Gemeente Dongeradeel

(0)

Beoordeel

Welkom bij Gemeente Dongeradeel

Trouwen in Dongeradeel

Gefeliciteerd!

U gaat binnenkort trouwen of partnerschap laten registreren! Na het aanzoek en/of de beslissing om samen door het leven te gaan, is het nu tijd om alles rond deze plechtigheden te regelen. Een van de formaliteiten is het uitzoeken van een locatie. Deze pagina kan u helpen bij het vinden van een locatie waar u elkaar het ja-woord op onvergetelijke wijze wilt geven.

In onze gemeente zijn voor een trouwplechtigheid verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld in het prachtige stadhuis van Dokkum en de Bonifatiuskapel in Dokkum. Daarnaast zijn er verschillende intieme kerkjes waar u kunt trouwen of partnerschap kunt laten registreren in het gezelschap van uw dierbaren. De monumentale Nederlands Hervormde kerken van Bornwird, Jouswier Oostrum en Hantumhuizen en de museumkerk “Eben Haëzer” in Wierum zijn hiervoor beschikbaar en kunnen een voor u geschikte sfeer creëren. Een zeer unieke trouwlocatie in de gemeente Dongeradeel is de Engelsmanplaat. Op deze zandplaat in de Waddenzee kunt u onder bepaalde voorwaarden een huwelijksceremonie houden.

Op deze pagina vindt u aanvullende informatie over de trouwlocaties en nog meer nuttige informatie over trouwen in onze gemeente.

Namens het gemeentebestuur wil ik u een onvergetelijke
dag toewensen en daarbij alle geluk voor de toekomst!

Mevrouw M. Waanders,
Burgemeester van Dongeradeel

Melding van voorgenomen huwelijk

Het huwelijk is één van de mogelijkheden om de relatie met uw partner officieel vast te leggen. Gaat u trouwen? Dan doet u eerst een melding in de gemeente waar u gaat trouwen. U kunt de melding schriftelijk doen of u kunt persoonlijk langs gaan bij de gemeente.

Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten.

De Trouwlocaties

Stadhuis van Dokkum

Op de vroegere zeesluis in het hart van de stad staat het stadhuis van Dokkum. Het oude gedeelte van het gemeentekantoor is omstreeks 1610 als stadhuis in gebruik genomen en kenmerkt diverse 17e, 18e en 19e eeuwse bouwstijlen. De vroedschapskamer, die dienst doet als trouwzaal, heeft nog altijd haar prachtige historische interieur met rijkelijk beschilderde wanden.

Bonifatiuskapel Dokkum

De kapel is in 1934 in Romaanse stijl gebouwd en bestaat uit de bedevaartskapel met ca. 2000 zitplaatsen, de pelgrimskapel en een ontvangstruimte. De pelgrimskapel en de ontvangstruimte bieden plaats aan ca. 40 personen. De kapel ligt in een park met 14 kruiswegstaties. De bekende Bonifatiusbron ligt voor de ingang van het park en heeft ook een plekje gekregen binnen de omheining van het park. De pelgrimskapel is uitsluitend bestemd voor kerkelijke doeleinden. 

Hervormde kerk Bornwird

De 13e eeuwse Hervormde kerk van Bornwird staat op een tamelijk hoge terp. De smalle toegangsweg is in het voorjaar omzoomd door bloeiende narcissen. In de kerk kunnen huwelijken worden voltrokken.

Hervormde kerk Jouswier

De hervormde kerk van Jouswier is mogelijk gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers en ligt op een grotendeels afgegraven terp. De kerk behoort tot de trouwlocaties van de gemeente Dongeradeel. Jouswier is het kleinste dorp van de gemeente.

Hervormde kerk Oostrum

Oostrum werd al ver voor Christus bewoond. Het plaatsje onder de rook van Dokkum beschikt over een eeuwenoude Hervormde kerk waar getrouwd kan worden. Oostrum is gebouwd op een bijzondere terp.

Museumkerk “Eben Haëzer” Wierum

De museumkerk ‘Eben Haëzer’ is gebouwd in 1875 als evangelisatiegebouw. Van 1887 tot 2003 was het de gereformeerde kerk van Wierum. Sinds 2004 is het gebouw ingericht als museumkerk. De kerk doet bovendien dienst als trouwlocatie. Het dorp Wierum is schitterend gelegen aan de Waddenkust.

Zandplaat “de Engelsmanplaat”

De Engelsmanplaat ligt in het Friese Zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Deze broed- en rustplaats voor vogels ligt op een afstand van zo’n vijf kilometer uit de Friese kust ten noorden van Nes. De laatste dertig jaar is het een geliefkoosd oord voor wadlopers. De Engelsmanplaat bestaat uit een zandplaat met zeer lage onbegroeide duintjes en heeft een oppervlakte van minder dan een vierkante kilometer. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk op de Engelsmanplaat te trouwen.

Hervormde Sint Annakerk Hantumhuizen.

In Friesland zijn veel romaans - gotische kerken te vinden. De hervormde Sint Annakerk te Hantumhuizen is daar een van. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw en staat deels op een afgegraven terp. Er wordt gezegd dat de kerk de mooiste in Friesland is.

Belangrijke informatie

Adresgegevens afdeling Burgerzaken gemeente Dongeradeel:
Bezoekadres:                 Postadres:
Koningstraat 13              Postbus 1
9101 LP Dokkum            9100 AA, Dokkum
tel.: 14 0519
e-mail: gemeente@dongeradeel.nl
internet: www.dongeradeel.nl

Openingstijden

van het Klant Contact Centrum:
Maandag tot en met vrijdag van 13.00 -16.30 uur.

Voor de aangifte van een huwelijk of de registratie van partnerschap is het nodig een afspraak te maken.

Kosten 2018 (onder voorbehoud)

Kosten huwelijk gemeente Dongeradeel:

-Dinsdag en donderdag van 9:00 tot 9:30 uur in het gemeentehuis: kosteloos
-Maandag tot en met vrijdag: € 174,35(exclusief trouwboekje)
-Zaterdag tussen 9:00 en 15:00 uur: € 745,45 (exclusief trouwboekje)
-Kosten trouwboekje: € 27,75

Voorwaarden gratis trouwen:

Op dinsdag en donderdag tussen 9:00 en 9:30 uur is er geen huwelijksrecht verschuldigd. U krijgt dan een sobere plechtigheid waarin alleen de wettelijke formaliteiten worden afgehandeld. De gratis huwelijken worden voltrokken in een spreekkamer van het gemeentehuis door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Er mogen maximaal 15 personen aanwezig zijn bij de plechtigheid.

Voorwaarde voor een kosteloos huwelijk is dat 1 persoon van het bruidspaar woonachtig moet zijn in de gemeente Dongeradeel. Er zijn alleen kosten voor het trouwboekje verschuldigd.

Trouwen op locatie:

-Trouwen in het kerkje van Augsbuurt kost € 150,00 extra
-Trouwen op Fogelsangh State in Veenklooster kost € 450,00 extra
-Trouwen in Natuurlijk Kollumeroord in Kollumerpomp kost  € 200,00 extra
-Trouwen in de molen Windlust uit Burum kost € 175,00 extra.
-Trouwen op een zelf gekozen locatie in de gemeente kost € 159,15 extra.

Voorwaarden gratis trouwen:

Op maandag van 9:00 tot 9:30 uur is er geen huwelijksrecht verschuldigd. U krijgt dan een sobere plechtigheid waarin alleen de wettelijke formaliteiten worden afgehandeld. De gratis huwelijken worden voltrokken in een spreekkamer van het gemeentehuis door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Er kunnen maximaal 10 personen aanwezig zijn bij de plechtigheid (bruidspaar, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en 7 gasten).

Voorwaarde voor de plechtigheid is dat 1 persoon van het bruidspaar woonachtig moet zijn in de gemeente Kollumerland c.a. Er zijn alleen kosten voor het trouwboekje verschuldigd.

14 0519

Adres: Koningstraat 13 9101 LP Dokkum

Vraag informatie aan
Verstuur jouw aanvraag
0

0 reviews

Prijs | Kwaliteit:

Professionaliteit:

Klantvriendelijkheid:

Aanbeveling:

Schrijf hier jouw review

Bevestig jouw review via e-mail. (Jouw e-mailadres wordt niet getoond)

Ja, ik accepteer deze voorwaarden

Prijs | Kwaliteit:

Professionaliteit:

Klantvriendelijkheid:

Aanbeveling:

Toelichting:

Ga naar een professional in deze gemeente

Koningstraat 13

9101 LP Dokkum

14 0519