Gemeente Sluis

Welkom bij Gemeente Sluis

Trouwen in Sluis

Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in de gemeente Sluis? 

De gemeente heeft hiervoor twee prachtige locaties: de raadzaal van het Belfort in Sluis en de burgerzaal van het gemeentehuis in Oostburg. Het is echter ook mogelijk om te trouwen op een locatie van uw eigen keuze, bijvoorbeeld een strandpaviljoen, een kerk of speciaal gebouw.

Wat komt er eigenlijk allemaal bij trouwen/partnerschapregistratie op een locatie in de gemeente Sluis kijken? Hoe regelt u een melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap? Hoe reserveert u een trouwlocatie? Wat zijn de kosten? In deze folder informeren wij u hierover. 

Om de leesbaarheid van deze folder te verhogen worden de woorden ‘trouwen’, ‘huwelijk’, ‘bruidspaar’ en ‘melding’ gebruikt voor zowel het huwelijk als geregistreerd partnerschap. 

Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Indien u een huwelijk wilt aangaan, dient u hiervan eerst een melding te doen. Melding kunt u doen in iedere Nederlandse gemeente, minimaal twee weken en maximaal één jaar op voorhand. U kunt het beste de melding doen in de gemeente waar uw huwelijk wordt voltrokken. De melding is één jaar geldig.  U dient dus binnen een jaar te trouwen, anders moet u opnieuw melding doen.

Indien u beiden niet in Nederland woont en u en/of uw partner de Nederlandse nationaliteit bezit, dan dient u in de gemeente Den Haag bij de afdeling landelijke Taken aangifte te doen via telefoonnummer 14 070,  vanuit het buitenland via +31 70 353 30 00.

Afspraak maken

Voor het doen van de melding geniet de voorkeur dat u beiden persoonlijk naar het Klanten Contact Centrum (KCC) in Oostburg komt. Hiervoor maakt u een afspraak met een ambtenaar van de burgerlijke stand (contactgegevens zie pagina 21). 

Wat dient u mee te nemen?

Als u melding gaat doen neemt u de volgende zaken mee:

De volledige gegevens van de getuigen en een kopie van hun (geldig) identiteitsbewijs (paspoort/identiteitskaart);

Geldig legitimatiebewijs van u en uw partner (rijbewijs/identiteitsbewijs)

Indien u en/of uw partner een vreemde nationaliteit bezit of in het buitenland geboren of woonachtig bent geweest, verzoeken wij u, in verband met eventuele legalisatie van buitenlandse documenten, ruim op voorhand contact op te nemen met een ambtenaar van de burgerlijke stand van Sluis.

Naamgebruik

De ambtenaar van de burgerlijke stand vraagt onder andere tijdens de melding op welke naam u na het huwelijk in de basisadministratie vermeld wilt worden:

•op uw eigen naam;

•op die van uw partner met toevoeging van uw eigen naam;

•op die van uw partner;

•op uw eigen naam met toevoeging van die van uw partner.

De geslachtsnaam verandert niet bij naamgebruik. Het naamgebruik komt automatisch in een eventueel nieuw paspoort te staan en wordt bekend bij (semi-)overheidsinstanties. In een trouwboekje blijft ook altijd uw eigen naam na het huwelijk vermeld staan.

Tijdens de melding is het mogelijk om een datum, tijdstip en locatie voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap te reserveren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Trouwlocaties

De gemeente Sluis heeft twee eigen locaties waar u kunt trouwen. Het is ook mogelijk om te trouwen op een locatie van uw eigen keuze. 

Belfort in Sluis 

De mooiste kamer van het Belfort te Sluis is de raadzaal. Een kamer vol verhalen. Verhalen van vroeger en verhalen van nu. Er werd in de middeleeuwen diepzinnig vergaderd, maar ook uitgebreid gegeten, gedronken en feest gevierd. Hier verwelkomde het stadsbestuur vele koningen en koninginnen, prinsen, hertogen en graven. De raadzaal ziet er dan ook vorstelijk uit met wapens en kunstvoorwerpen, zoals de kostbare gildedrinkhoorn van de Zakkendragers, en prachtige oude schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters, zoals Jacob van Loo, Andries van Eertvelt, Pieter Paul Rubens en Antony van Dijck. Een andere blikvanger is het 18e eeuws vierschaarhek, vervaardigd door Johan Bauerscheidt. Kortom de juiste entourage voor de ‘mooiste dag’. De raadzaal biedt ruimte aan zo’n 80 tot 100 mensen. Aan de zijkant van het Belfort (zijde markt) is een lift aanwezig voor mensen die slecht ter been zijn. 

Burgerzaal gemeentehuis Oostburg

De sfeervolle burgerzaal met eigentijdse inrichting heeft zitplaatsen voor maximaal 70 personen. Het handgeweven Frans wandtapijt (gobelin) is omstreeks 1810 vervaardigd en stelt een jachttafereel voor uit het toneelstuk Macbeth van Shakespeare hetgeen zich afspeelt in de lusthof van de Duke of Hamilton. In de trappenhal is schitterend ‘glas in lood’ aanwezig. In de hal van het gemeentehuis is een lift aanwezig voor mensen die slecht ter been zijn. Deze is te bereiken langs de achterzijde van het gemeentehuis.

Locatie naar keuze

Het is in de gemeente Sluis ook mogelijk om te trouwen op een locatie naar keuze, bijvoorbeeld een strandpaviljoen, een kerk of een voor jullie speciaal gebouw in de gemeente. 

Als u op een locatie naar keuze wilt trouwen, dient u minimaal drie maanden van te voren een schriftelijk verzoek in te dienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sluis, Postbus 27, 4500 AA Oostburg.

De volgende voorwaarden worden gesteld aan de locatie: 

•er moet sprake zijn van een gebouw;

•het moet een openbaar karakter hebben, dus voor iedereen vrij toegankelijk zijn;

•schriftelijke toestemming van de eigenaar/exploitant van de gewenste 

•huwelijkslocatie moet worden overlegd;

•het aanstaand bruidspaar moet zelf zorg dragen voor voldoende stoelen en tafels, geschikte geluidsapparatuur en, indien nodig, voorzieningen voor rol- stoelgebruikers.

Trouwambtenaren

De Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), oftewel trouwambtenaar, draagt zorg voor het voltrekken van het huwelijk. De trouwambtenaar maakt van elke huwelijksvoltrekking iets speciaals. Dit gebeurt in nauw overleg met het bruidspaar. De ambtenaar neemt contact met u op en komt – als u daar prijs op stelt – op huisbezoek. In uw eigen omgeving worden de voorbereidingen voor de huwelijksplechtigheid doorgesproken.

In de gemeente Sluis zijn drie Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand benoemd. U kunt een voorkeur uitspreken welke trouwambtenaar uw huwelijk voltrekt, uitgezonderd is de kosteloze huwelijksvoltrekking. 

Tarieven 2018 ( onder voorbehoud )

Huwelijkspakketten

De gemeente Sluis biedt vanaf 1 januari 2017 drie verschillende 'huwelijkspakketten' aan. De kosten variëren per pakket en per locatie.

Pakket

Dit is een regulier huwelijk met een persoonlijke ceremonie die ongeveer 45 minuten duurt. U mag een voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar. De trouwambtenaar heeft voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking een gesprek met u zodat u uw wensen over de ceremonie kenbaar kunt maken..Een gemeentebode assisteert de trouwambtenaar tijdens de ceremonie. De locatie kunt u zelf uitkiezen. De huwelijksvoltrekking kan plaatsvinden in de Raadszaal van het Belfort, de Burgerzaal in Oostburg of een overige locatie zoals bijvoorbeeld een strandpaviljoen, een kerk of een ander gebouw dat een bijzondere betekenis voor u heeft. Het is mogelijk (live) muziek te beluisteren. Er zijn vele wensen mogelijk, zodat de kosten uiteenlopen. Bij dit pakket kunt u ook een gast-ambtenaar inschakelen. 

Pakket 2

Hierbij trouwt u in de Burgerzaal van het gemeentehuis. U krijgt een korte algemene toespraak van de trouwambtenaar en u heeft de mogelijkheid tot het uitwisselen van ringen. U kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar. Dit huwelijk is mogelijk op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot en met 16.00 uur. De huwelijksvoltrekking duurt maximaal 20 minuten. Dit pakket kost € 100,-

Pakket 1

Dit is een gratis huwelijk dat maximaal 2 keer per week kan plaatsvinden. U trouwt op dinsdagmorgen om 09.00 of om 09.30 uur in een spreekkamer van het KCC in het gemeentehuis. De duur van uw huwelijksvoltrekking is maximaal 10 minuten. Naast het bruidspaar en de trouwambtenaar mogen er alleen getuigen bij aanwezig zijn. De trouwambtenaar is een medewerker van Burgerzaken. Er is geen toespraak, geen muziek en geen mogelijkheid tot het uitwisselen van ringen.

Locatie /Dag/ Tijdstip/ Kosten

Spreekkamer dinsdag 9.00 en 9.30 uur gratis

Klant Contact Centrum

Burgerzaal (pakket 2) ma t/m don 9.00/10.00/11.00/12.00/13.00/ 14.00/15.00/16.00 uur € 100,00

Burgerzaal ma t/m vr 9.00/10.00/11.00/12.00/13.00/ 14.00/15.00/16.00 uur € 339,80

en Belfort Sluis

 zaterdag* 10.00/11.00/12.00/13.00/14.00/15.00 uur € 577,05

 zondag 14.00/15.00 uur € 848,00

Naast de (gratis) huwelijkskosten dient eventueel het trouw- of partnerschapboekje** betaald te worden.

* en de door de weekse dag zijnde geen werkdag

Overige Locaties ma t/m vr

9.00/10.00/11.00/12.00/13.00/14.00/15.00/16.00 uur € 426,95

 zaterdag* 10.00/11.00/12.00/13.00/14.00/15.00 uur € 736,10

 zondag 14.00/15.00 uur € 1.130,65

** Huwelijksboekje/Partnerschapboekje (suède) € 26,85

** Huwelijksboekje (leer) € 26,85

Extra leges voor gast-ambtenaar van de burgerlijke stand niet beëdigd € 220,85

Extra leges voor gast-ambtenaar van de burgerlijke stand wel beëdigd € 110,85

* en de door de weekse dag zijnde geen werkdag

Wijze van betaling

De kosten dient u tijdens de melding te voldoen (pinnen mogelijk). Indien u elders melding doet, maar in de gemeente Sluis

trouwt, dan kunt u het bedrag storten op banknummer NL33 INGB 0661 9001 69 t.n.v. Gemeente Sluis, postbus 27, 4500 AA Oostburg, o.v.v. de datum van de huwelijksvoltrekking en de namen van het bruidspaar.

Contactgegevens Burgerlijke stand

Het loket Burgerlijke stand is onderdeel van de afdeling Externe Dienst- verlening en is gehuisvest in het Klanten Contact Centrum in Oostburg. 

Bezoekadres:

Klanten Contact Centrum (KCC)

Nieuwstraat 22, 4501 BD Oostburg

Postadres:

Postbus 27, 4500 AA Oostburg

Het loket is telefonisch bereikbaar via tel. 0117 – 457 000.

Het loket is geopend:

maandag t/m vrijdag 8.30 tot 13.00 uur, woensdag 8.30 tot 19.30 uur

(mei t/m augustus op vrijdag tot 12.00 uur). 

140117

Adres: Nieuwstraat 22 4501 BD Oostburg

Vraag informatie aan

Verstuur jouw aanvraag

Ga naar een professional in deze gemeente

Nieuwstraat 22

4501 BD Oostburg

140117