Trouwen in de Gemeente Geertruidenberg

Gemeente Geertruidenberg
Vrijheidstraat 2
4941 DX Geertruidenberg

Trouwen in Geertruidenberg

Melding van voorgenomen huwelijk

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dat vooraf melden in de gemeente waar u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Doe dit minimaal 2 weken van tevoren. Bel voor informatie 14 0162. 

Wat mee te nemen? 

Neem de volgende zaken mee naar de afspraak om aangifte te doen van uw voornemen om te gaan trouwen of uw partnerschap te laten registeren:

Legitimatiebewijs van uzelf en uw partner

Kopie van het legitimatiebewijs van de getuigen (maximaal vier getuigen, minimaal twee getuigen).

Als een van de partners uit het buitenland komt of lange tijd in het buitenland heeft gewoond kan het zijn dat wij meer informatie nodig hebben. Neem contact op met de gemeente om te horen welke documenten wij aanvullend van u willen inzien.

Keuze ambtenaar Burgerlijke Stand 

Niet iedereen kan zomaar een huwelijk of een parnerschapsregistratie voltrekken. Het moet gaan om een 'ambtenaar van de Burgerlijke Stand'. Onze Geertruidenbergse ambtenaren van de Burgelijke Stand stellen zich graag aan u voor. Heeft u iemand in gedachten voor deze ceremonie die niet bij de gemeente Geertruidenberg werkt, bijvoorbeeld een familielid of vriend die ergens anders ambtenaar van de Burgerlijke Stand is? In dat geval kunt u bij de gemeente een schriftelijk verzoek indienen om deze persoon tot ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Geertruidenberg te benoemen.

Nog een verzoekje... 

Bij huwelijksvoltrekkingen of partnerschapsregistraties wil het wel eens gebeuren dat het gezelschap een feestelijk tintje aan de dag wil geven door bijvoorbeeld met rijst, deegwaren, (papier)snippers of bloemen te strooien. Ook al is het goed bedoeld, de gemeente zit achteraf met de troep. Daarom staat de gemeente het strooien binnen en buiten de feestlocaties niet toe. Gebeurt het toch, dan worden de schoonmaakkosten aan het bruidspaar in rekening gebracht.

Meer weten? 

Heeft u nog vragen? Of wilt u een van de trouwlocaties van tevoren bezichtigen? Neem dan contact op met de Gemeentewinkel, telefoonnr: 14 0162, Vrijheidstraat 2, 4941 DX Raamsdonksveer, info@geertruidenberg.nl. Wij wensen u veel succes met de voorbereidingen. 

Trouwlocaties

De gemeente Geertruidenberg heeft meerdere locaties waar een huwelijk of partnerschapsregistratie gesloten kan worden: 

Oude Stadhuis Geertruidenberg.

Voor de gemeentelijke herindeling (1997) was de gemeente Geertruidenberg gehuisvest in het oude stadhuis op de historische Markt 32/34. Tegenwoordig zit Woningstichting Geertruidenberg op deze prachtige locatie in de oude vestingstad. Maar bruidsparen en partners kunnen nog steeds gebruik maken van de trouwzaal. Een aanrader voor degenen die even terug willen naar het verleden.

Lambertuskerk Raamsdonk.

Sinds 1 januari 2005 is het mogelijk om een burgerlijk huwelijk of partnerschapsregistratie te laten voltrekken in de stijlvolle Lambertuskerk aan de Kerklaan in het landelijk gelegen Raamsdonk.

Deze locatie biedt uitgebreide mogelijkheden, zowel voor de plechtigheid als voor een receptie of feest achteraf.  Specifieke informatie over deze locatie kunt u inwinnen bij de heer Stijnen, telefoon (0162) 515 286

Bijzonder huis.

Soms is het voor een bruidspaar of voor partners niet mogelijk om naar een trouwlocatie toe te komen, bijvoorbeeld als een van beiden ernstig ziek is. Dan kunt u het huwelijk of de partnerschapsregistratie laten voltrekken in een zogeheten 'bijzonder huis', een ziekenhuis bijvoorbeeld. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand komt dan naar u toe.

Gemeentehuis Raamsdonksveer.

In het gemeentehuis aan de Vrijheidstraat 2 in Raamsdonksveer kunt u kiezen uit twee trouwlocaties. Voor paren die in de OLV-kerk Hemelvaart aan de overzijde trouwen is het gemeentehuis natuurlijk een ideale locatie.

Raadzaal

Voor grotere gezelschappen is de Raadzaal heel geschikt. Een moderne zaal die voor de gelegenheid sfeervol wordt aangekleed.

B en W kamer

Bent u met een kleiner gezelschap, dan is de B en W kamer in het oude gedeelte van het gemeentehuis een goede keuze. De kamer heeft een stijlvolle, nostalgische uitstraling.

Andere trouwlocatie?

Vanaf 1 januari 2016 is het in de gemeente Geertruidenberg mogelijk om op vrijwel elke gewenste locatie te trouwen. Het is dan dus mogelijk om bijvoorbeeld in uw favoriete kerk of horecagelegenheid in het huwelijk te treden. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden:

De locatie moet een openbaar gebouw zijn.
De locatie moet voldoen aan de brandveiligheid.
De locatie moet representatief zijn.
Er moet een aparte ruimte beschikbaar zijn voor de trouwambtenaar.
Er moet een sanitaire ruime aanwezig zijn.

Kosten 2022 (onder voorbehoud)

Voor de verschillende locaties en dagen betaalt u aparte leges voor een huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie:

Ma t/m vrij (tussen 9 en 16 uur)    

Raamsdonksveer​ € 382,70
Geertruidenberg € 382,70
Lambertuskerk € 208,00
Locatie naar eigen keuze € 208,00

Op zaterdag (tussen 9 en 16 uur)

Raamsdonksveer​ € 765,50
Geertruidenberg € 756,50
Lambertuskerk € 415,50
Locatie naar eigen keuze € 415,50

​Op zondag en algemene feestdagen kunt u niet trouwen of laten registreren.

Bijzonder huis

Als u in een bijzonder huis wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan kost dit in € 471,00. U moet hiervoor wel aan kunnen tonen dat een van de partners ernstig ziek is. 

Gratis trouwen of registreren

Op maandagmorgen kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in kamer 10 in het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Dit kan om 9.00 en om 9.15 uur. Deze huwelijksvoltrekking of registratie bestaat alleen uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten zoals:

het geven van het ja-woord;

het ondertekenen van de huwelijksakte door het (bruids)paar en de (maximaal 2) getuigen;

eventueel ringen wisselen;

het uitreiken van het trouwboekje.

U betaalt alleen € 31,85 voor het trouwboekje.

Wijzigingen

Wanneer wij uw stukken hebben ontvangen en de reservering voor uw huwelijk/geregistreerd partnerschap definitief is, is uw huwelijks/partnerschapsdossier compleet. Als u later nog wijzigingen heeft worden daar kosten voor in rekening gebracht. Deze kosten zijn € 31,85.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation