstaande moeder. Zij moet gezond eten, voldoende bewegen, lekker in haar vel zitten, alles voor de kleine spruit. Maar de daddy’s to be kunnen ook meedragen aan een gezonde baby!

Sporten maakt slim


We weten al lang dat sporten goed voor je is om verschillende redenen, zo heb je bijvoorbeeld minder kans op bepaalde ziekten en op overgewicht. Sporten is echter goed voor nog een hele belangrijke factor: goed zaad. Een man die regelmatig sport en gezond eet, heeft sterkere zwemmers dan een man die niet vaak sport. Dan hebben we het nog niet eens over mannen met sterk overgewicht. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan sterkere hersenen van je ongeboren baby. Mannen die sporten kunnen dus bijdragen aan een slimmer kind.

Goede gezondheid erven


Eigenlijk zou je dus ruim voordat je besluit samen kinderen te krijgen al bezig moeten zijn met je eigen gezondheid. Stel dat je over twee of drie jaar een gezinnetje probeert te beginnen, dan moeten jullie allebei nu al goed nadenken over je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat muizen met een kooi vol speeltjes en braintraining sterkere connecties tussen hun neuronen hadden en beter scoorden op cognitieve testen. Waarom zijn die neuronen nou belangrijk voor een zwangerschap? Het nageslacht van de gestimuleerde muizen hadden ook sterke connecties tussen hun neuronen, terwijl zij niet werden gestimuleerd. Dat hebben ze dus geërfd van hun ouders. Oftewel: een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid geef je door aan je kinderen. En dat kan je trainen!

Samen gezond leven


Nu zijn muizen heel anders dan wij, maar er valt zeker iets voor te zeggen. Lichamelijke beweging blijkt veel belangrijker dan simpelweg ‘aanwezig zijn’ en voor bevruchting te zorgen. De mannelijke rol bij het bevruchten van een gezond eitje is dus veel groter dan eerder gedacht. Wil je samen een gezonde, sterke baby krijgen? Ga dan lekker samen sporten en doe veel leuke dingen samen om zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid in topvorm te krijgen.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation