Gemeente Delfzijl

J. van den Kornputplein 10
9934 EA Delfzijl

Trouwen in Delfzijl

Een trouwdag is een dag om nooit te vergeten en bij uitstek een dag om iets bijzonders van te maken. De gemeente Delfzijl biedt u wat dat betreft van alles. U kunt bijvoorbeeld trouwen in de prachtige kerkjes van Borgsweer, Godlinze en Meedhuizen. U kunt ook terecht in de raadzaal van het gemeentehuis of - als uw gezelschap beperkt is - in de Japanse Kamer op het gemeentehuis. Bovendien kunt u vanaf 01-09-2008 trouwen op een locatie naar eigen keuze. Daarnaast biedt de gemeente met haar havenstad en haar omgeving een aantrekkelijk decor voor zo’n feestelijke dag. Om het huwelijk ook nog een extra persoonlijk tintje te geven, kunt u het huwelijk laten voltrekken door bijvoorbeeld een familielid, vriend of vriendin.
Deze pagina staat vol informatie voor paren die willen trouwen of hun relatie willen bevestigen. 

Melding van voorgenomen huwelijk

U doet de melding in de gemeente waar u gaat trouwen. Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag.

Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat u gaat trouwen.
U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de huwelijksdatum de melding doen.
Bij de melding geeft u in totaal 2, 3 of 4 meerderjarige personen op als getuigen.

Het gemeentehuis

Het gemeentehuis van Delfzijl bestaat uit twee delen. Het oude deel werd in de jaren dertig gebouwd onder Amsterdamse School architectuur. Het nieuwe deel is in de jaren negentig - na de gemeentelijke herindeling - in gebruik genomen. De raadzaal bevindt zich in het oude deel. Als u hier trouwt, wordt de rode loper voor u uitgelegd en gaat u via de oude hoofdingang het ge­meente­huis binnen. De zaal is voorzien van een wand met prachtige glas in lood ramen. De vloer van de zaal bestaat uit zwarte en witte marmeren tegels en is voor een deel met hout ingelegd.
Sinds de vernieuwing van de zaal zit er een fraai houten plafond in met een bijzondere verlichting. Aan de wanden vindt u ook twee grote schilderijen. Een havenzicht van de hand van de Groninger kunstenaar Johan Dijkstra en een schilderij van de aftocht van de Franse troepen in 1814 uit de vesting van Delfzijl. Om uw gasten te begeleiden is een bode aanwezig. Voor het gemeentehuis kunt u beperkt parkeren en geldt een parkeerverbod buiten de vakken.

Om u in staat te stellen voor het gemeentehuis te parkeren geeft de gemeente parkeerkaarten uit die ongeveer twee weken voor de plechtigheid kunnen worden afgehaald.

De Japanse Kamer

Ook als u de plechtigheid in de Japanse Kamer wilt laten voltrekken gaat de loper voor u uit. De Japanse Kamer is een sfeervolle kamer op de eerste  ver­dieping in het oude deel van het gemeente­huis. De kamer is in­gericht met allerlei Japanse voorwerpen, onder andere poppen, waaiers en aardewerk. Het zijn geschenken die de gemeente heeft ontvangen van delegaties uit Shunan City in Japan, waarmee Delfzijl een vriendschappelijke band onderhoudt.

Het Kerkje van Borgsweer

De Nederlands Hervormde kerk van Borgsweer stamt uit de 17e eeuw en is prachtig gelegen aan de rand van het wierdedorpje. De kerk is in 1981 volledig gerestaureerd en aangekocht door de Stichting Nicolaas Gillot. De stichting verhuurt en exploiteert de kerk. Kenmerkend voor het kerkje zijn de oude preekstoel en het Van Oekelen-orgel. Samen met de kerk vallen zij onder Monumentenzorg. Het is mogelijk om na de huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie in de kerk een receptie te houden. Wilt u trouwen in Borgsweer? Geef dat dan door aan de gemeente.  Voor bezichtiging van het kerkje en het bevestigen van de trouwdatum dient u contact op te nemen met de Stichting Gillot. Contactpersoon is mevrouw Meijerhof, telefoon 0596-601464. Er wordt door de Stichting geen extra kosten in rekening gebracht voor een huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie maar in de kerk kunt u een vrijwillige bijdrage geven en dat wordt zeer op prijs gesteld.

De Sint Pancratiuskerk in Godlinze

Deze kerk stamt uit de 13e eeuw. De kerk is prachtig gelegen in het centrum van de wierde en omgeven door een gracht. De kerk valt op door de bijzondere fresco’s en het orgel uit 1704.  Als u besluit om hier te trouwen, kunt u na afloop de kerk gebruiken als receptie­ruimte, bijvoorbeeld voor het heffen van een glas champagne en het aansnijden van de taart.
Er zijn maximaal 150 zitplaatsen.
Wilt u trouwen in Godlinze? Geef dit dan door aan de gemeente. U dient vervolgens ook contact op te nemen met de contactpersoon van de kerk in Godlinze, mevrouw Hoeksema-Du Pui, telefoon 0596-581905 voor het bezichtigen van de kerk en het bevestigen van de trouwdatum. De Sint Pancratiuskerk is eigendom de Stichting Oude Groninger Kerken. De stichting brengt buiten de gemeente om een huur­bedrag in rekening.

Ondertrouw

Om in ondertrouw te gaan, dient u een afspraak te maken met de gemeente. Neem contact op met de afdeling Burgerzaken. U kunt alleen in ondertrouw gaan in de gemeente waar u woont of waar uw partner woont. Trouwen kunt u in de gemeente naar uw keuze. Het huwelijk kan op z’n vroegst worden voltrokken twee weken na de huwelijksaangifte.

Trouwen op locatie naar keuze

Naast de bestaande trouwlocaties is het in de gemeente Delfzijl ook mogelijk om in een locatie naar eigen keuze te trouwen (bijvoorbeeld op een schip). In principe komen alle plekken in de gemeente in aanmerking als trouwlocatie, mits deze locaties aan vereiste voorwaarden voldoen. Voorbeelden hiervan zijn een omkleedruimte voor de trouwambtenaar en bereikbaarheid voor mindervaliden. Wie van een locatie naar eigen keuze gebruik wil maken, moet minimaal 13 weken van te voren een schriftelijk verzoek naar het college van B en W sturen. Meer informatie over voorwaarden en procedure krijgt u bij Burgerzaken, telefoon: 14 0596.

Ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag

Normaal gesproken voltrekt een trouwambtenaar van de gemeente het huwelijk. In Delfzijl is het echter ook mogelijk om een huwelijk te laten sluiten door een persoon naar keuze. Deze persoon wordt dan benoemd als trouwambtenaar voor één dag, voor één huwelijk.  De schriftelijke aanvraag hiervoor dient u 13 weken van te voren in te dienen bij het college van B en W. Neem voor meer informatie en de voorwaarden contact op met de afdeling Burgerzaken,telefoon: 14 0596.

Tarieven 2020 (onder voorbehoud)

Maandag (vanaf 12.00 uur) t/m vrijdag € 354.45
Zaterdag € 827.35
Maandag tot 12.00 uur gratis

Trouwen in Gemeente Delfzijl

Heb je interesse om te trouwen in Gemeente Delfzijl, lees meer of ga gelijk naar de tarieven.

Professionals

Aan het laden...

Einde van de content

Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation